Jídlo pro tělo i duši: Vrchol zimy si žádá tafelspitz, lasagne nebo vepřové ragú

3. února 2020 • 00:00

V období pošmourných dní, kdy nám zima zalézá za kabát, je potřeba se nejen zahřát, ale i povzbudit mysl a pozvednout náladu. Třeba dobrým jídlem. Nejenže zasytí, ale vykouzlí úsměv na tváři, zvlášť v dobré společnosti přátel. Vyzkoušejte vydatné pokrmy z časopisu F.O.O.D. a potěšte tělo i duši.

Jídlo je nositelem krásných zážitků. Jsou ovšem pokrmy, které mají mnohem pozitivnější dopad než jiné. Dokážou zasytit, zahřát a vyvolat pocit klidu a bezpečí.

Briošková roláda s masem a sýrem

Napadlo vás někdy připravit francouzskou briošku naslano? Připravte brioškovou roládu s masem a sýrem! Získáte vynikající večeři nebo svačinku, kterou potěšíte děti i dospělé. Nejprve vypracujte těsto, které následně nechejte v teple nakynout. Mezitím si připravte směs vepřového a hovězího masa doplněnou o slaninu, hrášek, šalotku, sušená rajčata a goudu. Nezapomeňte na bazalku, která masu dodá to správné aroma. Jednotlivé briošky určitě tvarovat nemusíte. Hotovou směs rozprostřete na vyválený plát těsta a jednoduše zaviňte do rolády.

Lasagne se třemi druhy sýra

Lasagne jsou italská klasika, která se těší oblibě po celém světě. Kromě tradiční receptury s bešamelovou omáčkou existuje celá řada dalších variací. Co třeba vyzkoušet vydatnou verzi lasagní se třemi druhy sýra? Ricotta, mozzarella a parmazán se postarají o vynikající chuťový zážitek. Nesmí samozřejmě chybět ani masová směs s rajčaty, cibulí a česnekem. Použijte na ni vepřové a hovězí mleté maso. Přidejte bazalku, oregano a fenykl, díky čemuž maso získá výraznou chuť i aroma. Lasagne podávejte samotné nebo třeba se zeleninovým salátem.

Tafelspitz

Pokud si chcete pochutnat na něčem, co vás skutečně zasytí a zahřeje, vyzkoušejte poctivý tafelspitz. Toto jídlo pochází z Rakouska, kde si jej oblíbil už císař František Josef I. Výhodou je, že z přípravy tafelspitzu pokrmu vzejdou hned tři chody. Základními surovinami jsou hovězí maso, morkové kosti a kořenová zelenina. Vývar z masa a kostí je třeba táhnout alespoň dvě hodiny, ale trpělivost se v tomto případě rozhodně vyplatí. Mezitím si můžete připravit zeleninu. Mrkev, celer, petržel a pórek potom přidáte do vývaru, který nejprve scedíte. První chod je na světě! Po vývaru můžete servírovat maso, ke kterému se nejlépe hodí bramborový salát, špenát nebo jablka s křenem, známé také jako vejmrda. Na závěr vydlabejte lžičkou morek z kostí, namažte ho na topinky a dochuťte nadrobno nasekanou petrželkou a najemno nakrájenou červenou cibulí.

Vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky

Jestliže jste milovníci obědů z jednoho kastrolu, jistě si oblíbíte vepřové ragú s kukuřičnými knedlíčky. Kromě krkovičky budete potřebovat cibuli, celer, sekaná rajčata, batáty a papriky. Nesmí chybět celá řada koření a dalších surovin k dochucení, díky nimž získá maso správnou chuť i vůni. Dopřejte všem surovinám pod pokličkou dostatek času. Ragú nechte dusit alespoň hodinu a tři čtvrtě. Jen tak získáte dokonale plnou chuť a maso, které se bude rozpadat. K hotovému pokrmu připravte snadné knedlíčky z polenty a podmáslí a otevřete lahev červeného vína.

V aktuálním čísle časopisu F.O.O.D. najdete více receptů, které zahřejí na těle i na duši. Předplatné nebo jednotlivé číslo můžete koupit přímo ZDE >>>

Už máte únorové číslo časopisu F.O.O.D.? Už máte únorové číslo časopisu F.O.O.D.? • Autor: F.O.O.D.

Autor: Ilona Dobrovolná, KF