Nejlepší večeře, když chcete zhubnout: Vyberte si z těchto variant, a hlad mít určitě nebudete
Opravdu musíte vynechat večeři, abyste zhubli? Vůbec ne! Při hubnutí je každé jídlo důležité, jen je potřeba volit lehčí a zdravější alternativy. V případě večeře je velmi důležité i to, aby vás zasytila na delší dobu a neměli jste díky ní potřebu se něčím dojídat ještě pozdě večer nebo v noci. Jaká jídla k večeři vám tedy mohou pomoci zhubnout?
Polévka
Polévka je skvělá volba, pokud ji uvaříte správným způsobem a z těch správných surovin. Ideální je vzít svou oblíbenou zeleninu, uvařit ji v osolené vodě, rozmixovat a dochutit solí, kořením nebo bylinkami. Taková polévka je lehce stravitelná, vaše střeva budou spokojená a dodáte tělu i dostatek tekutin. Abyste neměli hlad, přidejte do polévky nějakou bílkovinu, například vejce, tofu nebo kousek vařeného masa.
Špenátová polévka se ztraceným vejcem
Ideální je i kuřecí vývar, do kterého přidáte zeleninu a vařené kuřecí maso, nebo rychlá miso polévka, pokud uberete trochu nudlí.
Vaším spojencem při hubnutí může být i tento výborný zelný salát:
Salát
Salát je jednou z nejlepších variant, které můžete k večeři zvolit. Podstatné ale je, z jakých ingrediencí ho umícháte. Kdybyste si dali jen mísu plnou zeleného lupení, budete mít za chvíli hlad. Listovou zeleninu (například římský salát nebo rukolu) použijte jako základ, protože je nízkokalorická a obsahuje vlákninu. Pak přidejte nějakou barevnější zeleninu, která dodá kromě barvy i chuť a vitaminy (rajčata, papriky, mrkev…). V zimních měsících je skvělá i pečená zelenina. Další důležitou ingrediencí jsou suroviny bohaté na bílkoviny, díky kterým vás salát zasytí na delší dobu. Ideální je vařené nebo pečené kuřecí nebo krůtí maso, vařená vejce, tofu, sýr nebo tuňák. Kdo chce, může si salát ještě vylepšit semínky nebo ořechy. A důležitá je i zálivka, jejímž základem by měl být olivový olej, balzamikový, vinný nebo jablečný ocet nebo citronová šťáva, sůl, pepř, případně bylinky a trochu medu.
Kuřecí maso nebo ryba
Masu se při hubnutí vůbec vyhýbat nemusíte. Naopak, je důležitým zdrojem bílkovin. Důležité je ale to, jaký druh zvolíte a jakým způsobem ho připravíte. Nejlepší je ho uvařit nebo upéct s malým množstvím tuku, tou nejhorší variantou je smažení. Z pohledu hubnutí i celkového zdraví organismu je skvělé rybí maso, například losos, sardinky, pstruh nebo tuňák. Vhodné je také kuřecí nebo krůtí maso bez kůže, ideálně prsa. Málo tuku obsahuje i zvěřina nebo libové hovězí maso. Ideálním dietním večerním jídlem jsou například pečená nebo grilovaná kuřecí prsa doplněná brokolicí.
Grilovaná kuřecí prsa s brokolicí mají zahřívací efekt, takže zrychlují metabolismus.
Taková večeře je bohatá na bílkoviny a vlákninu, navíc má takzvaný termický účinek, což znamená, že jakmile se najíte, může se vám zrychlit metabolismus. Stačí maso lehce potřít olejem, ochutit solí, pepřem, případně bylinkami a opéct na grilovací pánvi nebo upéct v troubě. Brokolici pak můžete uvařit v páře nebo v menším množství vody.
Quinoa
Nenápadná quinoa neboli merlík čilský patří mezi takzvané pseudoobiloviny. Má podobné využití, ale jiné vlastnosti. Neobsahuje lepek a je kvalitním zdrojem bílkovin a vlákniny. Pokud se tedy snažíte zhubnout, může být pro vás quinoa skvělou volbou. Její příprava je velmi jednoduchá. Stačí ji dobře propláchnout, uvařit ve vodě (trvá to asi 15 minut) a pak ji například přimíchat do salátu, přidat k pečené zelenině nebo si ji dát jako přílohu k masu.
Tvaroh
Tvaroh, kterému se také říká bílé zlato, patří k nejbohatším zdrojům bílkovin a může být při hubnutí vaším velkým spojencem. A to dokonce i ten plnotučný, který obsahuje méně tuku než například nízkotučný eidam nebo sýr cottage. Pokud si ale hlídáte příjem tuku, je lepší zvolit polotučnou nebo nízkotučnou variantu. Tvaroh je velmi dobře stravitelný, zároveň vás zasytí na několik hodin, navíc obsahuje bílkovinu zvanou kasein, která podporuje tvorbu svalstva i mozkovou činnost a působí pozitivně na ochranu jaterních buněk. Další velkou výhodou tvarohu je, že je velmi univerzální. Můžete z něj připravovat slané pomazánky, sladké dietní dezerty a hodí se i do teplých pokrmů, protože tepelnou úpravou neztrácí své nutriční hodnoty.
Čočka
Výborným zdrojem bílkovin a vlákniny je i čočka. Navíc má nízký obsah tuku, nízký glykemický index, neobsahuje lepek a je bohatým zdrojem železa, vápníku, draslíku, zinku a dalších minerálů a vitaminů. Někdo se čočce vyhýbá kvůli nadýmání. Tomu lze snadno předejít tím, že čočku důkladně propláchnete, pak ji namočíte na alespoň pět hodin do studené vody, znovu důkladně propláchnete a uvaříte v čisté vodě. Pro lepší stravitelnost je vhodné k čočce při vaření přidat majoránku, saturejku, kmín nebo tymián. Nebojte se vyzkoušet různé druhy čočky, například červenou nebo černou. Jejich výhodou je, že se nemusejí předem namáčet, nenadýmají a jsou rychle uvařené.
K večeři si můžete udělat i guacamole: