Od pondělí do pátku: Rychlé večeře, když je týden před výplatou
Týden před výplatou může být výzvou, co se týče vaření chutných a zároveň levných jídel. V tomto článku najdete pět nápadů na rychlé večeře, které jsou cenově dostupné a snadné na přípravu, ideální pro každý den v týdnu.
Tyto recepty jsou nejen rychlé a levné, ale také poskytují dostatek variability, aby večeře během týdne před výplatou nebyly nudné. Každý recept využívá dostupné ingredience, které můžete mít běžně doma, nebo jsou snadno k dostání za rozumnou cenu.
Jestli vám zbyly uvařené těstoviny, můžete si z nich udělat k večeři salát>>>
Na co se můžete těšit:
Pondělí: Čočková polévka s mrkví a bramborami
Úterý: Těstoviny s rajčatovou omáčkou
Středa: Bramborové placky
Čtvrtek: Rýžový pilaf s mraženou zeleninou
Pátek: Vejce na paprice
Pondělí: Čočková polévka s mrkví a bramborami
Co budete potřebovat:
- 2 lžíce oleje
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 velkou mrkev
- 2 brambory
- 200 g čočky (předem namočené)
- 1 l vody nebo zeleninového vývaru
- 1 lžičku majoránky
- mletý pepř
- sůl
- zelenou petrželku na posypání
Postup:
1. V hrnci zahřejte olej a na středním ohni na něm osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek.
2. Mrkev a brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky, přidejte k cibuli a česnek a za stálého míchání pár minut restujte.
3. Přidejte čočku, vše zalijte vodou nebo vývarem, osolte, opepřete, okořeňte majoránkou a vařte na mírném ohni 20–25 minut, dokud čočka a zelenina nezměknou.
4. Hotovou polévku podle potřeby dosolte a podávejte ji posypanou zelenou petrželkou a doplněnou chlebem nebo jiným pečivem.
Úterý: Těstoviny s rajčatovou omáčkou
Těstoviny s rajčatovou omáčkou
Co budete potřebovat:
- 400 g těstovin (podle vlastní chuti nebo toho, co máte doma)
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 plechovku sekaných rajčat
- 1 lžičku sušené bazalky
- 1 lžičku cukru
- olivový olej
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente (tvrdší na skus) a slijte je.
2. Nadrobno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek orestujte v pánvi na rozehřátém oleji. Přidejte sekaná rajčata, bazalku, cukr, sůl, pepř a povařte asi 10 minut.
4. Hotovou omáčku smíchejte s uvařenými těstovinami a ihned podávejte. Pokud vám to rozpočet dovoluje, posypte ještě těstoviny nastrouhaným parmazánem.
Středa: Bramborové placky
Co budete potřebovat:
- 4 velké brambory
- 1 cibuli
- 1 vejce
- mletý pepř
- sůl
- olej na smažení
Postup:
1. Brambory oloupejte, nastrouhejte a přebytečnou šťávu slijte. Cibuli oloupejte, také nastrouhejte a přidejte k bramborám. Přidejte vejce, osolte, opepřete a dobře promíchejte.
2. Na pánvi rozehřejte olej a postupně na něm z připraveného těsta usmažte placky z obou stran dozlatova.
Čtvrtek: Rýžový pilaf s mraženou zeleninou
Rýžový pilaf s mraženou zeleninou
Co budete potřebovat:
- 1 hrnek rýže
- 1 cibuli
- 2 lžíce oleje
- 2 hrnky mražené zeleninové směsi
- 2 hrnky vody
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a nechte ji zesklovatět.
2. Rýži propláchněte studenou vodou a přidejte ji spolu s mraženou zeleninou do pánve k cibuli. Vše osolte, opepřete, zalijte vodou a přiveďte k varu. Pánev zakryjte pokličkou a vařte na mírném ohni 18–20 minut, dokud není rýže měkká a všechna voda se nevstřebá.
3. Pilaf nechte 5 minut odstát a můžete podávat.
Pátek: Vejce na paprice
Co budete potřebovat:
- 1 velkou cibuli
- 2 červené papriky
- 1 plechovku krájených rajčat
- 4 vejce
- 1 lžičku mleté papriky
- mletý pepř
- sůl
- olej na opečení
Postup:
1. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, papriky očistěte a nakrájejte na proužky. Obojí orestujte v pánvi na troše oleje, dokud zelenina nezměkne. Přidejte rajčata z konzervy a mletou papriku, osolte, opepřete a vařte na mírném ohni 10 minut.
2. Ve směsi udělejte čtyři důlky a do každého rozklepněte vejce, lehce ho osolte a opepřete.
3. Pánev zakryjte pokličkou a vařte ještě 8–10 minut, nebo dokud nejsou vejce uvařená podle vašeho gusta. Podávejte teplé, ideálně s kouskem chleba.
Levné a rychlé jsou i špagety carbonara>>>