Ovocné koláče plné slunce: Jahodový s tvarohem, borůvkový s drobenkou i pudinkový s lesním ovocem

15. července 2019 • 06:00

Nemusíte čekat, až se vám na zahrádce urodí vlastní jahody, borůvky nebo maliny, nebo je chodit sbírat do lesa. Právě teď je už seženete všude a můžete z nich připravit lehké osvěžující koláče i buchty na plech. Tyhle jsou snadné, rychle hotové a naprosto božské. Vyzkoušejte tvarohový koláč s jahodami, borůvkový s drobenkou nebo rychlý listový koláč s ovocem a pudinkem.

Tvarohové dezerty s jahodami

Bez jahod to v létě nejde. A v kuchyni už vůbec ne. Patří mezi nejoblíbenější ovoce, protože jsou sladké jako med a v kombinaci s tvarohem chutnají naprosto fantasticky. Jahodovo-tvarohový dezert z máslových sušenek vás nadchne zejména proto, že nepotřebujete mouku, ale těsto připravíte z nadrcených sušenek. Jahodový dort s tvarohem a želé se možná nezavděčí všem, ale díky sladkému průzračnému želé v kombinaci se šťavnatými jahodami a tvarohem vás osvěží i v tom nejteplejším odpoledni. Naprosto výtečný je i vláčný jahodový koláč s tvarohovým krémem. Chcete-li krém ještě jemnější, nahraďte tvaroh zakysanou smetanou.

Borůvkové koláče nemají chybu

Mezi české gastronomické poklady patří zcela určitě nejrůznější druhy koláčů s borůvkami. Borůvkový koláč s drobenkou patří k tomu nejlepšímu, co naše kuchyně nabízí, a pokud hodně cestujete, věřte, že nikde v Evropě něco tak lahodného nenajdete. Rychlý borůvkový koláč litý na plech je hotový cobydup, takže můžete pohostit i nečekanou návštěvu. Borůvky se ale mají rády i v kombinaci s jemnou chutí čokolády nebo ořechů. Zkuste například borůvkový koláč s krémem z bílé čokolády! I v tomto receptu vám udělají službu máslové sušenky.

Kynuté, listové i nepečené koláče s lesním ovocem

Kynutých koláčů se nemusíte bát, jen musíte být trpěliví a nechat těsto dobře vykynout. Což v letních měsících není problém a těsto kyne raz dva. Pokud se nebojíte, můžete se pustit do kynutého koláče s lesním ovocem, do kterého lze přidat kromě borůvek jakékoli plody, které vás napadnou, například sladké maliny. Lesní ovoce se ale hodí i do listového těsta a čas strávený v kuchyni se vám smrskne na minimum. Svěží koláč s lesním ovocem je rychle hotový, a ještě rychleji zmizí ze stolu. Přidávají se do něj piškoty a do ovocné náplně také malinový pudink, který z něj vykouzlí nadýchanou delikatesu. Nechce se vám nic péct? Není nic jednoduššího než se vrhnout na malinový nepečený dort, který je i zdravější variantou. Jsou v něm totiž celozrnné sušenky, ovesné vločky, třtinový cukr a spousta malin. Ozdobit ho můžete strouhaným kokosem.

Krémy a náplně chutnají skvěle s vůní vanilky. Recept na domácí vanilkový extrakt najdete ZDE >>>

Autor: aši