Plíseň: Co je ještě k jídlu a co byste měli raději ihned vyhodit?

12. února 2024 • 16:07

Není plíseň jako plíseň. Na rozdíl od těch, které napadají jídlo a jsou škodlivé, ty tzv. ušlechtilé se využívají při výrobě sýrů a dalších dobrot. Zjistěte, jaký je mezi nimi rozdíl, kdy plíseň stačí jen odkrojit a jaké potraviny napadají plísně nejčastěji.

Nebezpečné mykotoxiny

Potraviny napadené plísněmi mění svou barvu, vůni, chuť, ale i celkové složení. Plísně produkují mykotoxiny. Tyto organické látky jsou v případě požívání pro člověka toxické a mohou organismu závažně škodit. Nejenže zatěžují organismus a mohou způsobit zažívací problémy, ale jsou také karcinogenní. I když vidíme plíseň pouhým okem jen na povrchu, je vždy prorostlá do hloubky. Napadené potraviny byste tedy měli zlikvidovat, aby nedošlo ke kontaminaci dalšího jídla.

Hermelínu se bát nemusíte. Udělejte si z něj výbornou pomazánku>>>

Video se připravuje ...

Jak plísním předcházet?

Při nákupu zásob potravin myslete vždy na to, zda stačíte nakoupené množství v brzké době spotřebovat. Nekupujte potraviny, které projdou v krátkém čase, a vždy pečlivě zkontrolujte, zda obal není poškozený.

Jaké potraviny bývají nejčastěji napadeny?

Skvělou živnou půdou pro plísně bývá pečivo, především špatně skladovaný chléb. Plíseň roste často na povrchu, chléb bývá změklý a plíseň je na něm jasně viditelná. Mezi ohrožené potraviny dále patří také ovoce a zelenina. Ovoce, jako jsou maliny, jahody a borůvky, byste měli denně prohlížet, jelikož se na nich plísně tvoří velmi rychle. I sýry jsou náchylné k plesnivění, ovšem tentokrát nemáme na mysli ušlechtilou plíseň na hermelínu. Objevují se často i v mase, ořeších, mléčných výrobcích nebo špatně zavařených kompotech či zavařeninách.

Všeobecně platí, že čím více potravina obsahuje vody, tím je náchylnější k plesnivění. Takováto jídla ihned patří do koše, nesnažte se je zachránit! I když plíseň odstraníte, bývá rozlezlá do celého jídla.

Ovoce i zelenina jsou náchylné k plesnivění. Ovoce i zelenina jsou náchylné k plesnivění. • Autor: iStock

Potraviny, které můžete ještě zachránit

V potravinách, které mají hustší strukturu (jsou tvrdší) se plíseň nešíří tak rychle, proto je lze ještě konzumovat, pokud plíseň důkladně odstraníte. To znamená, že z nich  plíseň odkrojíte minimálně 2,5 cm od viditelného napadení, i pod ním. Mezi tyto potraviny patří:

  • Tvrdé ovoce a zelenina: jablka, papriky, mrkev a podobně
  • Tvrdé sýry: mezi ty se řadí i gouda a eidam, ale zde radíme mléčný produkt i „očichat“. Pokud změnil vůni nebo konzistenci, raději ho vyhoďte
  • Tvrdé salámy a pravá šunka: pokud je šunka sušená, můžete ji zachránit. Dušené šunky v sobě mají vodu, ty raději vždy vyhoďte

Ušlechtilé plísně

Jinou kapitolou jsou ušlechtilé plísně, které se využívají při výrobě některých druhů sýrů, např. hermelínů, camembertů nebo nivy. Jejich konzumace není nebezpečná, protože tyto plísně neobsahují škodlivé mykotoxiny. Při výrobě těchto sýrů je dbáno na dodržování striktních hygienických zásad, aby nedošlo k výskytu nežádoucích plísní. Což mimo jiné znamená, že i tyto sýry vám může později doma, například při nesprávném skladování, napadnout zdraví škodlivá plíseň, o které byla řeč výše, a je pak nutné je vyhodit. 

I "plesnivé" sýry může ještě napadnout škodlivá plíseň. I "plesnivé" sýry může ještě napadnout škodlivá plíseň. • Autor: iStock

Ty nejlepší sýrové recepty, u kterých se plísně bát rozhodně nemusíte!

Dopřejte si dobroty se sýry s ušlechtilou plísní. Se sýrem s modrou plísní vykouzlíte lahodný čekankový salát s prosciuttem a dýňovými semínky nebo božský čočkový salát s hruškami, hotový za 10 minut! Výraznou chuť plísňového sýra můžete dokonale zjemnit úpravou na grilu. Camembert můžete podávat s čerstvým chlebem a dipem. Mezi oblíbené varianty patří také nakládané hermelíny, které vydrží v ledniičce i týdny.

Nebo si udělejte tento skvělý hermelín grilovaný v troubě s rajčátky, tymiánem a česnekem>>>

Autor: TR