5 nejlepších receptů ze zeleného chřestu: Na grilu, topince nebo s těstovinami
Zelený chřest, symbol jara a svěžesti, se pyšní nejen skvělou chutí, ale také zdravotními benefity. Jeho příprava je rychlá a jednoduchá, a proto se stal oblíbenou ingrediencí mnoha jarních receptů. Přinášíme vám výběr těch, které zvýrazní jeho delikátní chuť a přidají vašemu jídelníčku na kreativitě.
Jaké recepty pro vás máme?
Pizza s bylinkami a zeleným chřestem
Grilované topinky s chřestem a ricottou
Těstoviny s chřestem a citronovou omáčkou
Pečený chřest s citronem a parmazánem
Z chřestu je i výborná polévka>>>
Pizza s bylinkami a zeleným chřestem
Tato jarní pizza kombinuje křupavý zelený chřest, svěží zeleninu a aromatické bylinky na tenkém, křupavém těstě. Ideální pro lehkou večeři nebo jako zpestření pikniku.
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 300 g hladké mouky + na pomoučnění válu
- 200 ml vlažné vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky soli
- 7 g sušeného droždí
Na náplň:
- 100 g zeleného chřestu, omytého a očištěného
- 150 g čerstvého baby špenátu
- 2 jarní cibulky, nakrájené na tenká kolečka
- 100 g kozího sýru
- hrst čerstvých bylinek (bazalka, oregano, tymián, petrželka)
- olivový olej
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Nejprve připravte těsto. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a sušené droždí. Přilijte vlažnou vodu a olivový olej a vypracujte hladké a pružné těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi hodinu, než těsto zdvojnásobí svůj objem.
2. Troubu předehřejte na 250 °C. Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněném válu na tenký plát a přeložte ho na plech vyložený papírem na pečení. Na těsto rovnoměrně rozložte špenát, jarní cibulku a chřest. Zeleninu posypte rozdrobeným kozím sýrem a bylinkami (část si nechte na závěrečné posypání), zakápněte olivovým olejem a osolte a opepřete podle chuti.
3. Pizzu dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 10–15 minut, než je těsto zlaté a křupavé a zelenina mírně zkaramelizovaná. Pizzu podávejte ihned po upečení, posypanou dalšími čerstvými bylinkami pro maximální svěžest a chuť.
Grilované topinky s chřestem a ricottou
Tento recept kombinuje krémovou texturu ricotty s křupavým chřestem a aromatickým bylinkovým olejem, to vše na perfektně opečených plátcích kváskového chleba.
Co budete potřebovat:
- 4 plátky kváskového chleba
- 200 g zeleného chřestu
- 200 g ricotty
- kůru z 1 citronu
- 4 lžíce olivového oleje
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- nasekané čerstvé bylinky (bazalka, petrželka, tymián...) na ozdobení
Na bylinkový olej:
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- směs čerstvých bylinek (bazalka, rozmarýn, tymián), nasekaných
- špetku soli
Postup:
1. Nejdříve si připravte bylinkový olej. Do kastrůlku dejte olivový olej, nasekané bylinky a špetku soli a zahřívejte při nižší teplotě 5 minut. Olej nechte vychladnout a pak ho přeceďte přes sítko.
2. Plátky chleba pokapejte olivovým olejem a opečte z obou stran na grilu nebo grilovací pánvi dozlatova. Ricottu osolte, opepřete a promíchejte.
3. Chřest omyjte, odstraňte z něj dřevnaté konce, vložte ho na 2 minuty do vroucí osolené vody a ihned zchlaďte v ledové vodě. Můžete ho také potřít olejem a opéct na grilu.
4. Každou topinku potřete bohatou vrstvou ricotty, na ni rozložte chřest, posypte ho nastrouhanou citronovou kůrou, lehce osolte a opepřete. Nakonec topinky pokapejte připraveným bylinkovým olejem a ozdobte čerstvými bylinkami.
Chřest s vinaigrette
Chřestu sluší jednoduché úpravy, například jen krátké povaření a podávání s omáčkou. Toto je jedna z možností.
Co budete potřebovat:
- 500 g zeleného chřestu, vařeného nebo grilovaného
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci balzamikového octa
- 1 lžičku hořčice
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- strouhaný parmazán (nemusí být)
Postup:
1. V míse smíchejte olivový olej, balzamikový ocet, hořčici, sůl a pepř a vše vyšlehejte metličkou, až se všechny přísady spojí.
2. Uvařený nebo grilovaný chřest rozdělte na talíře, pokapejte připravenou zálivkou, případně ještě posypte parmazánem a podávejte doplněné pečivem.
K vařenému chřestu si můžete připravit i jednoduchou holandskou omáčku z mixéru>>>
Těstoviny s chřestem a citronovou omáčkou
Byl by skoro hřích nevyužít chřest i do těstovin. Získáte lahodnou kombinaci, a navíc jednoduché jídlo, které je hotové během chvilky.
Co budete potřebovat:
- 400 g těstovin (např. tagliatelle)
- 300 g zeleného chřestu, nakrájeného na 3cm kousky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
- šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu
- 200 ml smetany ke šlehání
- 50 g strouhaného parmazánu
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente (tvrdší na skus).
2. Mezitím na pánvi na olivovém oleji zpěňte česnek, přidejte chřest a restujte 5 minut. Přidejte citronovou šťávu, kůru a smetanu, osolte, opepřete, promíchejte a krátce povařte.
3. Uvařené těstoviny sceďte, přidejte do omáčky, přisypte nastrouhaný parmazán, promíchejte a ihned podávejte.
Pečený chřest s citronem a parmazánem
Pokud si chcete opravdu ušetřit práci a mít chřest rychle hotový, upečte ho v troubě. Trvá to jen necelou čtvrthodinku a výsledek je opravdu vynikající.
Co budete potřebovat:
- 2 svazky zeleného chřestu
- 1 citron
- 2 lžíce olivového oleje
- 50 g másla
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- strouhaný parmazán na posypání
Postup:
1. Chřest omyjte a odlomte dřevnaté konce. Pak ho rozložte na plech vyložený papírem na pečení, pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte, aby se stonky chřestu obalily olejem.
2. Na chřest rovnoměrně vymačkejte šťávu z půlky citronu. Druhou půlku citronu nakrájejte na kolečka a rozložte je na chřestové stonky. Pak na chřest rozdělte ještě kousky másla.
3. Chřest dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 10 minut. Pak chřest posypte parmazánem, troubu přepněte na grilování a opékejte ještě 2–3 minuty, dokud se sýr nerozpustí a nezezlátne.