Borůvková marmeláda, malinový džem nebo pečený čaj: Zavařování v plném proudu

23. srpna 2018 • 00:00

Zavařování je téměř národní sport, abyste se v něm ale stali přeborníky, nepotřebujete léta tréninku, stačí spolehlivý recept. Namazané na křupavé topince nebo s bílým jogurtem se tyhle dokonalé domácí marmelády postarají o snídani šampionů třeba každý den. Zavařovací sezona je v plném proudu, tak na co čekat!

Domácí je domácí. Nejenže spotřebujete úrodu ze zahrady, ale domácí džem si ochutíte podle sebe, můžete přidat pár kapek rumu nebo kombinovat různé ovoce podle chuti. Chcete-li navíc džem zahustit originálně, přidejte populární chia semínkaKonkrétní recepty a postupy zobrazíte kliknutím na název vybraného pokrmu.

Marmeládu bez cukru spotřebujte hned

V poslední době se stává hitem zavařování se špetkou soli. Sůl pomůže "vytáhnout" sladkou chuť ovoce, cukr ale v konzervační funkci nenahradí. Nedoslazovanou marmeládu je potřeba ještě jednou sterilizovat a otevřená v ledničce vydrží maximálně pár dnů.

Angreštovou marmeládu dovede k dokonalosti med

Nahrazujete-li rádi běžný cukr přírodními sladidly, musíte zkusit angreštový džem slazený medem. Svou sladkostí  a jemností si vás získá a jeho chuť můžete navíc doladit lístečkem máty nebo nahradit část angreštu rybízem. 

Borůvkový džem láká k experimentům

Pokud se výlet do lesa povedl a vy jste nasbírali víc, než sníte, je čas se pustit do borůvkového džemu. Tahle ovocná dobrota bude nejlépe chutnat na palačinkách, ale v průběhu roku se hodí ji mít po ruce třeba i jako náplň do muffinů. Mlsalové můžou do borůvkové marmelády rovnou přidat i pár kostiček hořké čokolády a lovci originálních chutí navrch i špetku chilli.

Rybízový džem klasicky i bez zavařování

Rybízovou klasiku nemůžeme vynechat. Dáváte-li přednost trochu kyselejším chutím, je rybíz jasný vítěz. Ať už se rozhodnete pro džem z černého rybízu plný zdravých antioxidantů nebo vás láká spíše kombinace rybízu černého i červeného, oceníte ho nejen o Vánocích při pečení lineckého.

O úsporu času se postará džem z černého rybízu bez zavařování. Bobule černého rybízu totiž obsahuje tolik pektinu, že zahušťování navíc nepotřebuje.  I nezavařený džem pak vydrží ve sklepě víc než rok.

Meruňková marmeláda: recept s mátou nebo vanilkou

Na čerstvých vaflích, lívancích nebo na křupavé topince s máslem chutná meruňkový džem nepřekonatelně. Chuťově ho doplní svěží lístky máty nebo vanilkový lusk a kapka rumu. Skvělá kombinace je i meruňkovo-angreštový džem, neuvěřitelně sladký a zkrátka neodolatelný.

Malinový džem osvěží máta

Do domácího malinového džemu přidejte krátce před dovařením nasekaný vanilkový lusk nebo pár lístků máty. Stejně vynikající bude i malinový džem s meruňkami.

Pečený čaj: recept s hruškami voní podzimem

Kromě toho, že je pečený čaj jednoduchý na přípravu, rychlý a zdravý (cukr můžete vynechat úplně, pokud jste měli štěstí na sladkou úrodu), hodí se mít nějakou tu skleničku navíc připravenou ve špíži jako skvělý jedlý dárek.  Kromě hřebíčku čaj můžete provonět i skořicí nebo kapkou rumu.

Bezinková marmeláda s jablky 

Dokud je léto v plném proudu, nevíme co zavařovat dříve, ale až budou teplé dny a sladké ovoce na každém kroku tatam, přijde k chuti džem z bezinek a jablek. Jeho plnou, skoro borůvkovou chuť a skořicové aroma doceníte v prvních studených ránech nejlépe.

Jakmile už se jednou vydáte  s košíkem na bezinky, musíte vyzkoušet nejen marmeládu, ale i bezinkové víno nebo likér.

Marmeláda, nebo džem?

Tradičně se marmeláda říkalo hustému pyré, které se většinou připravovalo ze zralejšího ovoce, zatímco slovem džem se označovala řidší zavařenina s kousky ovoce. Od roku 2004 jsou ale podle nařízení Evropské unie marmelády pouze výrobky, jejichž základem jsou citrusy. Zbylé zavařeniny se nazývají dle nové legislativy hromadně "džem". 

Všechny recepty na džemy a marmelády najdete v sekci zavařování ZDE >>>

Autor: Kristina Hamplová