Domácí jahodová zmrzlina: Vyrobte si ji jen ze dvou surovin!

20. června 2023 • 12:00

Máloco vás v horkém počasí osvěží tak jako miska dobré zmrzliny. A ideálně domácí. Ta se dá naštěstí vyrobit i bez pomoci speciálního přístroje, tedy zmrzlinovače a s minimem surovin. Přesněji řečeno, se dvěma. A dvojka figuruje i v čase přípravy. Tahle zmrzlina je totiž hotová raz dva!

Výsledkem celého procesu přípravy je lahodná krémová jahodová zmrzlina, kterou si zamiluje celá vaše rodina. Díky mixování bude krásně hladká, ale pokud byste v ní chtěli mít kousky jahod, odložte si jich pár stranou, nakrájejte je na malé kousky a přidejte je těsně předtím, než zmrzlinu dáte do mrazáku.

Když budete chtít, můžete si zmrzlinu ještě vylepšit domácím vanilkovým extraktem >>>

Video se připravuje ...

Co budete potřebovat

Vše, co potřebujete na výrobu domácí dvousložkové jahodové zmrzliny, jsou mražené jahody a sladké kondenzované mléko. Mražené jahody si samozřejmě můžete koupit, chcete-li mít zmrzlinu opravdu dokonalou, vyberte si voňavé a sladké plody na trhu a zamrazte si je sami doma. Takto si můžete předem vyrobit třeba i proslazené jahody.

Kromě zmíněných ingediencí budete potřebovat také dostatečně výkonný mixér (blender) a vhodnou mrazicí nádobu. Ideální je kovová forma, například na biskupský chlebíček. Pokud ji nemáte, můžete použít i plastovou krabičku. Důležité je i víčko. V případě, že ho nádoba nemá, obalte ji po naplnění plastovou fólií nebo alobalem

Na mražení použijte ideálně kovovou nádobu Na mražení použijte ideálně kovovou nádobu • Autor: iStock

Domácí jahodová zmrzlina ze 2 surovin: 

Co budete potřebovat:

  • 4 hrnky mražených jahod
  • 1/2 hrnku sladkého kondenzovaného mléka (Salka)

1. Nasypte jahody do mixéru, přidejte kondenzované mléko a vše rozmixujte. Během mixování dělejte přestávky a průběžně seškrabávejte stěrkou rozmixovanou směs ze stěn. Pokud je směs moc hustá, přilijte trochu vody a znovu dobře promixujte.

2. Jakmile je směs hladká, přelijte ji do vhodné nádoby, zakryjte ji a dejte na několik hodin do mrazáku.

TIPY PRO VÁS:

- Pokud se obáváte vyššího obsahu cukru, nahraďte sladké kondenzované mléko smetanou a pro případné doslazení můžete použít med, stévii nebo třeba čekankový sirup.

- Když použijete proslazené mražené jahody, nahraďte sladké kondenzované mléko smetanou, neslazeným kondenzovaným mlékem nebo některou z rostlinných alternativ, například mandlovým mlékem.

- Místo jedné větší nádoby můžete rozmixovanou směs rozdělit i do tvořítek na nanuky.

Jak dlouho vám vydrží?

Domácí zmrzlina málokdy vydrží víc než pár dnů, protože ji prostě sníte. Pokud ji chcete skladovat delší dobu, můžete, ideální je ale spotřebovat ji nejpozději do týdne. Ujistěte se také, že je nádoba dokonale uzavřená a nedostane se k ní žádný vzduch. Pro jistotu můžete víčko ještě zajistit gumičkou.

Domácí zmrzlinárna

Máte-li rádi jahody a baví-li vás výroba domácích zmrzlin, zkuste i jiné recepty. Třeba sorbet z jahod, cukru a bílků, poctivou domácí jahodovou zmrzlinu se smetanou a jogurtem nebo originální nanuky z jogurtu a jahod pečených s balzamikovým octem. Jahody můžete přidat i do domácích nanuků z pribináčku nebo z nich umixovat omáčku k domácí vanilkové zmrzlině.

Autor: AK