Představte si, že jste na chatě nebo chalupě, kde je jen malý mrazák, do kterého se vejde sotva pár tvořítek na led, do obchodu je to daleko a vy dostanete chuť na zmrzlinu. Řešení je snadnější, než si myslíte! Sladkou, chladivou a lahodnou pochoutku si totiž můžete vyrobit doma během několika minut a nepotřebujete k tomu žádné speciální vybavení!
Ať už potřebujete ukojit chuť na sladké, zchladit se v letních vedrech, nebo hledáte zábavnou aktivitu na prázdniny, tahle zmrzlina vás bude bavit. Je totiž neuvěřitelně snadná. Pokud nepočítáme vanilkový extrakt, který můžete klidně vynechat, bude vám na přípravu zmrzliny z pytlíku stačit doslova pár základních surovin. Obejdete se i bez zmrzlinovače, mixéru nebo dlouhého čekání, až vše ztuhne v mrazáku. Přesně řečeno, tahle zmrzlina bude hotová během několika mávnutí rukou.
Chcete-li zdravou zmrzlinu, zkuste jednoduché recepty Margit Slimákové:
Video se připravuje ...
Zdroj: Videoredakce ženských titulů, CNC
Jak vyrobit zmrzlinu z pytlíku
Na zmrzlinu budete potřebovat:
1/2 šálku 12% smetany
1 lžíci cukru
1/2 lžičky vanilkového extraktu (lze vynechat)
Toto množství vystačí na výrobu přibližně jednoho velkého kopečku domácí zmrzliny, takže si ingredience upravte podle toho, jaké množství chcete vyrobit.
Kromě toho budete potřebovat:
2 malé uzavíratelné sáčky
1 větší uzavíratelný sáček
ručník nebo utěrku
4 šálky ledu
6 lžic soli
Uzavíratelné sáčky se používají například na uložení zbylé nakrájené zeleniny.
• Autor:
iStock
Postup:
1. Do jednoho malého uzavíratelného sáčku dejte smetanu, cukr a případně i vanilku. Sáček uzavřete tak, abyste z něj vyfoukli co nejvíce vzduchu, vložte ho do druhého sáčku podobné velikosti a ten také uzavřete.
2. Do velkého sáčku nasypte led a přidejte sůl. Je celkem jedno, jakou sůl použijete, protože ji nebudete jíst. Umístěte dvojitý sáček do většího pytlíku a ten také uzavřete a zbavte co nejvíce vzduchu.
3. A teď přijde na řadu to hlavní – třesení. Zabalte sáčky do ručníku nebo utěrky a třeste jimi alespoň pět minut. Tím vlastně získáte další benefit – krásně si při tom zaposilujete a procvičíte paže. Během třesení začne směs v sáčku houstnout a nejpozději za osm minut byste měli mít hotovou opravdu lahodnou zmrzlinu.
4. Když je zmrzlina hotová, opatrně vyjměte menší sáček a pečlivě ho otřete, než ho otevřete, abyste ho zbavili veškeré soli a žádná se tak nedostala dovnitř malého pytlíčku se zmrzlinou.
Dobrá rada: Čím víc zmrzliny se budete snažit vyrobit najednou, tím déle budete muset třepat. Počítejte i s tím, že budete muset použít větší sáčky a víc ledu se solí. Pokud se rozhodnete vyrobit zmrzlinu pro větší počet lidí, je dobré podělit se o třepání i s ostatními, aby vám neupadly ruce.
Budete-li chtít luxusnější verzi, obyčejnou smetanu klidně nahraďte šlehačkou a klasický bílý cukr například tím třtinovým nebo medem. Svou porci domácí zmrzliny si samozřejmě můžete nakonec ještě různě vylepšit – čerstvým ovocem, čokoládovou polevou, horkou ovocnou omáčkou, nasekanými opraženými oříšky nebo jiným sypáním.
Domácí vanilkový extrakt se vám bude hodit nejen na přípravu zmrzliny: