Koláče na plech, které zvládne každý: Zkuste brownies, margot řezy nebo kefírovou buchtu
Koláče, řezy i moučníky lité na plech. Snadno se krájí na stejné díly, nemusíte se bát nedostatku porcí a nezašpiníte příliš nádobí. Ať už dáváte přednost osvěžujícímu ovoci, vláčnému tvarohu nebo si raději smlsnete na něčem superčokoládovém, tyhle recepty jsou přesně pro vás.
Bublanina i drobenkový ovocný koláč
Moučníky s ovocem vynikají vláčností. Cuketová buchta nebo buchta s jablky a kysanou smetanou neurazí jako lahodný dezert ke kávě ani na rodinné oslavě. Upéct ale můžete třeba i klasickou bublaninu. Použít můžete ovoce z mrazáku, které předem nerozmrazujte, aby nebyla bublanina zbytečně rozmáčená. Téměř bez práce je pak také výborná drobenková buchta nebo buchta hrníčková, kterou bez problémů zvládne i hospodyňka začátečnice. Máte v mrazáku přehršel borůvek? Vyzkoušejte špaldový borůvkový koláč s mandlovou moukou. Ta těsto dokonale nakypří a zvláční.
Tvarohové buchty vynikají vláčností
Slavné Míša řezy patří mezi nejoblíbenější dezerty, které milují dospělí i děti a pochutnáte si na nich kdykoliv během celého roku. Můžete si je udělat podle videoreceptu>>>
Znáte recept na klasický moučník s názvem "prošívaná deka"? Název dostal právě pro ono "prošití" tvarohovou náplní a v tomto případě přijde navíc do těsta i strouhaná mrkev, aby byl výsledek vláčný. Tvaroh ale využijete i přímo při přípravě těsta. Citronovo-tvarohová buchta z tvarohového těsta se skvěle hodí například ke snídani. Pokud zrovna nemáte tvaroh, můžete ho nahradit například jogurtem nebo kyškou. Bavit vás bude také strouhaný kakaový koláč. Je to jednoduchý vláčný dezert, který vás přenese ve vzpomínkách zpět do dětství. Chcete-li si vychutnat jemnou náplň ještě víc, sáhněte po domácím vanilkovém cukru nebo extraktu a kvalitním pudinku.
Buchta s pudinkem i margot řezy
Ze známých rumových tyčinek si můžete upéct i stejnojmennou buchtu margot. Nastrouhaná tyčinka přijde přímo do těsta, které pak fantasticky voní po kokosu a rumu, a nezapomeňte s ní posypat i upečený moučník. Kokos a čokoláda tvoří dokonalý pár také v píchané kefírové buchtě. Hotové řezy propícháte vařečkou a teprve potom přelijete čokoládovou polevou, která se tak dostane i dovnitř těsta.
Čokoládové buchty
Máte-li rádi sladké, čokoládový moučník ve vašem repertoáru nesmí chybět. Připravte například nízkou čokoládovou buchtu ve stylu oblíbených brownies. O něco dietnější je pak jogurtovo-kakaová buchta, kterou je ale třeba před podáváním vychladit, aby se dobře krájela a držela tvar. Opravdového čokoholika zase potěšíte extra čokoládovými brownies. Podávat je můžete klidně teplé třeba s vanilkovou zmrzlinou. Ani hodinu vám nezabere příprava svěžích brownies s malinami. Jsou nadýchané a sladká čokoláda si s kyselými malinami skvěle rozumí.