Máte velkou úrodu zeleniny a nevíte, co s ní? Zamrazte ji, poradíme vám, jak na to!

  • 22. srpna 2017 • 11:47

    Je léto a s ním přichází i bohatá úroda ovoce a zeleniny. Máte hodně vlastních výpěstků nebo vás zásobuje rodina a nestíháte je všechny spotřebovat? Udělejte si zásoby na zimu. Pokud zeleninu zamrazíte správně, za pár měsíců bude jako čerstvá a navíc si zachová chuť, křupavost, barvu i vitamíny a všechny ostatní nutričně důležité látky. 

  • Rajská jablíčka

    Většina lidí je překvapena, že i rajčata se dají mrazit. Samozřejmě, že nebudou chutnat jako ta čerstvá, do salátu je nepoužijete, ale při vaření je oceníte. Rajčata se nejlépe mrazí celá. Odstraňte stopky, omyjte je a dobře osušte. Pak je rozdělte podle velikosti, rozložte na talíř nebo tác a dejte zamrazit.

    Autor: iStock"

    Až pak je naskládejte do krabiček určených do mrazničky nebo sáčků. Před použitím je pak vyndejte, spařte vroucí vodou a oloupejte. Půjde to skoro samo. Zmrzlá rajská jablíčka vám vydrží až do příští sezony.

    Můžete je také pokrájet, podusit na másle nebo olivovém oleji, hotovou směs nechat vychladnout a zmrazit. Kdo má rád rajskou omáčku a polévku, může je klidně před tím rozmixovat na pyré.

  • Cuketa

    Pokud chcete zmrazit cuketu, máte hned dvě možnosti. Záleží na tom, jak ji pak budete upravovat. Buď ji oloupejte a na hrubém struhadle nastrouhejte. Z větších cuket předtím odstraňte všechna semínka. Nastrouhanou cuketu dejte do uzavíratelných a dobře těsnících krabiček. Nenaplňujte je ale až po okraj, nechte v nich trochu volného místa.

    Co s cuketou, si přečtěte ZDE - 4 skvělé recepty.

    Autor: iStock"

    Zmrazená cuketa totiž kvůli vysokému obsahu vody zvětší svůj objem a krabička by mohla v mrazáku prasknout. Další možností je nakrájet cuketu na silnější kolečka, ta zblanšírovat ve vařící vodě, následně rychle zchladit, vyskládat na plech a takto zamrazit. Dobře promrzlá kolečka pak přendejte do sáčku se "zipem" a uložte do mrazničky. Zmrazená cuketa vydrží 10 až 12 měsíců.

  • Papriky

    I papriku můžete zamrazit hned dvěma způsoby. Celou nebo pokrájenou na proužky. Celé papriky určené na plnění důkladně omyjte, osušte, okolo stopky obřízněte a odstraňte veškeré žilky i se všemi semínky. Takto připravené papriky vložte do sáčku a ten opatrně umístěte do mrazáku.

    Autor: iStock"

    Rozmrazujte pomalu v lednici nebo při pokojové teplotě. Spotřebujte do tří měsíců. Druhou možností je papriku nakrájet. Ta se pak hodí do gulášů, leča, k dušenému masu a podobně. Pokrájenou papriku je ale lepší před mrazením zblanšírovat. V mrazáku pak vydrží celý rok.

  • Květák a brokolice

    Ke zmrazení se skvěle hodí i květák a brokolice. Využijete je nejen do polévky, ale i do dušených směsí nebo třeba k zapékání. Květák dobře omyjte, nechte oschnout, rozeberte ho na růžičky a blanšírujte tři a půl minuty. Před zamrazením ho ještě můžete pokapat citronovou šťávou, aby zůstal nádherně bílý. Brokolici blanšírujte jen dvě minuty, jinak by byla rozbředlá.

    Autor: iStock"

  • Zelené fazolky

    Široké využití mají i zelené fazolky. U nich je ale důležité, aby byly co nejčerstvější. Jen tak budou i po rozmrazení pěkně křupavé. Omyté lusky očistěte a odkrojte konce. Pak už záleží jen na vás, zda je chcete zamrazit celé, nebo pokrájené na kratší kusy. Blanšírujte je asi tři minuty a pak rychle zchlaďte. Nechte je důkladně okapat. Do mrazničky je uložte v uzavíratelných sáčcích. Neskladujte je déle než devět měsíců.

    Autor: iStock"

Autor: Redakce