Oslaďte si život pohárem nejen na MDŽ: retro piškotový, opilý, zmrzlinový a další

8. března 2023 • 12:00

Na pohár jsme jako děti chodívali do cukrárny povětšinou za odměnu. A co dnes? Kdy jste měli lahodný krémový pohár s ovocem a čepicí z vyšlehané smetany naposledy? Udělejte radost sobě nebo svým blízkým, třeba k Mezinárodnímu dni žen, a nechte se inspirovat těmi nejlepšími recepty, které jsme pro vás vybrali.

Říká se, že každý den je jedinečný a vždycky je co slavit. A i když nám není vždy zrovna do smíchu, něco na tom přece jen bude. Pojďme si tedy zvednout náladu a zpříjemnit den sladkým potěšením v podobě krémového dezertu, u kterého neplatí žádná pravidla a který si můžeme připravit jen dle své chuti. A pozor – ingrediencemi nešetřete, kvůli štíhlé linii si ho přece nepřipravujete.

Mezinárodní den žen: Kde se tento svátek vůbec vzal? 

Video se připravuje ...

Retro piškotový pohár s jahodami

Vzpomínáte na zmrzlinu polárkový dort, nakrájený doma na kousky a ozdobený šlehačkou, oplatkou či ovocem? Pohár ale nemusí nutně obsahovat zmrzlinu. Tenhle snoubí jemné cukrářské piškoty s tvarohem, vyšlehanou šlehačkou a jahodami.

Pohár s lesním ovocem a slaným karamelem

Kombinace lahodného smetanového krému a karamelové omáčky doplněná ovocným pyré z lesních plodů je prostě skvostná. Že nejste milovníkem slaného karamelu? To vůbec nevadí. Předností pohárů je jejich variabilita, nahradit ho tak můžete například čokoládovým přelivem.

Čokoládový pohár s ananasem

Tajemství úspěchu tohoto poháru spočívá v legendární kombinaci pařížské a světlé šlehačky. Někdy je však obtížné vyšlehat smetanu do skutečně pevné a zároveň nadýchané šlehačky. Jak tedy na to? Důležité je, aby měla smetana minimálně 33 % tuku a byla vychlazená na cca 6 °C. Smetanu šleháme zpočátku pozvolna, až když zhoustne, zvýšíme otáčky na plný výkon a vyšleháme ji téměř dopevna. Poté otáčky opět snížíme a došleháme na opravdu pevnou konzistenci.

Cream cheese s třešněmi

Tomuto poháru vévodí ovíněné třešně s griotkou a mandlovým aroma. Pokud tak máte ve spíži zbylou zavařeninu z loňského roku, je ta správná příležitost ji využít. Zanedlouho nás přece jen čeká nová úroda.

Ale také si říkáte, možná by to chtělo ještě něco křupavého… Máte pravdu, k pohárům patří posypy. Je libo čokoládové hoblinky nebo filigránky, rozdrcené sušenky, oříšky, pistácie, mandle či griliáš? Stačí si jen vybrat.

Připravte si do poháru karamelové hrušky podle časopisu F.O.O.D.

Eton Mess

S tímto pohárem se budete díky sněhovým pusinkám cítit jak na obláčku. Tento tradiční anglický dezert tvoří kombinace jahod, šlehačky a sněhového pečiva. Jahody můžeme v tomto receptu nahradit také banány, které se do dezertu dříve také používaly. Připravit si ho tak můžete již nyní.

Dvoubarevný pudinkový pohár

A teď klasika v podobě pudinkového poháru. Možná se vám vybavují vzpomínky na pudinkové mističky s piškoty z dětství, ale v tomto poháru se skrývá mnohem víc. Vrstvy pudinku jsou zde proloženy čokoládovou šlehačkou s křupavými sušenkami!

Zmrzlinový pohár

Vše začíná výběrem zmrzliny. Máte raději smetanovou nebo ovocný sorbet? Fantazii se meze nekladou. K oběma druhům zmrzlin se báječně hodí šlehačka a čerstvé ovoce nebo rozvar z mraženého. Dále můžete sáhnout třeba po sušenkách, trubičkách, jakémkoliv posypu či polevě z čokolády nebo karamelu.

Chcete vědět, jak si připravíte dokonalou domácí zmrzlinu? Detailní postup najdete ve videu >>>

Autor: red