Od pondělí do pátku: Opravdu ostré večeře, které vám zrychlí spalování
Chcete rozproudit metabolismus, snížit hladinu cukru v krvi a pomoci svému tělu být fit a zbavit se různých zánětů a infekcí? Zkuste do jídelníčku zařadit superspalovače, které vám dodají pocit sytosti, energii a nový elán. Prozradíme vám, jaké suroviny nakoupit a co z nich vykouzlit na talíř. Jen malé varování - možná to bude trochu pálit.
Na co se můžete těšit:
Pondělí: Salát s kuřecím masem
Úterý: Špízy z tuňáka
Středa: Peprná vegetariánská pánev
Čtvrtek: Chilli omeleta
Pátek: Lehký salát s chilli zálivkou a rybou
K večernímu zobání u televize si můžete udělat pikantní pečenou cizrnu>>>
Pondělí: Salát s kuřecím masem
Suroviny:
- 2 kuřecí prsa
- šťáva z jednoho pomeranče
- 1 nasekaná chilli paprička
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 salátové okurky
- 1 mango
- 2 lžíce kešú oříšků
- 1 lžíce třtinového cukru
- svazek koriandru
- sůl, pepř
- výhonky z řepy nebo řeřichy na posypání
Postup:
1. Kuřecí prsa omyjeme a nakrájíme na kostičky o velikosti cca 1 cm. Osolíme je, opepříme, lehce zakápneme pomerančovou šťávou, posypeme špetkou nasekané chilli papričky a orestujeme na pánvi, na které jsme předtím rozehřáli lžíci olivového oleje.
2. Do mísy dáme okurku nakrájenou na půlkolečka, přidáme na kostičky nakrájené mango a kešú oříšky a promícháme s vychladlým opečeným kuřetem.
3. Ve skleničce si smícháme sůl, pepř, zbylou pomerančovou šťávu, olivový olej, nasekanou chilli papričku a 1 lžíci třtinového cukru.
4. Připraveným dresinkem salát zalijeme a posypeme ho nasekaným koriandrem a výhonky z řepy. TIP: Chcete-li mít salát sytější, přidejte do něj uvařené rýžové nudle.
Úterý: Špízy z tuňáka
Suroviny:
- 240 g čerstvého tuňáka
- hrst nasekaného čerstvého koriandru
- 2 chilli papričky
- sůl, pepř
- 2 lžičky medu
- 2 lžičky sójové omáčky
- chilli olej
- 2 žluté papriky
- 2 červené cibule
- 2 lžíce míchaného sezamu (bílý i černý)
- citron
- 200 g indiánské rýže
Postup:
1. Tuňáka nakrájíme na kostky o velikosti cca 2 cm, dáme do misky, přidáme nasekaný koriandr, nasekané chilli papričky, sůl, pepř, med, sójovou omáčku a trochu chilli oleje. Promícháme a necháme odležet alespoň 30 minut v chladu.
2. Mezitím očistíme papriky a nakrájíme je na přibližně stejné kousky jako tuňáka. Cibule oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.
3. Poté napichujeme na špízové špejle střídavě tuňákové kostky, papriku a cibuli a špízy opékáme na grilovací pánvi za průběžného otáčení asi 8 minut tak, aby maso zvenku bylo propečené.
4. Asi minutu až dvě před dopečením posypeme špízy sezamem. Podáváme s citronem na pokapání a uvařenou indiánskou rýží.
TIP: Místo tuňáka můžete použít také lososa nebo třeba krůtí maso.
Středa: Peprná vegetariánská pánev
Suroviny:
- 1 balíček uzeného tempehu
- 1 balíček uzeného tofu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky nasládlé sójové omáčky
- 2 lžíce arašídového oleje
- kousek čerstvého zázvoru
- 2 čerstvé chilli papričky
- 1 mrkev
- 1 červená paprika
- 1 cibule
- 300 g brokolice
- 100 g cizrny (ve slaném nálevu)
- 2 lžíce piniových oříšků
- 150 g celozrnné rýže
Postup:
1. Uzený tempeh a tofu nakrájíme na kostky, zakápneme sójovou omáčkou a arašídovým olejem a přidáme nastrouhaný zázvor a chilli papričky. Promícháme a necháme marinovat asi 1 hodinu.
2. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na nudličky dlouhé cca 3–4 cm. Papriku zbavíme semeníku a stopky a rovněž nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme také na proužky. Brokolici omyjeme a nakrájíme na menší kousky.
3. Ve woku rozehřejeme arašídový olej a lehce na něm orestujeme marinovaný tempeh a tofu. Jakmile zezlátnou okraje, přidáme mrkev a lehce orestujeme, poté přidáme papriku, cibuli a brokolici, zalijeme zbytkem marinády a opět orestujeme asi 2–3 minuty.
4. Poté přidáme scezenou a propláchnutou cizrnu, promícháme a krátce prohřejeme. Posypeme piniovými oříšky, stáhneme z ohně a podáváme s uvařenou celozrnnou rýží.
TIP: Pro lepší chuť můžete přidat nasekané čerstvé bylinky, třeba koriandr, zelenou petržel nebo citronovou trávu.
Čtvrtek: Chilli omeleta
Suroviny:
- 3 vejce
- sůl
- 1 lžíce řepkového oleje
- 30 g hlívy ústřičné
- 10 cm pórku
- 100 g tofu
- 1 chilli paprička
Postup:
1. Vejce osolíme a našleháme v misce.
2. Na pánvi rozehřejeme olej a přidáme hlívu nakrájenou na proužky. Jakmile ztratí asi polovinu své původní velikosti, přidáme na půlkolečka nakrájený pórek a na kostičky nakrájené tofu. Posypeme půlkou nasekané chilli papričky a promícháme.
3. Směs zalijeme rozšlehanými vejci, zakryjeme pokličkou a smažíme, dokud vejce neztuhnou.
TIP: Omeletu podávejte s tmavým celozrnným žitným chlebem. Můžete ji posypat nasekanou petrželkou nebo pažitkou a ozdobit nakrájenou chilli papričkou.
Pátek: Lehký salát s chilli zálivkou a rybou
Suroviny:
- 2 pomeranče
- 1 zelené jablko
- 1 fenykl
- 1 avokádo
- 1/2 granátového jablka
- sůl, pepř
- 2 lžíce chilli oleje
- 1 chilli paprička
- šťáva z jednoho pomeranče
- čerstvá petržel
- 2 filety candáta
- drcený červený pepř
- olej na opečení
Postup:
1. Pomeranče oloupeme, zbavíme bílých blanek a nakrájíme na velmi tenká kolečka. Jablko zbavíme jádřince a nakrájíme na velmi tenké měsíčky. Fenykl zbavíme okrajových částí, odstraníme nať a bulvu nakrájíme či nakrouháme rovněž na velmi tenké plátky. Avokádo zbavíme slupky i pecky a nakrájíme na kostičky. Granátové jablko rozpůlíme a vyjmeme z něj semínka.
2. Ve skleničce smícháme sůl, pepř, chilli olej a na velmi tenká kolečka nakrájenou chilli papričku. Zakapeme pomerančovou šťávou a našleháme vidličkou.
3. Pomeranč, fenykl a jablko rozložíme na talíř, pokapeme chilli zálivkou a posypeme kousky avokáda a zrníčky granátového jablka. Nakonec přidáme nasekanou zelenou petržel (může být i nať z fenyklu).
4. Rybí filety osolíme, posypeme červeným pepřem, opečeme z obou stran na grilovací pánvi s olejem a podáváme se salátem.
TIP: Chcete-li mít jídlo sytější, podávejte ho s tmavými toasty.
A co třeba domácí kuřecí čína?>>>