Recepty z jahod, kterým nelze odolat: Tartaletky, jahodový cheesecake i lehoučká Pavlova

17. června 2019 • 00:00

Voňavé, šťavnaté, plné chuti. Naše české jahody se s těmi dovozovými nedají vůbec srovnat. A protože jejich sezóna právě začíná, byla by škoda nevyužít je i při přípravě moučníků. Vyzkoušejte ty nejlepší recepty na pečené dobroty, po kterých se jen zapráší.

Vychutnat si je můžete na celou řadu způsobů. Skvělé jsou jen tak čerstvé, rozmačkané s cukrem, rozmixované ve smoothie či mléčném koktejlu, hodí se ale i do různých pečených moučníků. Vybrali jsme pro vás čtyři netradiční recepty, v nichž právě jahody hrají prim. Celý recept a postup zobrazíte kliknutím na název konkrétního pokrmu.

Cheesecake s jahodami, bílou čokoládou a mákem

Původně americké dorty ze smetanového sýra si v našich domácnostech i kavárnách v posledních letech vydobyly své místo. Jsou čím dál tím oblíbenější. Ať už v originální pečené, či moderní nepečené verzi. My tentokrát zůstaneme u pečené klasiky v moderním kabátku. Cheesecake s jahodami, bílou čokoládou a mákem, který v sobě spojuje na první pohled netradiční ingredience, se hodí jen tak ke kávě, ale třeba i na narozeninovou oslavu. Příprava lahodného cheesecaku, jehož korpus tvoří hmota z najemno rozdrcených kakaových sušenek spojených rozpuštěným máslem, vám nezabere víc než hodinu. Chuť krému připraveného z bílé čokolády, krémového sýra, cukru, vajíček, zakysané smetany a máku v kombinaci s pyré z čerstvých jahod vás příjemně překvapí.

Tartaletky s vanilkovým krémem a jahodami

Z Francie zase pochází recept na další úžasný moučník, který u nás zdomácněl. Jedná se o košíček z lineckého těsta plněný krémem a zdobený ovocem. Jde vlastně o malé koláčky, což naznačuje už samotný název, tartelette je zdrobnělinou slova tarte, tedy koláč. Tenhle dezert má hned několik výhod. Kromě toho, že vždy skvěle vypadá, oceníte skutečnost, že si korpusy můžete upéct i několik dní předem a naplnit se dají v podstatě jakýmkoliv krémem. Pak už jen zbývá dozdobit je čerstvým ovocem dle chuti. My pro vás tentokrát máme recept na tartaletky s vanilkovým krémem, který chutná doslova božsky. Připravený je ze smetany, mléka, žloutků, škrobu a samozřejmě pravé vanilky, která mu dodává jedinečnou vůni a chuť.

Jahodový koláč s krémem

Ať už se vám ohlásila nečekaná návštěva nebo jste jen dostali chuť na nějaký moučník, bude se vám hodit recept na skutečně rychlý a snadný jahodový koláč s krémem. Hotový je za pouhých 45 minut. Díky základu z nadýchaného těsta, vrstvě příjemně nakyslého krému z tvarohu a zakysané smetany a vrstvě nasládlých jahod je tento koláč lehký a osvěžující, skvěle se tak hodí k pohoštění i v letních parných dnech.

Náš tip:
Pokud nemáte zrovna po ruce jahody, můžete je klidně nahradit jakýmkoliv jiným sezónním ovocem, jako jsou broskve, třešně, švestky, maliny, ostružiny nebo rybíz.

Pavlova se šlehačkou a jahodami

Milovníci nadýchaných a křehkých sněhových pusinek by rozhodně měli ochutnat dort upečený z našlehaných oslazených bílků, zdobený šlehačkou a ovocem, který je populární zejména v Austrálii a na Novém Zélandu. Na jeho přípravu si málokdo troufá, pokud ale dodržíte pár základních pravidel, poznáte, že to není žádná věda. Výsledek je ale ohromující. Vyzkoušejte dort Pavlova se šlehačkou a jahodami, tenhle skvělý letní dezert si stoprocentně zamilujete. Důležité je péct sněhový korpus pomalu, podobně jako pusinky. Jen tak docílíte toho, že povrch bude nádherně křupavý, vnitřek ale krásně měkký a vláčný. To je způsobeno přidáním kukuřičného škrobu do našlehaných bílků. Zapomenout nesmíte ani na trochu vinného octa, který spolu s kukuřičným škrobem pomáhá bílek stabilizovat. Právě díky nim má upečený korpus tu správnou konzistenci.

Podívejte se na 5 vychytávek pro pečení sladkého ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová