Recepty z meruněk, které budete milovat. Zkuste koláč, zmrzlinu nebo čatní

18. června 2018 • 00:00

Meruňková sezona je ideální pro kuchařské experimenty. Sladkokyselé plody meruněk budou chutnat stejně výtečně v koláčích a bublaninách jako v pikantních jídlech. Podívejte se na ty nejlepší klasické i netradiční meruňkové recepty a vychutnejte si sladké léto plné čerstvého svěžího ovoce naplno.

Sladké meruňky k létu neodmyslitelně patří, a proto je třeba si je řádně užít, dokud jich je všude plno. Nemáte zahradu s vlastní meruňkou? Nevadí, zajděte na trhy nebo využijte stánků, kterých je dnes všude habaděj a nabízí kvalitní voňavé meruňky ze sadů. Konkrétní postupy na přípravu jednotlivých pokrmů zobrazíte při kliknutí na název receptu.

Meruňková zmrzlina

domácí meruňkovou zmrzlinou se smetanou vám budou třicetistupňová vedra připadat jako nic. Přijde k chuti nejen jako osvěžení, ale i jako lehký dezert po večeři. Navíc, u zmrzliny, kterou si připravíte sami, se nemusíte bát éček ani barviv a množství cukru si zregulujete podle chuti.

Čatní z meruněk a cibule

Cibule a meruňky? Proč ne? Sladká chuť ovoce posouvá tohle meruňkové čatní s cibulí o úroveň dál. Pikantní čatní skvěle doprovodí v podstatě jakékoliv maso, rýži a  spolu s pita chlebem poslouží jako vynikající exotická svačina nebo rychlý oběd. Otevřete dobré víno, nakrájejte své oblíbené sýry a podávejte je v kombinaci s meruňkovým čatní. 

Crumble s meruňkami

Anglický tradiční dezert crumble sice vznikl za války, kdy se muselo šetřit moukou, chudě ale rozhodně nechutná. Vyzkoušejte meruňkový crumble, který je navíc díky ovesným sušenkám a vločkám o trochu zdravější. Chuť meruněk kořeněná hřebíčkem v kombinaci s pistáciemi vás dostane. A co je nejlepší? Jednodušší dezert, než je crumble, prakticky nenajdete.

Meruňkový koláč s tvarohem 

Klasika, kterou si letos musíte alespoň jednou dopřát. Upečte vláčný meruňkový koláč s tvarohem podle tohoto poctivého receptu a oslavte meruňkovou sezónu, jak se patří! V případě, že chcete tradiční meruňkový koláč trochu odlehčit, bude se vám líbit recept na meruňkový koláč z kefíru, který je pro horké dny plné lenošení na chalupě jako stvořený. Můžete si navíc zkusit před pečením připravit svůj vlastní domácí kefír.

Meruňkový sirup

Domácí limonády jsou v létě ta nejlepší první pomoc před úmorným vedrem. Když si ale připravíte vynikající meruňkový sirup do zásoby, budete mít chutné osvěžení hned po ruce, vždycky když zrovna dostanete chuť. Stejně tak bude domácí sirup skvělý i jako přeliv na palačinky nebo domácí vanilkovou zmrzlinu s mascarpone.

Bublanina? Zkuste radši clafoutis

Francouzské clafoutis možná na první pohled vypadá jako naše bublanina, překvapí vás ale svojí vláčnou konzistencí podobnou pudinku. Jemné meruňkové clafoutis můžete péct ve formě na dort, na plechu i v menších zapékacích mističkách a vykouzlit pokaždé nový dezert.

Marmeláda v domácí pekárně

Pokud se vám letos úroda vydařila, určitě přemýšlejte o zavařování. Abyste si mohli sladký meruňkový džem vychutnávat celý rok, nepotřebujete žádné zavařovací hrnce, stačí vám totiž domácí pekárna, která všechnu práci udělá za vás! Nemáte-li domácí pekárnu, nezoufejte, recept bude fungovat i "po staru" při přípravě v hrnci. Meruňkovou marmeládu můžete dochutit trochou hřebíčku nebo kapkou hořkého likéru.

Koláč s meruňkami a medem

Nejlepší meruňkový dezert je koláč s medem a meruňkami, protože chutná úplně každému. Základu plnému ořechů a ovoce už schází jen kompot na dozdobení a perfektní koláč pro každou příležitost je na světě. Podávejte ho se zakysanou smetanou nebo kopečkem zmrzliny s pár lístky svěží máty a strávníci vám utrhnou ruce.

Muffiny s meruňkami

I když už svůj oblíbený recept na muffiny možná dávno máte, tyhle meruňkové muffiny s kapkou rumu byste rozhodně měli vyzkoušet a zařadit do vašeho kuchařského repertoáru. S kopečkem smetany nebo osvěžující zmrzliny nebudou mít v horkých letních dnech na zahradě konkurenci.

Koláč s müsli

Nejlepší snídaně? Meruňkový koláč s müsli. Tímhle křehkým a díky jogurtu vláčným koláčem s křupavým müsli navrchu uděláte rodině spolehlivě radost. A to nejen po ránu. Díky müsli posypce je křupavý a zároveň obsahuje větší podíl potřebné vlákniny, takže pokud děti žadoní o sladkou svačinu do školy, přibalte jim ke koláči kelímek bílého jogurtu, a sladkost jim tak s klidným svědomím dopřejte.

Nemůžete se letních koláčů nabažit? Mrkněte se na další svěží recepty s ovocem ZDE >>>

Autor: Kristina Hamplová, KF