Fenykl: Senzační zelenina, po které se hubne. Zkuste ho přidat do salátu, polévky nebo použít jako přílohu k masu

14. listopadu 2023 • 04:19

Také se vám už stalo, že jste v obchodě pokukovali po fenyklu, ale zároveň jste si neuměli představit, co z něj připravit? Velká škoda! Čerstvý fenykl je nejenom chutný, navíc posiluje imunitu, a dokonce se po něm i hubne. Zkuste z něj připravit některou z lahůdek podle našich receptů a uvidíte, že nebudete litovat.

Fenykl je zelenina, kterou můžete využít do posledního semínka. Kromě semínek, která se využívají jako koření, zužitkujete jak listy, tak horní část, tedy „vlásky“, i stonek. Čerstvý fenykl se používá do salátů, k rybám nebo k masu. Sušená semínka se hodí třeba do pečiva nebo polévek. Fenykl můžete uzobávat i samotný, vařit, dusit nebo zapékat. K dochucování jídel lze použít i fenyklovou nať.

Fenyklová semínka můžete použít i do květákové polévky>>>

Video se připravuje ...

Bylina i zelenina

Fenykl znali už v Mezopotámii, Egyptě nebo antickém Řecku, kde byl symbolem úspěchu. Do střední Evropy se pak dostal se Římany. Římanky si údajně připravovaly fenyklový salát proti obezitě. Fenyklových semen si lidé cenili jako koření a ve středověku, kdy se fenykl pěstoval v klášterních zahradách jako bylinka i zelenina, i pro jejich léčivé účinky.

Pomocník při hubnutí

Fenykl obsahuje velké množství vlákniny, která působí blahodárně na zažívací ústrojí. Určitě znáte čaj z fenyklových semínek, který se doporučuje pít maminkám během kojení, aby miminko nebolelo bříško. Konzumace fenyklu také přispívá k detoxikaci organismu. Pyšní se nízkou energetickou hodnotou a můžete ho do jídelníčku zařadit, i pokud se zrovna snažíte zhubnout.

Fenyklový čaj Fenyklový čaj • Autor: iStock

Jak fenykl vybírat?

Při nákupu čerstvého fenyklu dejte pozor, aby nať byla sytě zelená. Je to známka jeho čerstvosti. Pokud si k fenyklu přičichnete, ucítíte typické anýzové aroma. Čím světlejší je „hlíza“ fenyklu, tím jemnější je jeho dužina. Fenykl by se měl jíst co možná nejčerstvější, protože aroma jeho éterických olejů se poměrně rychle ztrácí. Syrový fenykl se hodí i ke zmrazení.

Jak na něj?

Fenykl před zpracováním dobře opláchněte pod tekoucí vodou. Nožem odstraňte hnědé skvrny, zelený stvol a zbytky kořenů. „Hlízu“ podle potřeby rozkrojte na půlky, na čtvrtky nebo na kolečka. Fenykl je potřeba vařit přibližně 8–12 minut. Do salátů je dobré fenykl předem namočit do studené vody s ledem, aby plátky, na které jej nakrájíte, zkřehly.

Fenykl Fenykl • Autor: iStock

Nevíte, co z fenyklu připravit? Vyzkoušejte naše recepty:

Polévky s fenyklem

Úžasně krémová polévka z hrášku a pečeného fenyklu je vynikajícím pokrmem plným vitaminů, který svou jemně pikantní chutí skvěle osvěží váš jídelníček. Za vyzkoušení určitě stojí i pórková polévka s fenyklem a jablkem dochucená javorovým sirupem a vonící kořením podávaná s výhonky fenyklu a nasekanými oříšky.

Pórková polévka s fenyklem a jablkem Pórková polévka s fenyklem a jablkem • Autor: F.O.O.D.

Fenyklové saláty

Ve fenyklovém salátu s červeným pomerančem si tuto všestrannou zeleninu můžete vychutnat v syrové podobě. Zapracujte do něj kromě bulv i lístky, kterými pokrm skvěle dozdobíte. Jednoduchý křupavý salát z kedlubny, ředkviček, fenyklu a červeného zelí se zálivkou z olivového oleje, citronové šťávy a dijonské hořčice je skvělou přílohou k masu, ale obstojí i jako lehká večeře. Lehký, zdravý a přitom raz dva hotový fenyklový salát s jablkem a parmskou šunkou vyladí k dokonalosti zálivka z hořčice, medu, fenyklových semínek a olivového oleje.

Fenyklový salát s červeným pomerančem Fenyklový salát s červeným pomerančem • Autor: iStock

Příloha k masu i rybám

Obohatit fenyklem můžete i lososa s restovanou zeleninou, který bude pestrou večeří lahodící oku i chuti.  Stejně tak i dokonale šťavnatý candát polévaný máslem s fenyklem a ředkvičkami. Fenykl se hodí také k vepřovému masu. Uvnitř nádherně měkké a šťavnaté, s křupavou kůží na povrchu, to je v unikátní směsi marinované vepřové koleno pečené v jablečném moštu s fenyklem, cibulí a ředkvičkami. Vegetariáni zase jistě ocení vynikající plněné dýně s rýží, fenyklem a jablky.

Candát polévaný máslem s fenyklem a ředkvičkami Candát polévaný máslem s fenyklem a ředkvičkami • Autor: F.O.O.D.

Připravte si i vynikající vlažný salát s kuřetem >>>

Video se připravuje ...

Autor: ML