Dovolená na talíři: Chorvatsko u vás doma a za zlomek ceny. Vychutnejte si oblíbené recepty provoněné létem
Chorvatsko, země s bohatou kulturní historií a nádhernými plážemi, je také známé svou výtečnou kuchyní. Nečekejte, až vyrazíte na dovolenou, a přeneste se do přímořského ráje už teď a přímo z pohodlí svojí kuchyně. Vyzkoušejte některé z našich receptů a objevte, jak snadné je vytvořit autentická jídla z Chorvatska za zlomek ceny.
Letní měsíce jsou tu a s sebou nesou vůni slaného moře, rozpáleného slunce a chutě exotických kulinářských pokladů. Cestování a dovolené však mohou být nákladné a ne vždy je možné si dovolit vyrazit do vysněné destinace. Ale nezoufejte! Kousek Chorvatska si můžete užít i doma v podobě autentických jídel. Připravte si je podle našich receptů.
Na co si dát pozor během dovolené v Chorvatsku >>>
Peka (míchané maso s bramborami)
Suroviny:
- 500 g hovězího masa (maso dle chuti, může být i chobotnice)
- 1 kg brambor
- 2 cibule
- 4 rajčata
- 2 papriky
- 4 stroužky česneku
- 100 ml olivového oleje
- 1 lžíce sušeného rozmarýnu
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
1. Oloupané brambory, cibuli, rajčata, papriky a česnek nakrájejte na plátky.
2. Do pekáče nalijte olivový olej a na dno rozložte plátky brambor.
3. Na ty položte plátky masa, cibuli, rajčata, papriky a česnek. Vrstvení opakujte, dokud nemáte všechny suroviny využité.
4. Vše posypte sušeným rozmarýnem, osolte a opepřete podle chuti.
5. Pekáč přikryjte a vložte ho do předehřáté trouby na 180 °C. Pečte přibližně 2 hodiny, dokud maso a brambory nezměknou.
Brudet (chorvatská rybí polévka)
Suroviny:
- 800 g rybího filetu (například tresky, lososa nebo klidně i krevety)
- 2 cibule
- 4 rajčata
- 2 papriky
- 3 stroužky česneku
- 100 ml olivového oleje
- 200 ml bílého vína
- 500 ml rybího vývaru
- 1 lžíce octa
- čerstvé bylinky (petržel, bazalka)
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
1. Rybí filety nakrájejte na menší kousky, osolte je a opepřete.
2. Na rozpáleném olivovém oleji osmažte nasekanou cibuli a česnek.
3. Přidejte rajčata a papriky nakrájené na plátky a duste je několik minut. Přilijte bílé víno a rybí vývar. Přiveďte k varu a nechte vařit 15 minut.
4. Přidejte ocet a čerstvé bylinky. Vařte dalších 5 minut.
5. Do polévky přidejte osolené a opepřené rybí kousky a vařte dalších 10 minut nebo dokud ryba není hotová.
Čevapčiči (mleté maso na grilu)
Suroviny:
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky mletého pepře
- 1 lžička sladké papriky
- 1/2 lžičky mletého kmínu
- 1 lžička sušeného oregana
Postup:
1. Cibuli a česnek nasekejte nadrobno.
2. V misce smíchejte mleté maso, cibuli, česnek, sůl, pepř, papriku, kmín a oregano. Dobře propracujte, dokud není směs hladká.
3. Z hmoty vytvarujte malé válečky (čevapčiči) a grilujte na rozpáleném grilu přibližně 10 minut. V průběhu grilování maso otáčejte, aby se opeklo po všech stranách.
Pašticada (hovězí pečeně v omáčce)
Suroviny:
- 1,5 kg hovězího masa (přední část)
- 200 g slaniny
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 mrkve
- 2 rajčata
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 200 ml červeného vína
- 2 lžíce octa
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička mletého nového koření
- 2 bobkové listy
- sůl dle chuti
Postup:
1. Hovězí maso nakrájejte na plátky, mírně naklepejte a osolte a opepřete z obou stran.
2. Na olivovém oleji orestujte na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a česnek.
3. Přidejte na plátky nakrájenou mrkev a rajčata.
4. Do hrnce přidejte maso a zprudka ho osmažte z obou stran.
5. Přidejte rajčatový protlak, červené víno, ocet, med, bobkové listy, mletý pepř a nové koření.
6. Hrnec přikryjte a nechte dusit při nízké teplotě po dobu 2 až 3 hodin, dokud není maso měkké a omáčka nezhoustne.
7. Pašticada se servíruje s bramborovými nočky, ale výtečná bude i s knedlíkem.
Fritule (mini koblížky)
Suroviny:
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce cukru
- 150 ml mléka
- 50 ml rumu
- 1 lžička kvasnic
- šťáva a kůra z 1/2 pomeranče
- šťáva a kůra z 1/2 citronu
- sůl
- olej na smažení
- cukr na posypání
Postup:
1. Ve větší míse smíchejte mouku, vejce, vanilkový cukr, cukr, mléko, rum, kvasnice, šťávu a kůru z pomeranče a citronu a špetku soli. Vypracujte hladké těsto.
2. Těsto nechte v míse kynout při pokojové teplotě po dobu 30 minut.
3. Ve vyšším hrnci zahřejte olej na střední teplotu.
4. Mokrou rukou odebírejte malé porce těsta. Ukoulejte z nich malé kuličky a opatrně je vkládejte do rozpáleného oleje.
5. Fritule smažte ze všech stran dozlatova. Poté je vyndejte z oleje na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk.
6. Fritule posypte cukrem a podávejte ještě teplé.