Ledová káva jako z řecké pláže? Naučte se ji udělat doma

25. června 2018 • 00:00

V horkém počasí je sklenice ledové kávy přesně to, co k pořádnému relaxu potřebujete. Jak si připravit osvěžení v podobě fantastické ledové kávy se zmrzlinou nebo oblíbeného frappé z pohodlí domova? Naučíme vás to! 

Nápoj připravený z instantní kávy, mléka, studené vody a cukru se označuje frappé. Příběh, který se se vznikem slavného řeckého nápoje pojí, vypráví o řeckém stánkaři, který neměl konvici a místo ní využil na přípravu nápoje ruční šlehač. Díky němu vytvořil tento osvěžující napěněný nápoj, který se stal známým po celém Řecku.

Recept na frappé je jednoduchý

Základem pro výrobu frappé je instantní káva, alespoň pokud si ho chcete připravit podle tradiční receptury. Do shakeru dáte instantní kávu, vodu, mléko a cukr. Ingredience dobře protřepeme tak, aby nápoj měl velké množství pěny. Právě ta je pro dobře připravené frappé nezbytná. Pomoci si k ní můžete i ručním mixérem, kterým ingredience ušleháme do zpěněného nápoje. Nalijeme ho na kostky ledu. Frappé podávejte vždy ve vysokých sklenicích s brčkem.

Ledová káva se zmrzlinou

Kávou na ledu to ale nekončí. Přidat můžete šlehačku nebo zmrzlinu. V ideálním případě sáhněte po neutrální vanilkové nebo jogurtové zmrzlině, aby výrazná příchuť nepřebila vlastní chuť nápoje. Udělejte výbornou domácí vanilkovou zmrzlinu podle tradičního receptu nebo vanilkové semifredo s hořkou čokoládou. Kávu můžete ozvláštnit také různými druhy sladkého koření, jako jsou skořice, kardamom nebo hřebíček. Ti největší požitkáři mohou kávu vyzdobit sladkými sirupy a posypy.

Frappé z espressa

Frappé je asi nejznámějším druhem ledové kávy, ale oblíbené je i ledové latté či caffe fredo, což je verze frappé s pravým espressem. Oblíbenou ledovou kávou je také cold drip, kdy se káva překapává přes kostky ledu.

Asi nejjednodušeji se ochladíte překapávanou kávou, kterou dáte vychladit do lednice. Dejte ale pozor na to, že se chlazením v lednici může změnit kávová chuť, káva může být hořká a méně aromatická, než jste zvyklí.

Máte v druzích kávy přehled? Naučte se správně si objednat kávu!

Autor: Tereza Langmajerová, KF