Plíseň – co je ještě k jídlu a co byste měli raději ihned vyhodit?
Není plíseň jako plíseň. Na rozdíl od těch, které napadají jídlo a jsou škodlivé, ty tzv. ušlechtilé se využívají při výrobě sýrů a dalších dobrot. Zjistěte, jaký je mezi nimi rozdíl, kdy plíseň stačí jen odkrojit a jaké potraviny napadají plísně nejčastěji.
Nebezpečné mykotoxiny
Potraviny napadené plísněmi mění svou barvu, vůni, chuť, ale i celkové složení. Plísně produkují mykotoxiny. Tyto organické látky jsou v případě požívání pro člověka toxické a mohou organismu závažně škodit. Nejenže zatěžují organismus a mohou způsobit zažívací problémy, ale jsou také karcinogenní. I když vidíme plíseň pouhým okem jen na povrchu, je vždy prorostlá do hloubky. Napadené potraviny by měl tedy spotřebitel ihned zlikvidovat, aby nedošlo ke kontaminaci dalšího jídla.
Co se stane, když sníte plesnivé potraviny? >>>
Jak plísním předcházet?
Při nákupu zásob potravin myslete vždy na to, zda stačíte nakoupené množství potravin v brzké době spotřebovat. Nekupujte potraviny, které projdou v krátkém čase, a vždy pečlivě zkontrolujte, zda obal není poškozený.
Jaké potraviny bývají nejčastěji napadeny?
Skvělou živnou půdou pro plísně bývá pečivo, především špatně skladovaný chléb. Plíseň roste často na povrchu, chléb bývá změklý a plíseň je na něm jasně viditelná. Mezi ohrožené potraviny dále patří také ovoce a zelenina. Ovoce, jako jsou maliny, jahody a borůvky, byste měli denně prohlížet, jelikož se na nich plísně tvoří velmi rychle. I sýry jsou náchylné k plesnivění, a to nemluvíme o ušlechtilé plísni na hermelínu. Objevují se často i v mase, ořeších, mléčných výrobcích a dalších potravinách.
Všeobecně platí, že čím více potravina obsahuje vody, tím je náchylnější k plesnivění. Takováto jídla ihned patří do koše, nesnažte se je zachránit! I když plíseň odstraníte, bývá rozlezlá do celého jídla.
Potraviny, které můžete ještě zachránit
Následující potraviny lze konzumovat po důkladném odstranění plísně. To znamená, že z nich plíseň odkrojte minimálně 2,5 cm od viditelného napadení, i pod ním.
- Tvrdé ovoce a zelenina: jablka, papriky, mrkev a podobně
- Tvrdé sýry: mezi ty se řadí i gouda a eidam, ale zde radíme mléčný produkt i „očichat“. Pokud změnil vůni nebo konzistenci, ihned ho vyhoďte
- Tvrdé salámy a pravá šunka: pokud je šunka sušená, můžete ji zachránit. Dušené šunky v sobě mají vodu, ty raději vždy vyhoďte
Ušlechtilé plísně
Ušlechtilé plísně se využívají při výrobě některých druhů sýrů, např. hermelínů, camembertů nebo nivy. Jejich konzumace není nebezpečná, protože tyto plísně neobsahují škodlivé mykotoxiny. Při výrobě tzv. modrých sýrů je dbáno na dodržování striktních hygienických zásad, aby nedošlo k výskytu nežádoucích plísní.
Ty nejlepší sýrové recepty, u kterých se plísně bát rozhodně nemusíte!
Dopřejte si dobroty se sýry s ušlechtilou plísní. Se sýrem s modrou plísní vykouzlíte lahodný čekankový salát s prosciuttem a dýňovými semínky nebo božský čočkový salát s hruškami, hotový za 10 minut! Výraznou chuť plísňového sýra můžete dokonale zjemnit úpravou na grilu. Camembert můžete podávat s čerstvým chlebem a dipem. Mezi oblíbené varianty patří také nakládané hermelíny, které vydrží v ledniičce i týdny.