12 zmrzlinových příchutí jen pro otrlé: Je libo chobotnicovou nebo rajčatovou mraženou "lahůdku"?

16. srpna 2021 • 00:00

Slunné počasí vybízí k náležitému osvěžení! Nejlepším způsobem, jak se v létě zchladit, je zmrzlina. Jahodová, vanilková nebo čokoládová příchuť je klasika, která sice nikdy neomrzí, ale v poslední době se naše zmrzlinárny pyšní třeba levandulovou, avokádovou, ale i mojito zmrzlinou. Pojďte se s námi podívat na seznam těch nejpodivnějších zmrzlin světa, které v našich končinách prozatím, až na nějaké výjimky, jen tak nenajdete.

Přinášíme výběr těch nejpodivnějších zmrzlinových příchutí, jejichž ochutnávání může někdo brát jako výzvu, jiný jako gurmánský zážitek. 

Kaktusová zmrzlina

Nemusíte se bát, tento kaktus vás nepopíchá. Kaktusová zmrzlina je velmi zvláštní a mnozí lidé ji popisují podobně jako aloe.   

Humrová zmrzlina

Milovníky mořských dobrot potěší humrová zmrzlina. Chuťově je téměř totožná s humrem na talíři. Některé její verze dokonce obsahují přímo kousky humra.  

Česneková zmrzlina

Česnekovou zmrzlinu si na rande raději nedávejte. Chuťově natolik intenzivní a výrazná zmrzlina se na světovém trhu objevila teprve nedávno. U nás ji však v nabídce zatím nenajdete. 

Rajčatová zmrzlina

Na rozdíl od jiných příchutí není rajčatová zmrzlina taková rarita. I tak se jedná o velmi neobvyklou formu studeného osvěžení!  

Vajíčková zmrzlina

Věřte nebo ne, i takto může chutnat zmrzlina. Vajíčka na talíři jsou zřejmě nuda, proto přední zmrzlináři přišli s vejci v kornoutu.  

Zmrzlina z krokodýlích vajec

Za ještě větší vzácnost je považována zmrzlina z krokodýlích vajec. Zmrzlina jemně zelené barvy je obohacená přímo o kousky vajec. Tuto delikatesu podávají třeba ve zmrzlinárně na Filipínách.  

Dáváte přednost tradičním chutím nebo vyladěným recepturám? Pak je pro vás Prague Ice Cream Festival to pravé! Prague Ice Cream Festival je unikátní svátek všech milovníků zmrzliny, který vznikl v roce 2015 a v současné době je největším festivalem svého typu ve střední Evropě. Pochutnat si můžete přijít už 29. 8. 2021 mezi 10:00–19:00 na pražské Výstaviště.

Zmrzlina s příchutí chipsů

Mlsné jazýčky milovníků slaných krekrů zaručeně uspokojí netradiční zmrzlina s příchutí bramborových chipsů. Takovou zvláštnost jste zaručeně ještě nejedli.  

Pivní zmrzlina

Zmrzlinu pro pivní nadšence z černého piva a smetany by každý správný pivař měl rozhodně vyzkoušet. Je otázkou, zda se umístí na žebříčku oblíbených příchutí, přesto se jedná o zajímavý počin našich zmrzlinářů.

Tvarůžková zmrzlina

Do podobného experimentu se pustili před několika lety na Šumpersku. Tvarůžkovou zmrzlinu z olomouckých tvarůžků vyrobili jako první na světě. Nevšední zmrzlina si ihned našla své obdivovatele.

Majonézová zmrzlina

Zmrzlina původem ze Skotska se pomalu, ale jistě stává celosvětovým hitem. Ochutnat majonézovou zmrzlinu si žádá odvahu, přesto je pro ochutnávače neobvyklých chutí velkou delikatesou.              

Chobotnicová zmrzlina

Zmrzlina z chobotnic se těší velké oblibě v Japonsku. Údajně obsahuje přímo kousky chobotnic. U nás ale tuto tamní pochoutku zkrátka nenajdete.  

Žraločí zmrzlina

Zmrzlina z mořských predátorů je rovněž specialitou Asie. Krom hlavních chodů využívají žraloka i při přípravě zmrzliny.  

Autor: DF