Cibulka, špenát nebo kedlubny. 5 receptů z první jarní zeleniny

11. dubna 2024 • 04:34

Kedlubny, jarní cibulka, špenát nebo mrkev. Jarní zelenina je plná vitaminů a energie, které po dlouhé zimě všichni potřebujeme. Pojďte si s námi připravit pár receptů, které jsou dostatečně syté a budou chutnat celé rodině. 

Jaké recepty pro vás máme?

Mrkvová polévka se zázvorem

Frittata s jarní cibulkou

Zapečené kedlubny

Polévka z jarní cibulky

Špenátový krém

Výbornou polévku si můžete uvařit i z pórku>>>

Video se připravuje ...

Mrkvová polévka se zázvorem

Mrkvová polévka se zázvorem Mrkvová polévka se zázvorem • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  •  2 velké cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 4 mrkve
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • asi 5 cm čerstvého zázvoru
  • 1 kelímek smetany na vaření
  • špetku koriandru a kari (nemusí být)
  • mletý pepř a sůl

Postup:

1. Jemně nakrájenou cibuli osmahněte na olivovém oleji, aby zezlátla. Potom přidejte očištěnou mrkev nakrájenou na nudličky nebo nastrouhanou nahrubo a chvíli ji za stálého míchání orestujte.

2. Přidejte sůl a pepř, případně špetku koriandru a kari. Postupně přilévejte podle potřeby po menších dávkách vývar a vařte 15 minut. Pak přidejte oloupaný a nastrouhaný čerstvý zázvor, dolijte zbytek vývaru a vařte ještě asi 10 minut.

3. Nakonec polévku rozmixujte dohladka, přidejte do ní smetanu a už jen krátce prohřejte a podle potřeby dochuťte solí a pepřem.

Fritatta s jarní cibulkou

Frittata s jarní cibulkou Frittata s jarní cibulkou • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 400 g vařených brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 6 vajec
  • 6 jarních cibulek
  • 100 g nastrouhaného čedaru
  • mletý pepř
  • sůl
  • hrst nasekané zelené petrželky

Postup:

1. Uvařené brambory nakrájejte na plátky a osmažte dozlatova ve vhodné pánvi na oleji.

2. V míse rozšlehejte vejce, osolte je, opepřete a vmíchejte jarní cibulky nakrájené na kolečka. 

3. Brambory na pánvi přelijte připravenou směsí, posypte nastrouhaným sýrem a nechte propéct na mírném ohni. Když začnou vejce tuhnout, pánev dejte na chvíli do trouby pod rozehřátý gril a nechte zezlátnout – stačí 3 až 4 minuty. 

4. Hotovou frittatu posypte nasekanou petrželkou. 

TIP: Máte-li rádi kopr, můžete hrst nasekaného přidat do rozšlehaných vajec, než je nalijete na pánev.

Zapečené kedlubny

Zapečené kedlubny Zapečené kedlubny • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 4 vetší kedlubny
  • 250 g tvrdého sýra
  • 3 vejce
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • hrst nasekaných čerstvých bylinek (kopr, pažitka, petrželka)
  • 3 stroužky česneku
  • mletý pepř
  • sůl
  • olej nebo jiný vhodný tuk na vymazání zapékací mísy

Postup:

1. Kedlubny oloupejte, nakrájejte na plátky, povařte je v osolené vodě do poloměkka a slijte.

2. Zapékací mísu důkladně vymažte olejem a na dno rozložte polovinu kedlubnových plátků. Přidejte vrstvu sýra a zakryjte ji zbylými plátky kedluben. 

3. V míse rozšlehejte vejce s oběma smetanami, vmíchejte nasekané bylinky a prolisovaný česnek, směs osolte a opepřete.

4. Kedlubny zalijte připravenou směsí, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 30–40 minut dozlatova. 

Polévka z jarní cibulky

Polévka z jarní cibulky Polévka z jarní cibulky • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 1 svazek jarní cibulky (když je malý, tak dva)
  • 1 lžíci másla
  • 3 až 4 brambory
  • 500 ml vývaru
  • 1 kelímek husté zakysané smetany
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. V hrnci rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět na kolečka nakrájenou jarní cibulku. Přidejte oloupané a na kostky nakrájené brambory, osolte a restujte ještě asi tři minuty.

2. Zeleninu zalijte vývarem a povařte asi 20 minut, dokud nejsou brambory měkké. 

3. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, dochuťte solí a pepřem a vmíchejte do ní zakysanou smetanu (už nevařte). 

TIP: Polévku můžete ještě vylepšit přidáním dvou utřených stroužků česneku.

Špenátový krém

Špenátový krém Špenátový krém • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 4 lžíce másla
  • 1 menší cibuli
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 1 stroužek česneku
  • 300 g čerstvého špenátu
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml plnotučného mléka (nebo smetany)
  • muškátový oříšek
  • mletý pepř
  • sůl

Postup:

1. Ve větším hrnci rozpusťte 2 lžíce másla, přisypte nadrobno nakrájenou cibuli a řapíkatý celer a 5 minut restujte. Přidejte prolisovaný česnek, opláchnutý špenát a krátce poduste. Pak přilijte zeleninový vývar a nechte vše pár minut povařit.

2. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte do ní mléko, ochuťte ji solí, pepřem a muškátovým oříškem a už jen krátce prohřejte. 

Zkuste listový špenát přidat i do palačinek>>>

Video se připravuje ...

Autor: Jana Dvořáková