Halloumi milují všichni! Vychutnejte si oblíbený řecký sýr, prozradíme vám ty nejlepší recepty

19. srpna 2023 • 00:00

Vsaďte na tradiční řecký sýr halloumi a vychutnejte si báječný letní oběd nebo večeři. Dopřejte si čočku s halloumi a kadeřávkem, halloumi ve slanině s hráškovým salátem nebo v kombinaci s restovanou zeleninou.

Halloumi je sýr původem z Kypru, vyrábí se ale i v Řecku nebo turecku a díky své konzistencí je ideální na gril, protože se neroztéká. Lehce slaný sýr vám při letní grilovačce hravě nahradí i maso. Má vysoký obsah bílkovin a poslouží jako skvělý zdroj vápníku. Nezapomeňte však na to, že obsahuje také hodně tuku a soli, a proto byste si ho měli dávat spíš jako delikatesu a ne každý den. 

Zkuste snadný salát s grilovaným sýrem halloumi >>>

Video se připravuje ...

Čočka s halloumi a kadeřávkem

Čočku s halloumi na závěr posypte ještě dýňovými semínky. Čočku s halloumi na závěr posypte ještě dýňovými semínky. • Autor: F.O.O.D

Vařená čočka zakápnutá dresinkem z dijonské hořčice, medu, limetkové šťávy a olivového oleje v kombinaci s kadeřávkem, pečenou dýní, avokádem a sýrem halloumi chutná zkrátka báječně. Čočku s halloumi na závěr ještě posypte dýňovými semínky.

Indický špenát se sýrem halloumi

Tu pravou Indii si dopřejete s indický špenátem se sýrem halloumi. Tu pravou Indii si dopřejete s indický špenátem se sýrem halloumi. • Autor: F.O.O.D.

Tu pravou Indii si dopřejete s indickým špenátem se sýrem halloumi. Dobrota, která potěší nejen vegetariány, je hotová za půl hodinky. Nechybí ani kurkuma a koření garam masála, bez něhož se téměř žádný indický pokrm neobejde.  

Halloumi z grilu na salátu

Rychlovka, která vás potěší během teplých letních dní, to je halloumi z grilu na salátu. Rychlovka, která vás potěší během teplých letních dní, to je halloumi z grilu na salátu. • Autor: F.O.O.D.

Rychlovka, která vás potěší během teplých letních dní, to je halloumi z grilu na salátu. Jednoduchá zálivka z olivového oleje, medu, balzamika a chilli vloček přijde na salátek z rajčat, chilli papričky a červené cibule.

Halloumi ve slanině s hráškovým salátem

Dozlatova opečený halloumi v plátcích slaniny si se salátem z hrášku a limetky zamilujete. Dozlatova opečený halloumi v plátcích slaniny si se salátem z hrášku a limetky zamilujete. • Autor: F.O.O.D.

Dozlatova opečený halloumi v plátcích slaniny si se salátem z hrášku a limetky zamilujete. Hrášek smíchejte s najemno nakrájenou cibulkou, v misce prošlehejte hořčici s olejem a lžičkou citronové šťávy a přidejte delikátní halloumi.

Restovaná zelenina se sýrem halloumi

Restovaná zelenina s grilovaným sýrem halloumi je skvělým tipem na lehkou letní večeři. Restovaná zelenina s grilovaným sýrem halloumi je skvělým tipem na lehkou letní večeři. • Autor: F.O.O.D.

Restovaná zelenina s grilovaným sýrem halloumi je skvělým tipem na lehkou letní večeři. Koriandrové pesto vykouzlíte kombinací koriandru, česneku, oleje a slunečnicových semínek. Nepatříte-li mezi milovníky výrazného koriandru, sáhněte místo něj po bazalce nebo petrželi.

Halloumi burger

O tom, že se burger obejde bez hovězího, vás přesvědčí vegetariánské verze s halloumi sýrem. O tom, že se burger obejde bez hovězího, vás přesvědčí vegetariánské verze s halloumi sýrem. • Autor: iStock

O tom, že se burger obejde bez hovězího, vás přesvědčí vegetariánská verze burgeru s halloumi sýrem. Ukrývá v sobě grilovanou papriku a lilek. Dokonalou souhru chutí nabídne netradiční falafel burger s halloumi a hummusem.

Video se připravuje ...

Autor: red