Nejlepší a nejjednodušší domácí zmrzlina? Cukrář Josef Maršálek prozradil svůj oblíbený recept

23. července 2023 • 00:00

Skvělý cukrář, autor kuchařek a průvodce oblíbeným pořadem Buchty po ránu Josef Maršálek se vždy rád podělí o nějaký sladký recept. Ve vysílání Českého rozhlasu prozradil, jak vyrobit velmi jednoduchou a výbornou domácí zmrzlinu, na jejíž přípravu nepotřebujete žádné speciální přístroje a bude vám stačit jen pár surovin.

Recept na domácí zmrzlinu objevil Josef Maršálek u Mary Berry, která je anglickou ikonou domácího vaření a pečení a držitelkou Řádu britského impéria za služby kulinářskému umění. Na přípravu potřebujete jen elektrický šlehač, a pokud ho nemáte zrovna při ruce, tak bude stačit i obyčejná šlehací metla. A samozřejmě mrazák. A skvělé je, že si můžete zmrzlinu připravit v mnoha různých příchutích. Klidně zkuste i experimentovat, fantazii se meze nekladou.  

Video se připravuje ...

Domácí zmrzlina podle Mary Berry

Co budete potřebovat:

  • 4 vejce velikosti M
  • 500 g smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 100 g moučkového cukru (část můžete nahradit vanilkovým cukrem)
  1. Bílky a žloutky oddělte. Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do hladké pěny. Bílky ušlehejte ve velké míse se zbylou polovinou cukru do pevného nadýchaného sněhu.
  2. Obě hmoty spojte a přimíchejte šlehačku, která nebude úplně pevná, ale zároveň ne tekutá, jen lehce nedošlehaná. Nyní můžete přidat i nějakou příchuť, pokud chcete (tipy na příchutě najdete o několik řádků níže).
  3. Hmotu nalijte do plastové nádoby nebo misky a dejte do mrazáku na několik hodin ztuhnout.

Dobrá rada: Tato zmrzlina není určena pro dlouhodobé skladování, proto se ji snažte spotřebovat co nejdříve. Ale to nejspíš nebude žádný problém.

Vyberte si příchuť:

Vanilková

Přidejte 1 lžičku vanilkového extraktu nebo dřeň vyškrábanou z podélně rozkrojeného vanilkového lusku

Malinová nebo jahodová

Přimíchejte 150 ml propasírovaných malin (jahod). Pokud je pyré kyselejší, promíchejte ho s trochou cukrového sirupu.

Domácí malinová zmrzlina Domácí malinová zmrzlina • Autor: iStock

Kávová s brandy

Přidejte 3 lžíce silné kávy a 2 lžíce brandy.

Zázvorová

Přimíchejte 100 g čerstvého nastrouhaného zázvoru smíchaného se 4 lžícemi cukrového sirupu  

Rumová s rozinkami

100 g rozinek namočte do 4 lžic rumu, nechte stát dvě hodiny při pokojové teplotě a pak vše přimíchejte do připravené hmoty na zmrzlinu.

Zmrzlinové poháry podle Mary Berry

Mary Berry má i tip, jak domácí zmrzlinu podávat. Ona sama používá na servírování vysokou sklenici, do které dá tři kopečky zmrzliny a proloží je nakrájeným ananasem a malinovým pyré. Nakonec přidá šlehačku a pár čerstvých malin nebo třešní.

Autor: AK