Nejlepší a nejjednodušší domácí zmrzlina? Cukrář Josef Maršálek prozradil svůj oblíbený recept
Skvělý cukrář, autor kuchařek a průvodce oblíbeným pořadem Buchty po ránu Josef Maršálek se vždy rád podělí o nějaký sladký recept. Ve vysílání Českého rozhlasu prozradil, jak vyrobit velmi jednoduchou a výbornou domácí zmrzlinu, na jejíž přípravu nepotřebujete žádné speciální přístroje a bude vám stačit jen pár surovin.
Recept na poctivou domácí zmrzlinu objevil Josef Maršálek u Mary Berry, která je anglickou ikonou domácího vaření a pečení a držitelkou Řádu britského impéria za služby kulinářskému umění. Na přípravu nepotřebujete žádné speciální přístroje. Bude vám stačit jen elektrický šlehač, a pokud ho nemáte zrovna při ruce, tak i obyčejná šlehací metla. A samozřejmě mrazák. A skvělé je, že si můžete zmrzlinu připravit v mnoha různých příchutích. Klidně zkuste i experimentovat, fantazii se meze nekladou.
Domácí zmrzlina podle Mary Berry
Co budete potřebovat:
- 4 vejce velikosti M
- 500 g smetany ke šlehání (33 % tuku)
- 100 g moučkového cukru (část můžete nahradit vanilkovým cukrem)
Postup:
1. Bílky a žloutky oddělte. Žloutky vyšlehejte s polovinou cukru do hladké pěny. Bílky ušlehejte ve velké míse se zbylou polovinou cukru do pevného nadýchaného sněhu.
2. Obě hmoty spojte a přimíchejte šlehačku, která nebude úplně pevná, ale zároveň ne tekutá, jen lehce nedošlehaná. Nyní můžete přidat i nějakou příchuť, pokud chcete (tipy na příchutě najdete o několik řádků níže).
3. Hmotu nalijte do plastové nádoby nebo misky a dejte do mrazáku na několik hodin ztuhnout.
Dobrá rada: Tato zmrzlina není určena pro dlouhodobé skladování, proto se ji snažte spotřebovat co nejdříve. Ale to nejspíš nebude žádný problém.
Vyberte si příchuť:
Vanilková
Přidejte 1 lžičku vanilkového extraktu nebo dřeň vyškrábanou z podélně rozkrojeného vanilkového lusku
Malinová nebo jahodová
Přimíchejte 150 ml propasírovaných malin (jahod). Pokud je pyré kyselejší, promíchejte ho s trochou cukrového sirupu.
Kávová s brandy
Přidejte 3 lžíce silné kávy a 2 lžíce brandy.
Zázvorová
Přimíchejte 100 g čerstvého nastrouhaného zázvoru smíchaného se 4 lžícemi cukrového sirupu.
Rumová s rozinkami
100 g rozinek namočte do 4 lžic rumu, nechte stát dvě hodiny při pokojové teplotě a pak vše přimíchejte do připravené hmoty na zmrzlinu.
Zmrzlinové poháry podle Mary Berry
Mary Berry má i tip, jak domácí zmrzlinu podávat. Ona sama používá na servírování vysokou sklenici, do které dá tři kopečky zmrzliny a proloží je nakrájeným ananasem a malinovým pyré. Nakonec přidá šlehačku a pár čerstvých malin nebo třešní.