Od pondělí do pátku: Rychlé večeře, když je týden před výplatou

6. května 2024 • 04:04

Týden před výplatou může být výzvou, co se týče vaření chutných a zároveň levných jídel. V tomto článku najdete pět nápadů na rychlé večeře, které jsou cenově dostupné a snadné na přípravu, ideální pro každý den v týdnu.

Tyto recepty jsou nejen rychlé a levné, ale také poskytují dostatek variability, aby večeře během týdne před výplatou nebyly nudné. Každý recept využívá dostupné ingredience, které můžete mít běžně doma, nebo jsou snadno k dostání za rozumnou cenu.

Jestli vám zbyly uvařené těstoviny, můžete si z nich udělat k večeři salát>>>

Video se připravuje ...

Na co se můžete těšit:

Pondělí: Čočková polévka s mrkví a bramborami

Úterý: Těstoviny s rajčatovou omáčkou

Středa: Bramborové placky

Čtvrtek: Rýžový pilaf s mraženou zeleninou

Pátek: Vejce na paprice

Pondělí: Čočková polévka s mrkví a bramborami

Čočková polévka s mrkví Čočková polévka s mrkví • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 velkou mrkev 
  • 2 brambory
  • 200 g čočky (předem namočené)
  • 1 l vody nebo zeleninového vývaru
  • 1 lžičku majoránky
  • mletý pepř
  • sůl 
  • zelenou petrželku na posypání

Postup:

1. V hrnci zahřejte olej a na středním ohni na něm osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek

2. Mrkev a brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky, přidejte k cibuli a česnek a za stálého míchání pár minut restujte.

3. Přidejte čočku, vše zalijte vodou nebo vývarem, osolte, opepřete, okořeňte majoránkou a vařte na mírném ohni 20–25 minut, dokud čočka a zelenina nezměknou.

4. Hotovou polévku podle potřeby dosolte a podávejte ji posypanou zelenou petrželkou a doplněnou chlebem nebo jiným pečivem.

Úterý: Těstoviny s rajčatovou omáčkou

Těstoviny s rajčatovou omáčkou Těstoviny s rajčatovou omáčkou • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 400 g těstovin (podle vlastní chuti nebo toho, co máte doma)
  • 1 cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 plechovku sekaných rajčat
  • 1 lžičku sušené bazalky 
  • 1 lžičku cukru
  • olivový olej
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente (tvrdší na skus) a slijte je. 

2. Nadrobno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek orestujte v pánvi na rozehřátém oleji. Přidejte sekaná rajčata, bazalku, cukr, sůl, pepř a povařte asi 10 minut.

4. Hotovou omáčku smíchejte s uvařenými těstovinami a ihned podávejte. Pokud vám to rozpočet dovoluje, posypte ještě těstoviny nastrouhaným parmazánem.

Středa: Bramborové placky

Bramborové placky Bramborové placky • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 4 velké brambory
  • 1 cibuli
  • 1 vejce
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej na smažení

Postup:

1. Brambory oloupejte, nastrouhejte a přebytečnou šťávu slijte. Cibuli oloupejte, také nastrouhejte a přidejte k bramborám. Přidejte vejce, osolte, opepřete a dobře promíchejte.

2. Na pánvi rozehřejte olej a postupně na něm z připraveného těsta usmažte placky z obou stran dozlatova. 

Čtvrtek: Rýžový pilaf s mraženou zeleninou

Rýžový pilaf s mraženou zeleninou Rýžový pilaf s mraženou zeleninou • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek rýže
  • 1 cibuli
  • 2 lžíce oleje
  • 2 hrnky mražené zeleninové směsi
  • 2 hrnky vody
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět.

2. Rýži propláchněte studenou vodou a přidejte ji spolu s mraženou zeleninou do pánve k cibuli. Vše osolte, opepřete, zalijte vodou a přiveďte k varu. Pánev zakryjte pokličkou a vařte na mírném ohni  18–20 minut, dokud není rýže měkká a všechna voda se nevstřebá. 

3. Pilaf nechte 5 minut odstát a můžete podávat. 

Pátek: Vejce na paprice

Vejce na paprice Vejce na paprice • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 velkou cibuli
  • 2 červené papriky
  • 1 plechovku krájených rajčat
  • 4 vejce
  • 1 lžičku mleté papriky
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej na opečení

Postup:

1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, papriky očistěte a nakrájejte na proužky. Obojí orestujte v pánvi na troše oleje, dokud zelenina nezměkne. Přidejte rajčata z konzervy a mletou papriku, osolte, opepřete a vařte na mírném ohni 10 minut.

2. Ve směsi udělejte čtyři důlky a do každého rozklepněte vejce, lehce ho osolte a opepřete.

3. Pánev zakryjte pokličkou a vařte ještě 8–10 minut, nebo dokud nejsou vejce uvařená podle vašeho gusta. Podávejte teplé, ideálně s kouskem chleba.

Levné a rychlé jsou i špagety carbonara>>>

Video se připravuje ...

Autor: Jana Dvořáková