Jak péct koláče, buchty a další moučníky? Těchto chyb se vyvarujte!

18. února 2019 • 00:00

Také máte tak rádi různé koláče, buchty a další moučníky, ale ne vždycky dopadne vaše snažení na jedničku? K dokonale vláčnému moučníku mnohdy vede cesta lemovaná mnohaletým pečením a řadou karambolů. Abychom vám ušetřili čas, prozradíme vám pár triků, díky kterým se řadě z nich jednou provždy úspěšně vyhnete.

Proč nekyne těsto? Kvůli špatné teplotě surovin

Pokud se chystáte péct, myslete vždy na to, aby se suroviny stačily ohřát na pokojovou teplotu. Vyndejte tak suroviny z chladné spíže nebo lednice vždy dostatečně dopředu. Odlišná teplota by totiž mohla ovlivnit konzistenci dalších ingrediencí a prášek do pečiva se navíc ve studeném těstě rád srazí. Nejlepší je, pokud na stůl nebo pracovní plochu linky dáte vše, co budete podle receptu potřebovat, a necháte suroviny alespoň půl hodiny odpočinout.

Existují samozřejmě ale i výjimky, to je však vždy uvedeno v postupu. Například při přípravě křehkého těsta musíte vždy použít studené máslo, kynuté těsto by se vám zase nepovedlo bez vlažného mléka. Tuhou šlehačku nevyšleháte jinak, než dobře vychlazenou, naopak vejce se vám vyšlehají lépe, pokud budou mít pokojovou teplotu.

Hrudky v mouce a jak se jim vyhnout

Možná jste nikdy nechápali, proč to vaše babička dělá, a přišlo vám to zbytečné. Vždyť dnes už v mouce obvykle žádné nežádoucí zbytky zrn a kamínky nenajdete, a mouka navíc obsahuje protihrudkující složky, které zabrání jejímu navlhnutí a případnému slepení. Jenže prosetím mouky jemným sítem ji krásně provzdušníte, což je například při přípravě třeného těsta, ale nejen toho, velmi důležité. U hodně jemně mletých mouk, stejně jako u kakaa nebo moučkového cukru, navíc předejdete jejich hrudkování a následně špatnému vmísení do těsta.

Prášek do pečiva versus soda: Na co pozor?

Oba kypřicí prostředky se do těsta přidávají před pečením, aby byl moučník krásně nadýchaný. Během pečení pak vzniká chemická reakce, při které vzniká oxid uhličitý, který v těstě tvoří malé vzduchové kapsičky a bublinky. Čím více bublinek, tím nadýchanější moučník. Jenže každý z nich reaguje trochu jinak. 

Jedlá soda začíná reagovat v okamžiku, kdy se spojí s kyselými ingrediencemi, jako jsou jogurt, podmáslí nebo kefír. V ten moment dojde k chemické reakci okamžitě po smíchání přísad. Z toho důvodu musíte těsta kypřená jedlou sodou péct hned. Pokud necháte naplněnou formu či pekáček stát na lince nebo stole, těsto takzvaně spadne. Vy tak přijdete o velkou část bublin, moučník nebude tak nadýchaný a výsledek nebude takový, jaký jste si představovali. Prášek do pečiva obsahuje kromě sody ještě vinný kámen, který vytvoří požadované kyselé prostředí a také dehydrující látku, obvykle škrob. Díky tomuto složení se oxid uhličitý začne uvolňovat až ve chvíli, kdy se teplota těsta zvýší při vložení do rozpálené trouby.

Každá trouba peče jinak

Nezáleží příliš na tom, zda máte dvacet let starou plynovou troubu, nebo nejnovější model elektrické. Tady pomohou jen praktické zkušenosti a znalost spotřebiče. Každá trouba totiž peče jinak, záleží na rozložení topných těles, poměru přenosu tepla, citlivosti termostatu, materiálu, ze kterého je plech nebo pekáček vyroben. Čas a teplota pečení uvedené v receptech jsou tak pouze orientační. Následující řádky vám ale mohou alespoň trochu pomoci orientovat se.

Plynové trouby mívají hořák jen vespod a hůře se v nich reguluje teplota. Oproti elektrickým se rychleji vyhřejí a čas pečení bývá kratší.  Elektrická trouba hřeje zezdola i shora, ale trvá déle, než se rozehřeje na požadovanou teplotu. Ta potom navíc během pečení mírně kolísá a nemůžete se ani spolehnout na to, že bude působit rovnoměrně na celý plech. V horkovzdušných troubách je pečení rovnoměrné, zato velmi intenzivní. Dejte si proto pozor, abyste moučník zbytečně nevysušili a rovnou navolte teplotu o 20 °C nižší, než jaká se uvádí v receptu.

Pokud chcete zjistit rovnoměrnost pečení konkrétně vaší trouby, rozložte na plech plátky bílého toastového chleba, vložte ho do trouby vyhřáté na 180 °C a čekejte, až začnou hnědnout. Jasně uvidíte místa, kde zhnědl rychleji a kde je ještě světlý, a tím zjistíte, zda vaše trouba peče víc například vzadu, nebo naopak po stranách.

Nalákali jsme vás na pečení něčeho sladkého? Pusťte se do některého z těchto moučníků >>>

Autor: Lenka Chvostová