4 tipy, jak správně uvařit chřest, aby byl dokonale křupavý!

18. dubna 2024 • 04:07

Chřest se dá připravit na mnoho různých způsobů, které se od sebe liší především v dalších použitých surovinách. Ty by se měly přidávat vždy v takovém množství, aby nepotlačily chuť a všechny ostatní vlastnosti chřestu, kvůli kterým je tato zelenina tak oblíbená. 

1. Jak chřest vybírat

Chřestová sezona začíná polovinou nebo koncem dubna a končí v červnu. Pokud chřest budete kupovat v tomto období, měl by být čerstvý. Vybírejte pevný chřest, který se moc neohýbá a není v obchodech namočený do vody. Zaručeně čerstvý chřest poznáte, když výhonek vezmete do obou rukou a pokusíte se ho zlomit. Čerstvý chřest se neohne, ale skutečně rozlomí i jasně a zřetelně křupne.

Z chřestu si můžete uvařit výbornou polévku>>>

Video se připravuje ...

2. Jak připravit zelený chřest?

Jestliže je zelený chřest mladý, nemusíte ho loupat, stačí ho jen opláchnout a odstranit dřevnaté konce, pokud je má. Ideální je stonky svázat, aby se při vaření nepolámaly. Poté zelený chřest vložte do vroucí vody, do které se přidává sůl, někdy naopak trochu cukru nebo kolečko citronu pro zvýraznění chuti. Vařte ho tři čtyři minuty, dokud lehce nezměkne. Jakmile se chřest uvaří, ihned ho zchlaďte ledovou vodou, aby si zachoval krásně zelenou barvu. Kromě vaření můžete mladý zelený chřest také restovat v pánvi na oleji nebo grilovat.

3. Jak připravit bílý chřest?

Bílý chřest je na přípravu o něco náročnější, musí se pořádně oloupat vždy od hlavičky dolů. Spodní dřevnaté konce chřestu odřízněte ve výšce asi 3 cm, ale nevyhazujte je. Můžete si z nich uvařit výbornou polévkuBílý chřest by se měl vařit o něco delší dobu než zelený, přibližně 10–12 minut. Přidejte pár kapek citronu a kousek másla, abyste přebili případnou hořkost chřestu.

4. Skladování

Správným skladováním můžete prodloužit čerstvost chřestu o několik dní nebo i měsíců. Čerstvý chřest je velice křehký a při manipulaci i skladování je potřeba opatrnost. Chřest uchovávejte v ledničce při 2–4 °C zabalený ve vlhké utěrce. Takto vydrží čerstvý 4 dny. Pokud ho zabalíte do mikrotenového sáčku, zůstane ve skvělé kondici až 7 dnů. Chřest se dá také zmrazit, a to buď syrový, neloupaný, nebo oloupaný a uvařený. Takto v mrazáku vydrží až půl roku. A zmrazit můžete i odkrojené části nebo slupky, které se dají kdykoli použít na přípravu polévky nebo zeleninového vývaru.

Objednejte si ho na Rohlíku

Chřest se k vám díky Rohlíku dostane již pár hodin po sklizni Chřest se k vám díky Rohlíku dostane již pár hodin po sklizni • Autor: Rohlik.cz

Jedinečnou nabídku chřestů z českých a moravských polí nabízí známý online prodejce Rohlík. Díky dlouhodobé spolupráci s českými farmáři může jako první na trhu svým zákazníkům nabídnout bio, bílé a zelené odrůdy chřestu. Ve spolupráci s farmami  Český chřest a Chřest z Moravy, které jsou známé svým poctivým přístupem k pěstování této plodiny, opět ukazuje, jak k této jedinečné potravině přistupovat. Z farmy se chřest dostane na stůl zákazníka už za 6 hodin od zchlazení, které následuje bezprostředně po sklizni. Co víc, nakupující se můžou zároveň těšit na cenovku stejnou jako v loňském roce. Sezóna chřestu trvá každý rok jen pár týdnů, první týden prodeje bývá úroda omezená. I tak ale Rohlík dokáže nabídnout díky exkluzivní spolupráci s farmáři vybrané kusy v dostatečném množství.

Víte, proč je český chřest nejlepší?>>>

Autor: red