5 nejlepších receptů ze zeleného chřestu: Na grilu, topince nebo s těstovinami

18. května 2024 • 04:28

Zelený chřest, symbol jara a svěžesti, se pyšní nejen skvělou chutí, ale také zdravotními benefity. Jeho příprava je rychlá a jednoduchá, a proto se stal oblíbenou ingrediencí mnoha jarních receptů. Přinášíme vám výběr těch, které zvýrazní jeho delikátní chuť a přidají vašemu jídelníčku na kreativitě.

Jaké recepty pro vás máme?

Pizza s bylinkami a zeleným chřestem

Grilované topinky s chřestem a ricottou

Chřest s vinaigrette

Těstoviny s chřestem a citronovou omáčkou

Pečený chřest s citronem a parmazánem

Z chřestu je i výborná polévka>>>

Video se připravuje ...

Pizza s bylinkami a zeleným chřestem

Tato jarní pizza kombinuje křupavý zelený chřest, svěží zeleninu a aromatické bylinky na tenkém, křupavém těstě. Ideální pro lehkou večeři nebo jako zpestření pikniku.

Pizza se zeleným chřestem Pizza se zeleným chřestem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 300 g hladké mouky + na pomoučnění válu
  • 200 ml vlažné vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 7 g sušeného droždí

Na náplň:

  • 100 g zeleného chřestu, omytého a očištěného
  • 150 g čerstvého baby špenátu
  • 2 jarní cibulky, nakrájené na tenká kolečka
  • 100 g kozího sýru
  • hrst čerstvých bylinek (bazalka, oregano, tymián, petrželka)
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Nejprve připravte těsto. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl a sušené droždí. Přilijte vlažnou vodu a olivový olej a vypracujte hladké a pružné těsto. Zakryjte ho utěrkou a nechte kynout na teplém místě asi hodinu, než těsto zdvojnásobí svůj objem.

2. Troubu předehřejte na 250 °C.  Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněném válu na tenký plát a přeložte ho na plech vyložený papírem na pečení. Na těsto rovnoměrně rozložte špenát, jarní cibulku a chřest. Zeleninu posypte rozdrobeným kozím sýrem a bylinkami (část si nechte na závěrečné posypání), zakápněte olivovým olejem a osolte a opepřete podle chuti.

3. Pizzu dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 10–15 minut, než je těsto zlaté a křupavé a zelenina mírně zkaramelizovaná. Pizzu podávejte ihned po upečení, posypanou dalšími čerstvými bylinkami pro maximální svěžest a chuť.

Grilované topinky s chřestem a ricottou 

Tento recept kombinuje krémovou texturu ricotty s křupavým chřestem a aromatickým bylinkovým olejem, to vše na perfektně opečených plátcích kváskového chleba.

Topinky s chřestem a ricottou Topinky s chřestem a ricottou • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 4 plátky kváskového chleba
  • 200 g zeleného chřestu
  • 200 g ricotty
  • kůru z 1 citronu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl 
  • nasekané čerstvé bylinky (bazalka, petrželka, tymián...) na ozdobení

Na bylinkový olej:

  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • směs čerstvých bylinek (bazalka, rozmarýn, tymián), nasekaných
  • špetku soli

Postup:

1. Nejdříve si připravte bylinkový olej. Do kastrůlku dejte olivový olej, nasekané bylinky a špetku soli a zahřívejte při nižší teplotě 5 minut. Olej nechte vychladnout a pak ho přeceďte přes sítko.

2. Plátky chleba pokapejte olivovým olejem a opečte z obou stran na grilu nebo grilovací pánvi dozlatova. Ricottu osolte, opepřete a promíchejte.

3. Chřest omyjte, odstraňte z něj dřevnaté konce, vložte ho na 2 minuty do vroucí osolené vody a ihned zchlaďte v ledové vodě. Můžete ho také potřít olejem a opéct na grilu.  

4. Každou topinku potřete bohatou vrstvou ricotty, na ni rozložte chřest, posypte ho nastrouhanou citronovou kůrou, lehce osolte a opepřete. Nakonec topinky pokapejte připraveným bylinkovým olejem a ozdobte čerstvými bylinkami. 

Chřest s vinaigrette

Chřestu sluší jednoduché úpravy, například jen krátké povaření a podávání s omáčkou. Toto je jedna z možností.

Zelený chřest Zelený chřest • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 500 g zeleného chřestu, vařeného nebo grilovaného
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíci balzamikového octa
  • 1 lžičku hořčice
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • strouhaný parmazán (nemusí být)

Postup:

1. V míse smíchejte olivový olej, balzamikový ocet, hořčici, sůl a pepř a vše vyšlehejte metličkou, až se všechny přísady spojí.

2. Uvařený nebo grilovaný chřest rozdělte na talíře, pokapejte připravenou zálivkou, případně ještě posypte parmazánem a podávejte doplněné pečivem. 

K vařenému chřestu si můžete připravit i jednoduchou holandskou omáčku z mixéru>>>

Těstoviny s chřestem a citronovou omáčkou

Byl by skoro hřích nevyužít chřest i do těstovin. Získáte lahodnou kombinaci, a navíc jednoduché jídlo, které je hotové během chvilky.

Zelený chřest Zelený chřest • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 400 g těstovin (např. tagliatelle)
  • 300 g zeleného chřestu, nakrájeného na 3cm kousky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
  • šťáva a nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 50 g strouhaného parmazánu
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente (tvrdší na skus).

2. Mezitím na pánvi na olivovém oleji zpěňte česnek, přidejte chřest a restujte 5 minut. Přidejte citronovou šťávu, kůru a smetanu, osolte, opepřete, promíchejte a krátce povařte.

3. Uvařené těstoviny sceďte, přidejte do omáčky, přisypte nastrouhaný parmazán, promíchejte a ihned podávejte. 

Pečený chřest s citronem a parmazánem

Pokud si chcete opravdu ušetřit práci a mít chřest rychle hotový, upečte ho v troubě. Trvá to jen necelou čtvrthodinku a výsledek je opravdu vynikající. 

Chřest s citronem a parmazánem Chřest s citronem a parmazánem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 2 svazky zeleného chřestu
  • 1 citron
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 g másla
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • strouhaný parmazán na posypání

Postup:

1. Chřest omyjte a odlomte dřevnaté konce. Pak ho rozložte na plech vyložený papírem na pečení, pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a promíchejte, aby se stonky chřestu obalily olejem. 

2. Na chřest rovnoměrně vymačkejte šťávu z půlky citronu. Druhou půlku citronu nakrájejte na kolečka a rozložte je na chřestové stonky. Pak na chřest rozdělte ještě kousky másla. 

3. Chřest dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 10 minut. Pak chřest posypte parmazánem, troubu přepněte na grilování a opékejte ještě 2–3 minuty, dokud se sýr nerozpustí a nezezlátne.

Autor: Jana Dvořáková