Od pondělí do pátku: Opravdu ostré večeře, které vám zrychlí spalování

29. ledna 2024 • 04:28

Chcete rozproudit metabolismus, snížit hladinu cukru v krvi a pomoci svému tělu  být fit a zbavit se různých zánětů a infekcí? Zkuste do jídelníčku zařadit superspalovače, které vám dodají pocit sytosti, energii a nový elán. Prozradíme vám, jaké suroviny nakoupit a co z nich vykouzlit na talíř. Jen malé varování - možná to bude trochu pálit.

Na co se můžete těšit:

Pondělí: Salát s kuřecím masem

Úterý: Špízy z tuňáka

Středa: Peprná vegetariánská pánev

Čtvrtek: Chilli omeleta

Pátek: Lehký salát s chilli zálivkou a rybou

K večernímu zobání u televize si můžete udělat pikantní pečenou cizrnu>>>

Pondělí: Salát s kuřecím masem

Salát s kuřecím masem Salát s kuřecím masem • Autor: Dieta

Suroviny:

  • 2 kuřecí prsa
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • 1 nasekaná chilli paprička
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 salátové okurky
  • 1 mango
  • 2 lžíce kešú oříšků
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • svazek koriandru
  • sůl, pepř
  • výhonky z řepy nebo řeřichy na posypání

Postup:

1. Kuřecí prsa omyjeme a nakrájíme na kostičky o velikosti cca 1 cm. Osolíme je, opepříme, lehce zakápneme pomerančovou šťávou, posypeme špetkou nasekané chilli papričky a orestujeme na pánvi, na které jsme předtím rozehřáli lžíci olivového oleje.

2. Do mísy dáme okurku nakrájenou na půlkolečka, přidáme na kostičky nakrájené mango a kešú oříšky a promícháme s vychladlým opečeným kuřetem. 

3. Ve skleničce si smícháme sůl, pepř, zbylou pomerančovou šťávu, olivový olej, nasekanou chilli papričku a 1 lžíci třtinového cukru.

4. Připraveným dresinkem salát zalijeme a posypeme ho nasekaným koriandrem a výhonky z řepy. TIP: Chcete-li mít salát sytější, přidejte do něj uvařené rýžové nudle.

Úterý: Špízy z tuňáka

Špízy z tuňáka Špízy z tuňáka • Autor: Dieta

Suroviny:

  • 240 g čerstvého tuňáka
  • hrst nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 chilli papričky
  • sůl, pepř
  • 2 lžičky medu
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • chilli olej
  • 2 žluté papriky
  • 2 červené cibule
  • 2 lžíce míchaného sezamu (bílý i černý)
  • citron
  • 200 g indiánské rýže

Postup:

1. Tuňáka nakrájíme na kostky o velikosti cca 2 cm, dáme do misky, přidáme nasekaný koriandr, nasekané chilli papričky, sůl, pepř, med, sójovou omáčku a trochu chilli oleje. Promícháme a necháme odležet alespoň 30 minut v chladu.

2. Mezitím očistíme papriky a nakrájíme je na přibližně stejné kousky jako tuňáka. Cibule oloupeme a nakrájíme na čtvrtky.

3. Poté napichujeme na špízové špejle střídavě tuňákové kostky, papriku a cibuli a špízy opékáme na grilovací pánvi za průběžného otáčení asi 8 minut tak, aby maso zvenku bylo propečené.

4. Asi minutu až dvě před dopečením posypeme špízy sezamem. Podáváme s citronem na pokapání a uvařenou indiánskou rýží.  

TIP: Místo tuňáka můžete použít také lososa nebo třeba krůtí maso. 

Středa: Peprná vegetariánská pánev

Peprná vegetariánská pánev Peprná vegetariánská pánev • Autor: Dieta

Suroviny:

  • 1 balíček uzeného tempehu
  • 1 balíček uzeného tofu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky nasládlé sójové omáčky
  • 2 lžíce arašídového oleje
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 2 čerstvé chilli papričky
  • 1 mrkev
  • 1 červená paprika
  • 1 cibule
  • 300 g brokolice
  • 100 g cizrny (ve slaném nálevu)
  • 2 lžíce piniových oříšků
  • 150 g celozrnné rýže

Postup:

1. Uzený tempeh a tofu nakrájíme na kostky, zakápneme sójovou omáčkou a arašídovým olejem a přidáme nastrouhaný zázvor a chilli papričky. Promícháme a necháme marinovat asi 1 hodinu.

2. Mrkev oškrábeme a nakrájíme na nudličky dlouhé cca 3–4 cm. Papriku zbavíme semeníku a stopky a rovněž nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme také na proužky. Brokolici omyjeme a nakrájíme na menší kousky.

3. Ve woku rozehřejeme arašídový olej a lehce na něm orestujeme marinovaný tempeh a tofu. Jakmile zezlátnou okraje, přidáme mrkev a lehce orestujeme, poté přidáme papriku, cibuli a brokolici, zalijeme zbytkem marinády a opět orestujeme asi 2–3 minuty.

4. Poté přidáme scezenou a propláchnutou cizrnu, promícháme a krátce prohřejeme. Posypeme piniovými oříšky, stáhneme z ohně a podáváme s uvařenou celozrnnou rýží.  

TIP: Pro lepší chuť můžete přidat nasekané čerstvé bylinky, třeba koriandr, zelenou petržel nebo citronovou trávu.

Čtvrtek: Chilli omeleta

Chilli omeleta Chilli omeleta • Autor: Dieta

Suroviny:

  • 3 vejce
  • sůl
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 30 g hlívy ústřičné
  • 10 cm pórku
  • 100 g tofu
  • 1 chilli paprička  

Postup:

1. Vejce osolíme a našleháme v misce.

2. Na pánvi rozehřejeme olej a přidáme hlívu nakrájenou na proužky. Jakmile ztratí asi polovinu své původní velikosti, přidáme na půlkolečka nakrájený pórek a na kostičky nakrájené tofu. Posypeme půlkou nasekané chilli papričky a promícháme.

3. Směs zalijeme rozšlehanými vejci, zakryjeme pokličkou a smažíme, dokud vejce neztuhnou.

TIP: Omeletu podávejte s tmavým celozrnným žitným chlebem. Můžete ji posypat nasekanou petrželkou nebo pažitkou a ozdobit nakrájenou chilli papričkou.

Pátek: Lehký salát s chilli zálivkou a rybou

Lehký salát s chilli zálivkou a rybou Lehký salát s chilli zálivkou a rybou • Autor: Dieta

Suroviny:

  • 2 pomeranče
  • 1 zelené jablko
  • 1 fenykl
  • 1 avokádo
  • 1/2 granátového jablka
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce chilli oleje
  • 1 chilli paprička
  • šťáva z jednoho pomeranče
  • čerstvá petržel
  • 2 filety candáta
  • drcený červený pepř
  • olej na opečení

Postup:

1. Pomeranče oloupeme, zbavíme bílých blanek a nakrájíme na velmi tenká kolečka. Jablko zbavíme jádřince a nakrájíme na velmi tenké měsíčky. Fenykl zbavíme okrajových částí, odstraníme nať a bulvu nakrájíme či nakrouháme rovněž na velmi tenké plátky. Avokádo zbavíme slupky i pecky a nakrájíme na kostičky. Granátové jablko rozpůlíme a vyjmeme z něj semínka.  

2. Ve skleničce smícháme sůl, pepř, chilli olej a na velmi tenká kolečka nakrájenou chilli papričku. Zakapeme pomerančovou šťávou a našleháme vidličkou.

3. Pomeranč, fenykl a jablko rozložíme na talíř, pokapeme chilli zálivkou a posypeme kousky avokáda a zrníčky granátového jablka. Nakonec přidáme nasekanou zelenou petržel (může být i nať z fenyklu).

4. Rybí filety osolíme, posypeme červeným pepřem, opečeme z obou stran na grilovací pánvi s olejem a podáváme se salátem.   

TIP: Chcete-li mít jídlo sytější, podávejte ho s tmavými toasty.

A co třeba domácí kuřecí čína?>>>

Autor: PL