Vaření s levandulí: Naučte se ji používat nasladko i naslano

28. června 2023 • 10:00

Překrásná a aromatická levandule zdaleka není jen bylinkou, která zkrášlí a provoní váš domov. Skvěle se uplatní i v kuchyni. Máme pro vás tipy, jak ji chutně využít.

Levanduli jako jednu z nejoblíbenějších voňavých bylinek využívají lidé už víc než 2 500 let. Staří Egypťané ji pro její silnou vůni používali při mumifikaci, ve starověkém Řecku byla oblíbeným lékem na mnoho neduhů, od nespavosti po bolesti zad. A Římané ji používali tak často k léčebným koupelím, že podle nich dostala levandule i své jméno – pochází z latinského slovesa lavare, což v překladu znamená „umýt se“.

Video se připravuje ...

Kromě široké škály terapeutických a léčivých vlastností je levandule i skvělou přísadou při vaření a řadě sladkých i slaných jídel dokáže dodat květinovou vůni, krásnou barvu a zajímavou chuť. Ne všechny druhy levandule jsou ale vhodné ke kuchyňskému využití. Ačkoli jsou všechny jedlé, některé obsahují hodně aromatických olejů a jsou tedy vhodné jen na kosmetické použití. Aby výsledný pokrm nepřipomínal svou chutí mýdlo, použijte speciální kulinářskou levanduli, která nemá tak výrazné aroma a je sladší, bez výrazné hořkosti. Pokud nemáte levanduli z vlastní zahrádky (pro kulinářské účely jsou vhodné například odrůdy 'Munstead' a 'Hidcote') a pořizujete si ji v obchodě nebo na trhu, měli byste se také ujistit, že není ošetřena žádným chemickým postřikem.

Čerstvá versus sušená

Krásně fialová barva levandule se často využívá na závěrečné ozdobení. Drobnými kvítky můžete například posypat bábovku s polevou, cupcakes nebo letní salát. Přestože má kulinářská levandule jemnější chuť než její okrasné protějšky, zacházejte s ní v kuchyni obezřetně. Levandulové aroma je poměrně silné a specifické a je dobré tuto bylinku používat podobně jako tymián nebo rozmarýn. Ještě opatrnější buďte v případě, že používáte levanduli sušenou, která má koncentrovanější chuť i vůni, takže jí stačí jen třetinové množství oproti čerstvé. A pokud budete experimentovat s levandulovou chutí, například při sladkém pečení nebo přípravě nápojů, je dobré vyvážit ji vždy něčím svěžím, jako je citronová šťáva a kůra.

Levandulový cukr Levandulový cukr • Autor: iStock

Vyrobte si levandulový cukr

Dodejte obyčejnému cukru šmrnc a provoňte ho levandulí. Stačí promíchat cukr se sušenými nebo čerstvými levandulovými květy (na hrnek cukru počítejte lžičku sušených nebo tři lžičky čerstvých květů) a uzavřít na týden do vzduchotěsné nádoby. Levandulový cukr pak můžete použít do pečených i nepečených dezertů, osladit si s ním čaj i další nápoje. Než levandulový cukr použijete třeba do sladkého těsta, je dobré ho i s květy rozemlít nebo rozdrtit. Chuť i vůně levandule zůstanou a vyhnete se tím následnému žvýkání květů v dortu nebo sušenkách. Podobným způsobem si můžete ovonět i med. Stačí ho zahřát, přidat do něj levandulové květy, nechat den stát a pak med přecedit. Ve Francii se používá například na potírání kuřete při pečení.

Sušenky nejen k odpolednímu čaji

Voňavou levanduli využijete i při pečení sušenek, například těch klasických z lineckého těsta. Přidejte do něj pár rozdrcených sušených kvítků a část cukru nahraďte levandulovým. Upečené sušenky pak potřete citronovou polevou a posypte sušenými květy. Ti zdatnější možná zvládnou i levandulové makronky

Levandulové makronky Levandulové makronky • Autor: iStock

Voňavý sirup do limonády i kávy

Z levandule se dá udělat i výborný voňavý sirup, který má uklidňující účinky, pomáhá při nespavosti, bolestech hlavy nebo při problémech s trávením a zažíváním. Připravíte z něj osvěžující domácí limonádu, můžete ho používat na dochucení čaje i přípravu nejrůznějších letních koktejlů. Pár kapek levandulového sirupu ozvláštní také vaše oblíbené cappuccino, latté nebo ledovou kávu. A nezapomeňte ho navrch posypat pár sušenými kvítky.

Ledová levandulová káva Ledová levandulová káva • Autor: iStock

Sirup z levandule skvěle ochutí různá sladká těsta a také smetanu nebo mléko, které pak použijete třeba na přípravu panna cotty, sladkého krému do dortu či uvaření pudinku.

Levandulová zmrzlina

Zmrzlinu s levandulí byste rozhodně měli ochutnat. Výrazné levandulové aroma perfektně ladí hlavně s vanilkou, takže se nebojte zamíchat pár kvítků levandule nebo trochu levandulového sirupu do domácí vanilkové zmrzliny. Experimentovat můžete i s ovocnými zmrzlinami a sorbety. Levandule se hodí hlavně k malinám nebo borůvkám. Když už je řeč o ovoci, trochu levandule pro ovonění můžete přidat i do marmelády, například broskvové.

Zmrzlina s levandulí Zmrzlina s levandulí • Autor: iStock

Přidejte ji k masu

Levandule se hodí nejen k použití nasladko. Dobře doplní i mnohá slaná jídla. Spolu s dalšími bylinkami, jako je rozmarýn nebo oregano, se kombinuje například s kuřecím, krůtím, jehněčím nebo vepřovým masem a tučnými rybami, jako je losos nebo tuňák. Zkuste například vepřové kotlety, které před grilováním potřete směsí olivového oleje, drceného česneku, rozmarýnu, sušené levandule, citronové šťávy, soli a pepře. Levandule dokáže vylepšit i obyčejné pečené brambory, které stačí nakrájet, rozložit na plech, posypat bylinkou a solí, pokapat olejem a upéct dozlatova. A zkuste s ní někdy upéct i italskou focacciu

Domácí provensálské koření

Přestože levandule patří hlavně k oblasti Provence v jihovýchodní Francii, když si koupíte provensálské koření, málokdy ji v něm najdete. Připravit si tuto směs můžete snadno i doma. Nemělo by v ní chybět oregano, případně majoránka, rozmarýn, tymián, bazalka, lze přidat i saturejku, šalvěj a samozřejmě trochu levandule. Provensálské koření je výborné při marinování a grilování masa, použít ho můžete na ryby, dochucení pečené zeleniny, salátů, těstovin, omáček i polévek.

Video se připravuje ...

 

Autor: AK