Zmrzlina bez cukru, domácí nanuky i vanilková klasika. Tyhle musíte zkusit!

28. července 2020 • 00:00

Neumíte si představit léto bez zmrzliny, ale neláká vás kupovaná, často plná umělých barviv nebo rostlinných tuků? Pokud nemáte za rohem poctivou zmrzlinárnu, je čas se pustit do domácí výroby. Tyhle báječné příchuti si musíte stihnout užít, než pařáky skončí, tak rychle k mixéru!

Nejlépe si s domácí zmrzlinou poradí zmrzlinovač. Pokud se vám ale nechce investovat do dalšího přístroje, který bude většinu roku jenom zabírat místo, zvládnete to i bez něj. Konkrétní recepty a postupy zobrazíte kliknutím na název vybraného pokrmu.

Zdravá zmrzlina se zeleným čajem

Všem, kteří nemají rádi příliš sladké dezerty a před klasickou příchutí dají raději přednost experimentu, určitě zachutná zmrzlina ze zeleného čajeZdravý prášek matcha se zase postará o to, že kromě osvěžujícího dezertu si dopřejete i pořádnou porci antioxidantů. Matcha prášek ze zeleného čaje obsahuje tein, který má stejný účinek jako kofein, proto  je zmrzlina vhodná spíše pro dospělé a u dětí buďte opatrní s velikostí porce.

Jogurtová zmrzlina osvěží dvojnásob

Až ochutnáte domácí jogurtovou jahodovou zmrzlinu, kupovanou už chtít nebudete. Klasická "růžovka" plná ovoce bude ještě jemnější s řeckým jogurtem a na svěžesti jí zase přidá kapka citronu. Pokud zastáváte názor, že zmrzlina patří do kornoutku, zkuste ty domácí. Pusťte se do pečení domácích zmrzlinových kornoutů podle tohoto receptu. Pokud vás láká spíše letní ovoce, vyměňte jahody za borůvky a zmrzlinu klidně přesuňte do tvořítek na nanuky

Domácí jogurtovou zmrzlinu využijete i ve vyladěném zmrzlinovém poháru s mátovým sirupem a krvavými pomeranči. Hořkosladké krvavé pomeranče se s nakyslou jogurtovou zmrzlinou báječně doplňují, a tvoří tak originální letní dvojici.

Domácí jahodová zmrzlina dvakrát jinak

Obláčkově nadýchaná jahodová zmrzlina. Takovou vytvoříte ze smetany, vyšlehaného sněhu z bílků a voňavých jahod. Co vás napadne, když se řekne "pepřová zmrzlina"? Tahle variace na klasickou jahodovou zmrzlinu vás bude bavit. Pikantní koření se postará o to, že tahle jahodová zmrzlina s růžovým pepřem rozhodně není fádní. Pikantní chuť navíc podpoří zázvorový sirup a aromatický med. 

Meruňková zmrzlina se smetanou

Tenhle jednoduchý recept na meruňkovou zmrzlinu se hodí jako základ pro ovocné zmrzliny všeho druhu. Aby zmrzlina držela tvar v kopečcích a nebyla plná ledových krystalků, je potřeba ji v průběhu mražení čas od času promíchat.

Domácí nanuky pro děti i dospělé

Osvěžující svačinka do těch největších veder? Zmrzlina s tvarohem a ovesnými vločkami nejenže chutná a osvěží, ale díky praženým ovesným vločkám i zasytí. Když slunce pálí už od rána, vyplatí se mít tuhle dobrotu ve formičkách na nanuky přichystanou v mrazáku.

Tvaroh a minimum cukru obsahuje i báječná tvarohová zmrzlina s čokoládovou polevou. Pokud vynecháte rum, bude dětem chutnat mnohem lépe než kupovaná předloha s medvídkem. Sladký a tvarohový: nanuk z oblíbeného vanilkového krému z Posázaví si zamilují malí i velcí. Ozvláštnit ho navíc můžete jakýmkoliv ovocem. 

 Sorbet: recept s růžovým grapefruitem

Pokud pořádáte grilovačku nebo letní party, sorbet z růžového grapefruitu by na ní neměl chybět.  Sorbetová verze campari se šťávou z grapefruitu si získá všechny hosty. Vyzkoušet můžete ale i frappé nebo mangové daiquiri – s těmito jednoduchými letními drinky vás vedro nedostane!

Vanilková zmrzlina je klasika, která nezklame

Ze všech domácích zmrzlin se vám vanilková vyplatí nejvíc. Ty kupované jsou totiž většinou plné umělých aromat a bez pravé smetany, která bývá nahrazena rostlinným tukem. Poctivou domácí vanilkovou zmrzlinou potěšíte vždy a obzvlášť dokonalý pár tvoří s čokoládovými brownies a karamelovou polevou.

Exkluzivní jemnou chuť bude mít domácí vanilková zmrzlina z mascarpone. Dozdobte ji přelivem z jahod a lístkem máty a máte dokonalý dezert pro každou slavnostní příležitost.

Borůvková zmrzlina bez cukru

Pokud vám po pečení borůvkového koláče z vašeho lesního úlovku ještě něco zbyde, rozhodně se pusťte do čistě ovocné borůvkové zmrzliny. Všechny, kdo se snaží mlsat zdravě, potěší, že tahle zmrzlina se díky banánu obejde úplně bez cukru.

Zajímá vás, kam v Praze zajít na tu nejlepší zmrzlinu? Podívejte se na tipy foodblogerek a nechte se inspirovat ZDE>>>

Autor: Kristina Hamplová