Zmrzlina, kterou připravíte jen v sáčku: Geniální vynález na chatu, když udeří letní vedra

24. srpna 2023 • 10:00

Představte si, že jste na chatě nebo chalupě, kde je jen malý mrazák, do kterého se vejde sotva pár tvořítek na led, do obchodu je to daleko a vy dostanete chuť na zmrzlinu. Řešení je snadnější, než si myslíte! Sladkou, chladivou a lahodnou pochoutku si totiž můžete vyrobit doma během několika minut a nepotřebujete k tomu žádné speciální vybavení.

Ať už potřebujete ukojit chuť na sladké, zchladit se v letních vedrech, nebo hledáte zábavnou aktivitu na konec prázdnin, tahle zmrzlina vás bude bavit. Je totiž neuvěřitelně snadná. Pokud nepočítáme vanilkový extrakt, který můžete klidně vynechat, bude vám na přípravu zmrzliny z pytlíku stačit doslova pár základních surovin. Obejdete se i bez zmrzlinovače nebo dlouhého čekání, až vše ztuhne v mrazáku. Přesně řečeno, tahle zmrzlina bude hotová během několika mávnutí rukou. 

Chcete-li zdravou zmrzlinu, zkuste jednoduché recepty Margit Slimákové>>>

 

Video se připravuje ...

Jak vyrobit zmrzlinu z pytlíku

Na zmrzlinu budete potřebovat:

  • 1/2 šálku 12% smetany
  • 1 lžíci cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu (lze vynechat)

Toto množství vystačí na výrobu přibližně jednoho velkého kopečku domácí zmrzliny, takže si ingredience upravte podle toho, jaké množství chcete vyrobit. 

Kromě toho budete potřebovat:

  • 2 malé uzavíratelné sáčky
  • 1 větší uzavíratelný sáček
  • ručník nebo utěrku
  • 4 šálky ledu
  • 6 lžic soli

Uzavíratelné sáčky se používají například na uložení zbylé nakrájené zeleniny. Uzavíratelné sáčky se používají například na uložení zbylé nakrájené zeleniny. • Autor: iStock

Postup:

1. Do jednoho malého uzavíratelného sáčku dejte smetanu, cukr a případně i vanilku. Sáček uzavřete tak, abyste z něj vyfoukli co nejvíce vzduchu, vložte ho do druhého sáčku podobné velikosti a ten také uzavřete.

2. Do velkého sáčku nasypte led a přidejte sůl. Je celkem jedno, jakou sůl použijete, protože ji nebudete jíst. Umístěte dvojitý sáček do většího pytlíku a ten také uzavřete a zbavte co nejvíce vzduchu.

3. A teď přijde na řadu to hlavní – třesení. Zabalte sáčky do ručníku nebo utěrky a třeste jimi alespoň pět minut. Tím vlastně získáte další benefit – krásně si při tom zaposilujete a procvičíte paže. Během třesení začne směs v sáčku houstnout a nejpozději za osm minut byste měli mít hotovou opravdu lahodnou zmrzlinu.

4. Když je zmrzlina hotová, opatrně vyjměte menší sáček a pečlivě ho otřete, než ho otevřete, abyste ho zbavili veškeré soli a žádná se tak nedostala dovnitř malého pytlíčku se zmrzlinou. 

Dobrá rada: Čím víc zmrzliny se budete snažit vyrobit najednou, tím déle budete muset třepat. Počítejte i s tím, že budete muset použít větší sáčky a víc ledu se solí. Pokud se rozhodnete vyrobit zmrzlinu pro větší počet lidí, je dobré podělit se o třepání i s ostatními, aby vám neupadly ruce. 

Zkuste i jiné příchutě

Samozřejmě se nemusíte striktně držet výše uvedeného receptu. Když víte, jak vyrobit zmrzlinu v sáčku, můžete různě experimentovat s příchutěmi nebo využít osvědčené recepty na oblíbené zmrzliny, například jogurtovou jahodovou, tvarohovou zmrzlinu Míša, čokoládovou nebo třeba melounový či pomerančový sorbetZa zkoušku určitě stojí i oblíbený recept Josefa Maršálka na jednoduchou a výbornou domácí zmrzlinu nebo neobvyklá zmrzlina z avokáda, která je nejen dobrá, ale i zdravá. 

Čím ji vylepšit

Budete-li chtít luxusnější verzi, obyčejnou smetanu klidně nahraďte šlehačkou a klasický bílý cukr například tím třtinovým nebo medem. Svou porci domácí zmrzliny si samozřejmě můžete nakonec ještě různě vylepšit – čerstvým ovocem, čokoládovou polevou, horkou ovocnou omáčkou, nasekanými opraženými oříšky nebo jiným sypáním.

Video se připravuje ...

Autor: AK