Výborný bezový sirup: Vyzkoušejte recept herečky Ivy Hüttnerové alias bylinkářky Alžběty ze seriálu Slunečná

18. května 2024 • 04:37

Využijte voňavých bezových květů a vyrobte si z nich lahodný sirup. Je skvělý jako základ do limonády i na dochucení krémů, dezertů nebo třeba cheesecaku. Recept podle talentované malířky a herečky Ivy Hüttnerové si zamilujete!

Iva Hüttnerová je symbolem domova a útulna. V oblíbeném seriálu Slunečná si navíc střihla skvělou roli srdečné bylinkářky Alžběty. Není proto divu, že se v jejím receptáři objevují takové poklady, jako je třeba skvělý sirup z bezových květů.

Bezový sirup s můžete připravit i podle Koko>>>

Bezový sirup podle Ivy Hüttnerové

Co budete potřebovat

  • 40 květů černého bezu
  • 2 l vody
  • 3 velké citrony
  • 80 g kyseliny citronové
  • 2–3 kg cukru dle chuti

Pusťte se do bezového sirupu, dokud je čas Pusťte se do bezového sirupu, dokud je čas • Autor: iStock

Domácí sirup z bezových květů raz dva

1. Vodu přiveďte k varu, nasypte do ní kyselinu citronovou, nechte ji rozpustit a hrnec odstavte z plotny. Nechte pořádně vychladnout.

2. Zchladlou tekutinu nalijte na omyté květy, přidejte na kolečka nakrájené citrony a louhujte 24 hodin.

3. Základ na sirup přeceďte přes pláténko. Na 1 l vzniklé tekutiny dejte alespoň 1 kg cukru a zahřejte těsně pod bod varu.

4. Ještě horký sirup nalijte do vyvařených sklenic. Sirup vydrží v uzavřených nádobách celý rok a milují ho dospělí i děti.

Květy bezu si můžete dát i smažené>>>

Autor: red