Cibulka, špenát nebo kedlubny. 5 receptů z první jarní zeleniny
Kedlubny, jarní cibulka, špenát nebo mrkev. Jarní zelenina je plná vitaminů a energie, které po dlouhé zimě všichni potřebujeme. Pojďte si s námi připravit pár receptů, které jsou dostatečně syté a budou chutnat celé rodině.
Jaké recepty pro vás máme?
Výbornou polévku si můžete uvařit i z pórku>>>
Mrkvová polévka se zázvorem
Co budete potřebovat:
- 2 velké cibule
- 3 lžíce olivového oleje
- 4 mrkve
- 200 ml zeleninového vývaru
- asi 5 cm čerstvého zázvoru
- 1 kelímek smetany na vaření
- špetku koriandru a kari (nemusí být)
- mletý pepř a sůl
Postup:
1. Jemně nakrájenou cibuli osmahněte na olivovém oleji, aby zezlátla. Potom přidejte očištěnou mrkev nakrájenou na nudličky nebo nastrouhanou nahrubo a chvíli ji za stálého míchání orestujte.
2. Přidejte sůl a pepř, případně špetku koriandru a kari. Postupně přilévejte podle potřeby po menších dávkách vývar a vařte 15 minut. Pak přidejte oloupaný a nastrouhaný čerstvý zázvor, dolijte zbytek vývaru a vařte ještě asi 10 minut.
3. Nakonec polévku rozmixujte dohladka, přidejte do ní smetanu a už jen krátce prohřejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.
Fritatta s jarní cibulkou
Co budete potřebovat:
- 400 g vařených brambor
- 2 lžíce olivového oleje
- 6 vajec
- 6 jarních cibulek
- 100 g nastrouhaného čedaru
- mletý pepř
- sůl
- hrst nasekané zelené petrželky
Postup:
1. Uvařené brambory nakrájejte na plátky a osmažte dozlatova ve vhodné pánvi na oleji.
2. V míse rozšlehejte vejce, osolte je, opepřete a vmíchejte jarní cibulky nakrájené na kolečka.
3. Brambory na pánvi přelijte připravenou směsí, posypte nastrouhaným sýrem a nechte propéct na mírném ohni. Když začnou vejce tuhnout, pánev dejte na chvíli do trouby pod rozehřátý gril a nechte zezlátnout – stačí 3 až 4 minuty.
4. Hotovou frittatu posypte nasekanou petrželkou.
TIP: Máte-li rádi kopr, můžete hrst nasekaného přidat do rozšlehaných vajec, než je nalijete na pánev.
Zapečené kedlubny
Co budete potřebovat:
- 4 vetší kedlubny
- 250 g tvrdého sýra
- 3 vejce
- 1 kelímek zakysané smetany
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- hrst nasekaných čerstvých bylinek (kopr, pažitka, petrželka)
- 3 stroužky česneku
- mletý pepř
- sůl
- olej nebo jiný vhodný tuk na vymazání zapékací mísy
Postup:
1. Kedlubny oloupejte, nakrájejte na plátky, povařte je v osolené vodě do poloměkka a slijte.
2. Zapékací mísu důkladně vymažte olejem a na dno rozložte polovinu kedlubnových plátků. Přidejte vrstvu sýra a zakryjte ji zbylými plátky kedluben.
3. V míse rozšlehejte vejce s oběma smetanami, vmíchejte nasekané bylinky a prolisovaný česnek, směs osolte a opepřete.
4. Kedlubny zalijte připravenou směsí, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 30–40 minut dozlatova.
Polévka z jarní cibulky
Co budete potřebovat:
- 1 svazek jarní cibulky (když je malý, tak dva)
- 1 lžíci másla
- 3 až 4 brambory
- 500 ml vývaru
- 1 kelímek husté zakysané smetany
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. V hrnci rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Přidejte oloupané a na kostky nakrájené brambory, osolte a restujte ještě asi tři minuty.
2. Zeleninu zalijte vývarem a povařte asi 20 minut, dokud nejsou brambory měkké.
3. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, dochuťte solí a pepřem a vmíchejte do ní zakysanou smetanu (už nevařte).
TIP: Polévku můžete ještě vylepšit přidáním dvou utřených stroužků česneku.
Špenátový krém
Co budete potřebovat:
- 4 lžíce másla
- 1 menší cibuli
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 1 stroužek česneku
- 300 g čerstvého špenátu
- 200 ml zeleninového vývaru
- 100 ml plnotučného mléka (nebo smetany)
- muškátový oříšek
- mletý pepř
- sůl
Postup:
1. Ve větším hrnci rozpusťte 2 lžíce másla, přisypte nadrobno nakrájenou cibuli a řapíkatý celer a 5 minut restujte. Přidejte prolisovaný česnek, opláchnutý špenát a krátce poduste. Pak přilijte zeleninový vývar a nechte vše pár minut povařit.
2. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte do ní mléko, ochuťte ji solí, pepřem a muškátovým oříškem a už jen krátce prohřejte.
Zkuste listový špenát přidat i do palačinek>>>