5 potravin, které nikdy nedávejte do mrazáku

18. srpna 2017 • 14:28

Ne každá potravina patří do mrazáku. Třeba ostružiny, maliny či jahody zamrazíte krásně. Uvařené brambory se naopak promění v kašovitou hmotu. Kterým dalším potravinám mrazák nesvědčí? Přečtěte si!

Zelenina s vysokým obsahem vody

Většinu zeleniny můžete bez problémů zamrazit, aniž by se s ní cokoliv stalo. Dejte pozor na zeleninu s vysokým obsahem vody. Po rozmrazení se z ní totiž stane kaše, která chutná úplně jinak než původně. Zeleninu, jako jsou okurky, rajčata, papriky, brambory, ředkvičky, listové saláty nebo například cibule, proto zmrazujte jen tepelně upravenou, nikdy syrovou.

Mléčné výrobky

I když tvrdé sýry typu parmezán nebo velmi stará gouda zamrazení vydrží beze změny textury, obzvláště pokud je před umístěním do mrazničky nastrouháte, většina mléčných výrobků teploty pod bodem mrazu nenese zrovna dobře. U jogurtů a mléka se po rozmrazení oddělí tekutiny, měkké sýry naprosto změní svou texturu. 

Některé ovoce

Není nic lepšího než koupit si sezonní ovoce za skvělé ceny v množství větším, než dokážete sníst, a pohodlně ho část zamrazit, abyste jej měli vždy po ruce do ranního smoothie nebo ovesné kaše. Mnoho plodů nízké teploty snáší naprosto bez problémů, například lesní plody, banány, ananas a mango. Ovoce s větším množstvím vody, jako jsou jablka, melouny a citrusy držte od mrazničky raději dál. Které další chyby lidé dělají při používání mrazáku? Více zde.

Vejce

Je jedno, v jakém stavu je plánujete dát do mrazáku, vejce nejsou k zamrazení vhodná nikdy. Pokud je dáte do mrazničky syrová, popraská vám skořápka a obsah vyteče do zásuvky, uvařená zase změní svou texturu a jsou prakticky nepoživatelná. Pokud nemáte zbytí, jediný způsob, jak lze vejce zamrazit, je, když oddělíte žloutky a bílky do vymytých nádob vhodných do mrazničky a zmrazíte je takto odděleně.

 

Omáčky

Větší množství svíčkové nebo rajské klidně zamrazit můžete, ale rozhodně do mrazničky neukládejte dochucovací omáčky, jako jsou barbecue, hořčice nebo například majonéza. Zahušťovadla, která jsou v nich obsažená, jsou velmi citlivá na nízké teploty, a po rozmrazení se tak změní struktura těchto omáček – jejich tekuté složky se začnou oddělovat a vy je můžete rovnou hodit do koše.

Zmrazování potravin je bezpečný způsob, jak uchovat větší množství potravin po delší dobu. I když mrazením zabráním procesů zrání, některé mikroorganismy zůstanou naživu. Jaká pravidla je potřeba dodržovat, abyste zmrazili potraviny správně? Zjistíte zde.

Autor: Redakce