Dovolená na talíři: Chorvatsko u vás doma a za zlomek ceny. Vychutnejte si oblíbené recepty provoněné létem

9. července 2023 • 00:00

Chorvatsko, země s bohatou kulturní historií a nádhernými plážemi, je také známé svou výjimečnou kuchyní. Nechte se unést jeho chutěmi a přeneste se do přímořského ráje přímo z pohodlí svojí kuchyně. Vyzkoušejte některé z našich receptů a objevte, jak snadné je vytvořit autentická jídla z Chorvatska za zlomek ceny.

Letní měsíce jsou tu a s sebou nesou vůni slaného moře, rozpáleného slunce a chutě exotických kulinářských pokladů. Cestování a dovolené však mohou být nákladné a ne vždy je možné si dovolit vyrazit do vysněné destinace. Ale nezoufejte! Kousek Chorvatska si můžete užít i doma v podobě autentických jídel. Připravte si je podle našich receptů. 

Na co si dát pozor během dovolené v Chorvatsku >>>

Video se připravuje ...

Peka (míchané maso s bramborami)

Peka Peka • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 500 g hovězího masa (maso dle chuti, může být i chobotnice)
  • 1 kg brambor
  • 2 cibule
  • 4 rajčata
  • 2 papriky
  • 4 stroužky česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 lžíce sušeného rozmarýnu
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

1. Oloupané brambory, cibuli, rajčata, papriky a česnek nakrájejte na plátky.

2. Do pekáče nalijte olivový olej a na dno rozložte plátky brambor.

3. Na ty položte plátky masa, cibuli, rajčata, papriky a česnek. Vrstvení opakujte, dokud nemáte všechny suroviny využité.

4. Vše posypte sušeným rozmarýnem, osolte a opepřete podle chuti.

5. Pekáč přikryjte a vložte ho do předehřáté trouby na 180 °C. Pečte přibližně 2 hodiny, dokud maso a brambory nezměknou.

Brudet (chorvatská rybí polévka)

Brudet Brudet • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 800 g rybího filetu (například tresky, lososa nebo klidně i krevety)
  • 2 cibule
  • 4 rajčata
  • 2 papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 100 ml olivového oleje
  • 200 ml bílého vína
  • 500 ml rybího vývaru
  • 1 lžíce octa
  • čerstvé bylinky (petržel, bazalka)
  • sůl a pepř dle chuti

Postup:

1. Rybí filety nakrájejte na menší kousky, osolte je a opepřete.

2. Na rozpáleném olivovém oleji osmažte nasekanou cibuli a česnek.

3. Přidejte rajčata a papriky nakrájené na plátky a duste je několik minut. Přilijte bílé víno a rybí vývar. Přiveďte k varu a nechte vařit 15 minut.

4. Přidejte ocet a čerstvé bylinky. Vařte dalších 5 minut.

5. Do polévky přidejte osolené a opepřené rybí kousky a vařte dalších 10 minut nebo dokud ryba není hotová.

Čevapčiči (mleté maso na grilu)

Čevapčiči Čevapčiči • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky mletého pepře
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • 1 lžička sušeného oregana

Postup:

1. Cibuli a česnek nasekejte nadrobno.

2. V misce smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, sůl, pepř, papriku, kmín a oregano. Dobře propracujte, dokud není směs hladká.

3. Z hmoty vytvarujte malé válečky (čevapčiči) a grilujte na rozpáleném grilu přibližně 10 minut. V průběhu grilování maso otáčejte, aby se opeklo po všech stranách.

Pašticada (hovězí pečeně v omáčce)

Pašticada Pašticada • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 1,5 kg hovězího masa (přední část)
  • 200 g slaniny
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 2 rajčata
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 200 ml červeného vína
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička mletého pepře
  • 1 lžička mletého nového koření
  • 2 bobkové listy
  • sůl dle chuti

Postup:

1. Hovězí maso nakrájejte na plátky, mírně naklepejte a osolte a opepřete z obou stran.

2. Na olivovém oleji orestujte na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a česnek.

3. Přidejte na plátky nakrájenou mrkev a rajčata.

4. Do hrnce přidejte maso a zprudka ho osmažte z obou stran.

5. Přidejte rajčatový protlak, červené víno, ocet, med, bobkové listy, mletý pepř a nové koření.

6. Hrnec přikryjte a nechte dusit při nízké teplotě po dobu 2 až 3 hodin, dokud není maso měkké a omáčka nezhoustne.

7. Pašticada se servíruje s bramborovými nočky, ale výtečná bude i s knedlíkem.

Fritule (mini koblížky)

Fritule Fritule • Autor: iStock.com

Suroviny:

  • 250 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 lžíce cukru
  • 150 ml mléka
  • 50 ml rumu
  • 1 lžička kvasnic
  • šťáva a kůra z 1/2 pomeranče
  • šťáva a kůra z 1/2 citronu
  • sůl
  • olej na smažení
  • cukr na posypání

Postup:

1. Ve větší míse smíchejte mouku, vejce, vanilkový cukr, cukr, mléko, rum, kvasnice, šťávu a kůru z pomeranče a citronu a špetku soli. Vypracujte hladké těsto.

2. Těsto nechte v míse kynout při pokojové teplotě po dobu 30 minut.

3. Ve vyšším hrnci zahřejte olej na střední teplotu.

4. Mokrou rukou odebírejte malé porce těsta. Ukoulejte z nich malé kuličky a opatrně je vkládejte do rozpáleného oleje.

5. Fritule smažte ze všech stran dozlatova. Poté je vyndejte z oleje na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.

6. Fritule posypte cukrem a podávejte ještě teplé.

Autor: TR