Od pondělí do pátku: Chutné a rychlé večeře, po kterých vám nebude těžko

31. března 2025 • 04:49

Taky už máte chuť na lehčí jídla, která patří k teplejšímu počasí, ale zároveň chcete něco dostatečně sytého, po čem vám nebude těžko? Jestli přemýšlíte, co připravovat celý pracovní týden rodině k večeři, vyřešili jsme to za vás. 

Na co se můžete těšit:

Pondělí: Jarní minestrone s pestem

Úterý: Papriky plněné masem a sýrem

Středa: Středomořský salát s kuřetem

Čtvrtek: Vepřové ragú se zeleninou

Pátek: Frittata s jarní cibulkou a hráškem

Máte rádi brokolici? Uvařte si z ní rychlou polévku>>>

Video se připravuje ...

Pondělí: Jarní minestrone s pestem

Jarní minestrone s pestem Jarní minestrone s pestem • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 1 cibuli
  • 3 střední mrkve
  • 300 g brambor typu B
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 střední cuketu
  • olivový olej
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 150 g menších těstovin
  • 150 g povoleného mraženého hrášku
  • mletý pepř
  • sůl
  • pesto nebo nasekaná zelená petrželka, parmazán a opečené bagety k podávání

Postup:

1. Cibuli, mrkev, brambory a řapíkatý celer očistěte, cibuli nasekejte nadrobno, mrkev nakrájejte na kolečka, řapíkatý celer na plátky, brambory na malé kostičky. Cuketu omyjte a také nakrájejte na kostičky.

2. V hrnci rozehřejte lžíci oleje a nechte na něm zpěnit cibuli s řapíkatým celerem. Restujte asi dvě minuty, vlijte vývar a přiveďte k varu. Přidejte mrkev a brambory a asi po pěti minutách cuketu, těstoviny a povolený hrášek. Polévku osolte, opepřete a vařte asi o dvě minuty méně, než je uvedeno na obalu těstovin. Těstoviny v horké polévce ještě změknou a nabudou.

3. Polévku rozdělte do misek nebo talířů a do každé přidejte lžíci pesta nebo nasekané petrželky a nastrouhaný parmazán. Podávejte ji s opečenou bagetou.

Úterý: Papriky plněné masem a sýrem

Papriky plněné kuřecím masem Papriky plněné kuřecím masem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 300 g mletého kuřecího masa
  • 2 vejce
  • 3 jarní cibulky
  • 1 hrst nasekané hladkolisté petrželky
  • 1 burgerová houska (nebo podobně velký kousek veky)
  • 4 červené nebo žluté papriky
  • 100 g goudy (nebo čedaru či ementálu)
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. V míse smíchejte mleté maso, vejce, nadrobno nasekané jarní cibulky, většinu petrželky a pečivo nakrájené na velmi malé kostičky. Směs dochuťte solí a pepřem a rukama propracujte na kompaktní hmotu.

2. Papriky omyjte, podélně je rozkrojte, zbavte semínek a naplňte masovou směsí. Naskládejte je na plech vyložený pečicím papírem nebo do zapékací mísy, dejte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi 20 minut.

3. Téměř hotové papriky posypte nastrouhaným sýrem a dopečte dozlatova. Podávejte posypané zbylou petrželkou.

Středa: Středomořský salát s kuřetem

Středomořský salát s kuřetem Středomořský salát s kuřetem • Autor: Spak

Co budete potřebovat:

  • 4 kuřecí prsa bez kostí a kůže
  • 1 balení rukoly
  • 225 g rajčat (obyčejných nebo cherry)
  • 225 g červené cibule
  • 225 g oliv Kalamata
  • 225 g sýru feta
  • Středomořský dressing Spak
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Kuřecí prsa osolte, opepřete a opečte v pánvi s rozehřátým olejem z každé strany 5 až 6 minut, dokud není maso zcela propečené. Prsa nechte 5 minut zchladnout a pak je nakrájejte na kousky.

2. Ve velké míse smíchejte vypranou rukolu, nakrájená rajčata, červenou cibuli nakrájenou na půlkolečka, olivy a rozdrobený sýr feta. Přidejte nakrájené kuřecí maso a na závěr salát zakápněte podle chuti dresinkem. Vše promíchejte a ihned podávejte, doplněné pečivem.  

TIP: Do salátu můžete klidně použít i zbytky grilovaného kuřecího masa nakrájeného na kousky.

Čtvrtek: Vepřové ragú se zeleninou

Vepřové ragú se zeleninou Vepřové ragú se zeleninou • Autor: Dieta

Co budete potřebovat:

  • 500 g vepřové krkovice bez kosti
  • 2 mrkve
  • 2 řapíky celeru
  • 1 cibuli
  • 1 konzervu loupaných rajčat
  • 100 g rajského protlaku
  • 2 lžičky třtinového cukru
  • 2 bobkové listy
  • 150 ml bílého vína
  • olej
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Maso nakrájejte na kostičky, očištěnou mrkev a celer na kousky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno.

2. V kastrolu rozehřejte olej a opečte na něm cibuli. Po chvíli přidejte maso, osolte ho, opepřete a opečte ze všech stran. Přidejte mrkev a celer a ještě chvíli opékejte. Vmíchejte loupaná rajčata, protlak, třtinový cukr a bobkové listy a vařte na mírném ohni bez pokličky. Pokud se směs mírně přichytává, není to na škodu.

3. Když směs zhoustne, zalijte ji vínem a pod pokličkou duste půl hodiny.

4. Hotové ragú podávejte s širokými nudlemi nebo pečivem.

Pátek: Frittata s jarní cibulkou a hráškem

Frittata s jarní cibulkou a hráškem Frittata s jarní cibulkou a hráškem • Autor: F.O.O.D.

Co budete potřebovat:

  • 6 menších ve slupce uvařených brambor typu B
  • 4 jarní cibulky 
  • 10 vajec
  • 200 g zeleného hrášku (čerstvého nebo mraženého)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g čerstvého kozího sýru
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Brambory nakrájejte na plátky, cibulky očistěte a podélně rozkrojte. Ve velké pánvi zahřejte olej, přidejte brambory s cibulkou a hráškem a společně restujte zhruba 5 minut.

2. Vejce rozklepněte do mísy, osolte je, opepřete a lehce vyšlehejte vidličkou. Vlijte je do pánve k zelenině, posypte nadrobeným kozím sýrem a na mírném plameni opékejte 15 minut.

TIP: Pokud vám nechutná kozí sýr, nahraďte ho lučinou nebo balkánským sýrem.

A co třeba těstoviny s tuňákem a rajčaty?

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková