Od pondělí do pátku: Chutné a rychlé večeře, po kterých vám nebude těžko
Taky už máte chuť na lehčí jídla, která patří k teplejšímu počasí, ale zároveň chcete něco dostatečně sytého, po čem vám nebude těžko? Jestli přemýšlíte, co připravovat celý pracovní týden rodině k večeři, vyřešili jsme to za vás.
Na co se můžete těšit:
Pondělí: Jarní minestrone s pestem
Úterý: Papriky plněné masem a sýrem
Středa: Středomořský salát s kuřetem
Čtvrtek: Vepřové ragú se zeleninou
Pátek: Frittata s jarní cibulkou a hráškem
Máte rádi brokolici? Uvařte si z ní rychlou polévku>>>
Pondělí: Jarní minestrone s pestem
Co budete potřebovat:
- 1 cibuli
- 3 střední mrkve
- 300 g brambor typu B
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 1 střední cuketu
- olivový olej
- 1 l zeleninového vývaru
- 150 g menších těstovin
- 150 g povoleného mraženého hrášku
- mletý pepř
- sůl
- pesto nebo nasekaná zelená petrželka, parmazán a opečené bagety k podávání
Postup:
1. Cibuli, mrkev, brambory a řapíkatý celer očistěte, cibuli nasekejte nadrobno, mrkev nakrájejte na kolečka, řapíkatý celer na plátky, brambory na malé kostičky. Cuketu omyjte a také nakrájejte na kostičky.
2. V hrnci rozehřejte lžíci oleje a nechte na něm zpěnit cibuli s řapíkatým celerem. Restujte asi dvě minuty, vlijte vývar a přiveďte k varu. Přidejte mrkev a brambory a asi po pěti minutách cuketu, těstoviny a povolený hrášek. Polévku osolte, opepřete a vařte asi o dvě minuty méně, než je uvedeno na obalu těstovin. Těstoviny v horké polévce ještě změknou a nabudou.
3. Polévku rozdělte do misek nebo talířů a do každé přidejte lžíci pesta nebo nasekané petrželky a nastrouhaný parmazán. Podávejte ji s opečenou bagetou.
Úterý: Papriky plněné masem a sýrem
Co budete potřebovat:
- 300 g mletého kuřecího masa
- 2 vejce
- 3 jarní cibulky
- 1 hrst nasekané hladkolisté petrželky
- 1 burgerová houska (nebo podobně velký kousek veky)
- 4 červené nebo žluté papriky
- 100 g goudy (nebo čedaru či ementálu)
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. V míse smíchejte mleté maso, vejce, nadrobno nasekané jarní cibulky, většinu petrželky a pečivo nakrájené na velmi malé kostičky. Směs dochuťte solí a pepřem a rukama propracujte na kompaktní hmotu.
2. Papriky omyjte, podélně je rozkrojte, zbavte semínek a naplňte masovou směsí. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem nebo do zapékací mísy, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut.
3. Téměř hotové papriky posypte nastrouhaným sýrem a dopečte dozlatova. Podávejte posypané zbylou petrželkou.
Středa: Středomořský salát s kuřetem
Co budete potřebovat:
- 4 kuřecí prsa bez kostí a kůže
- 1 balení rukoly
- 225 g rajčat (obyčejných nebo cherry)
- 225 g červené cibule
- 225 g oliv Kalamata
- 225 g sýru feta
- Středomořský dressing Spak
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Kuřecí prsa osolte, opepřete a opečte v pánvi s rozehřátým olejem z každé strany 5 až 6 minut, dokud není maso zcela propečené. Prsa nechte 5 minut zchladnout a pak je nakrájejte na kousky.
2. Ve velké míse smíchejte vypranou rukolu, nakrájená rajčata, červenou cibuli nakrájenou na půlkolečka, olivy a rozdrobený sýr feta. Přidejte nakrájené kuřecí maso a na závěr salát zakápněte podle chuti dresinkem. Vše promíchejte a ihned podávejte, doplněné pečivem.
TIP: Do salátu můžete klidně použít i zbytky grilovaného kuřecího masa nakrájeného na kousky.
Čtvrtek: Vepřové ragú se zeleninou
Co budete potřebovat:
- 500 g vepřové krkovice bez kosti
- 2 mrkve
- 2 řapíky celeru
- 1 cibuli
- 1 konzervu loupaných rajčat
- 100 g rajského protlaku
- 2 lžičky třtinového cukru
- 2 bobkové listy
- 150 ml bílého vína
- olej
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Maso nakrájejte na kostičky, očištěnou mrkev a celer na kousky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno.
2. V kastrolu rozehřejte olej a opečte na něm cibuli. Po chvíli přidejte maso, osolte ho, opepřete a opečte ze všech stran. Přidejte mrkev a celer a ještě chvíli opékejte. Vmíchejte loupaná rajčata, protlak, třtinový cukr a bobkové listy a vařte na mírném ohni bez pokličky. Pokud se směs mírně přichytává, není to na škodu.
3. Když směs zhoustne, zalijte ji vínem a pod pokličkou duste půl hodiny.
4. Hotové ragú podávejte s širokými nudlemi nebo pečivem.
Pátek: Frittata s jarní cibulkou a hráškem
Frittata s jarní cibulkou a hráškem
Co budete potřebovat:
- 6 menších ve slupce uvařených brambor typu B
- 4 jarní cibulky
- 10 vajec
- 200 g zeleného hrášku (čerstvého nebo mraženého)
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g čerstvého kozího sýru
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Brambory nakrájejte na plátky, cibulky očistěte a podélně rozkrojte. Ve velké pánvi zahřejte olej, přidejte brambory s cibulkou a hráškem a společně restujte zhruba 5 minut.
2. Vejce rozklepněte do mísy, osolte je, opepřete a lehce vyšlehejte vidličkou. Vlijte je do pánve k zelenině, posypte nadrobeným kozím sýrem a na mírném plameni opékejte 15 minut.
TIP: Pokud vám nechutná kozí sýr, nahraďte ho lučinou nebo balkánským sýrem.
A co třeba těstoviny s tuňákem a rajčaty?