Mražení potravin bez chyby: Pozor na teplotu, způsob ukládání i délku skladování potravin

9. července 2019 • 00:00

Bez prostorného mrazáku si dnes snad už ani život nedokážeme představit. Díky němu máme vše potřebné stále po ruce a navíc jde o skvělý způsob, jak uchovat přebytky a zbytečně neplýtvat jídlem. Jak ale mrazák správně používat, abyste potraviny neznehodnotili a zbytečně neplatili majlant za elektřinu? Máme pro vás pár praktických tipů.

Tenhle domácí spotřebič využíváme denně. Už dávno nám nestačí jen maličký výparník s teplotou kolem nuly, který měly k dispozici naše babičky. Čím větší prostor, tím lépe. Vždyť zamrazit se dá téměř vše. Ať už je to maso, zelenina, ovoce, bylinky a další čerstvé suroviny, polotovary, ale i hotové jídlo, jako je třeba porce polévky, zbytek rýže nebo třeba guláše, ale také moučníky či čerstvé pečivo, které by druhý den bylo gumové a nepoživatelné. A pokud to uděláte správně, zachovají si potraviny všechny výživné látky i původní chuť.

Teplota mražení na správném bodě

Pokud stále zvyšujete teplotu v chladničce a mrazáku, abyste ušetřili, děláte chybu. Můžete si zadělat na nepříjemné zdravotní problémy. Ideální teplotou pro mražení a dlouhodobé uchovávání již zmražených potravin je teplota -18 °C. Jde o optimální kompromis mezi kvalitou potravin a spotřebou energie. Čím vyšší teplotu v mrazáku máte, tím rychleji například klesá množství vitaminů obsažených v zamrazené zelenině a ovoci. Pokud ale chcete potraviny uchovávat skutečně dlouhodobě, měli byste v mrazáku udržovat teplotu mezi -20 až -22 °C. Abyste měli přehled, pořiďte si do mrazáku teploměr a teplotu čas od času zkontrolujte. Mrazák zbytečně často neotvírejte, zabráníte tím výkyvům teploty uvnitř a uskladněné potraviny vydrží déle.

Prostor mrazáku se snažte využít

Máte v mrazáku jen balení vysušených krabích tyčinek a několik měsíců načatý pytlík hrášku? Pak se nedivte, že vám spotřeba elektrické energie stoupla. Poloprázdný spotřebič totiž vyžaduje víc energie k chlazení než ten plný. Zmrzlý obsah totiž pomáhá chlad udržovat, aniž by mraznička musela tak často spínat. Výhodou je i to, že vás nezaskočí případný výpadek elektrického proudu, naplněný mrazák si poměrně dlouhou dobu udrží nízkou teplotu. Věci vydrží uvnitř zmrzlé až tři dny. Nesmíte ho ale během výpadku otvírat. Druhým extrémem je přeplněný mrazák, v němž nemůže cirkulovat vzduch.

Pořiďte si vhodné obaly

Věděli jste, že špatně uložené potraviny mohou ztratit barvu, chuť, výživné látky a polozabalené maso také, díky spálení mrazem, vyschnout? Od aromatických potravin vám navíc může načichnout všechno, co v mrazáku máte. A věřte mi, jahody vonící po česneku nikomu chutnat nebudou. Vsaďte proto na speciální sáčky se zipem určené do mrazničky a na plastové uzavíratelné nádoby. Úplně nejlepší variantou je ale vakuovačka. Pomůže lépe zachovat chuť, aroma i výživové hodnoty zmrazené potraviny, protože vytlačí z obalu kyslík, kvůli kterému dochází ke žluknutí tuků, oxidaci vitaminů a ztrátě přirozeného vzhledu. Nikdy také nedávejte do mrazáku teplé jídlo. Kromě toho, že svou teplotou ovlivní ostatní uskladněné potraviny, vysráží se z něj přebytečná vlhkost, která mrazák ve výsledku zalední.

Pravidelně kontrolujte zásoby

Každá z potravin má jinou strukturu, obsah vody a tuku, takže i délka její skladovací doby se liší. Optimální doba pro uchování v mrazničce je 2–3 měsíce. Některé potraviny ale můžete skladovat až rok. Vždy se řiďte doporučenou dobou skladování, orientační piktogramy obvykle naleznete i zevnitř na dvířkách mrazničky, případně na šuplících. Abyste se ve stáří zmražených potravin orientovali, vždy si na všechny sáčky i krabičky napište datum, kdy jste je do mrazáku uložili. A nezapomeňte také nalepit na balíček informaci o tom, co je vlastně jeho obsahem. Za pár dní už si to totiž pamatovat nebudete a ze zmrzlé kostky nebo kusu ojíněného masa toho moc nepoznáte. A snažte se dávat nové potraviny dozadu a ty nejstarší vždy posuňte dopředu, aby byly první, které v případě potřeby vyndáte.

Odmrazování mrazáku je nutnost

Nezapomeňte také na to, že mrazák by se měl odmrazovat a čistit ideálně dvakrát do roka. Jakmile se totiž tvoří uvnitř mrazáku vrstva ledu, efektivita klesá. Led brání mrazničce dosáhnout požadované teploty a tím výrazně stoupá spotřeba elektrické energie. Už při centimetrové vrstvě ledu na stěně stoupá spotřeba energie až o 75 %. Navíc je také víc namáhaný kompresor, kterému se tak zkracuje životnost. Výjimkou jsou jen spotřebiče s funkcí No Frost. V tomto případě je vzdušná vlhkost odváděna mimo prostor mrazáku, a nedochází tak k vytváření námrazy ani na stěnách mrazáku, ani na samotných potravinách, zároveň se snižuje spotřeba elektrické energie.

Zmrzlé ovoce využijte na přípravu jednoduché borůvkové zmrzliny podle tohoto receptu >>>

Autor: Lenka Chvostová