Recepty bez lepku na sladké dobroty: Rebarborový koláč, galetka i tradiční koláčky

1. června 2020 • 00:00

Bezlepková dieta neznamená, že se musíte ochudit o všechny klasické moučníky, které tolik milujete. Stačí mít dobrý recept a můžete si pochutnat úplně stejně, jako při pečení z pšeničné mouky. Ochutnejte bezlepkový rebarborový koláč, oblíbenou galetku nebo tradiční koláče a podívejte se na tipy, které vám bezlepkové pečení usnadní.

Když byla Monice Menky před 3 lety diagnostikována celiakie, nespokojila se s nudným jídelníčkem, který v nemocnici obdržela. Začala vytvářet vlastní dokonalé recepty, kterými každý den přesvědčuje lidi s celiakií, že dobře se najíst a milovat jídlo mohou i bez lepku. Na sociálních sítích ji najdete pod jménem Celiaxmoni a stejně tak se jmenuje i její blog, na kterém pravidelně všechny rady a recepty sdílí. Vyzkoušejte tipy pro lepší bezlepkové pečení a fantastické moučníky z Moničiny kuchyně.

Experimenty na škodu

"Tak jako čerstvý krajíc chleba nenahradí knackebrot, tak ani mouku udanou v receptu nenahradí jiná a u bezlepkového pečení to platí dvojnásob," tvrdí blogerka Monika. Dodává, že je důležité držet se receptu. Pokud najdete mouku o stejných vlastnostech, můžete ji vyměnit, ale nahradit pohankovou mouku tou rýžovou prostě nikdy nebude fungovat. "Každá mouka má jinou hmotnost, strukturu, vůni, a to nemluvím o zahušťovacích schopnostech. Pokud si nejste jisti v použití přirozeně bezlepkové mouky, využijte bezlepkové univerzální mouky, které dnešní trh nabízí," radí autorka kuchařky Můj život bez lepku.

Vláčné bezlepkové moučníky

Vláčnost při bezlepkovém pečení je opravdu věda, protože těsto bývá velmi často vysušené a tvrdé. Monika Menky má jednoduchý trik, jak problém s vysušeným těstem vyřešit. Budete-li péct sladké, vložte na dno trouby zapékací mísu s kostkami ledu. Budete-li péct chleba a zatoužíte po jeho křupavé kůrčičce, vyměňte kostky ledu za horkou vodu.

Bez lepku nelepí?

I když je bez lepku a "nelepí", naopak se lepí dost. Připravte se na to, že těsto z bezlepkové mouky může být velmi přilnavé a bude se Vám lepit na ruce a mísu. Při práci s těstem si nemoučete ruce, jako u klasickým lepkových receptů, ale naopak si je namočte do vody nebo potřete olejem. Při ručním zpracování těsta na domácí chléb se Vám bude mnohem lépe pracovat a výsledek bude stát za to!

Bezlepkový rebarborový koláč

Rebarbora letos zaplavila tržiště dřív, než jsme čekali, a tak je právě na vrcholu své sezony. Pusťte se do vláčného jogurtového koláče s rebarborou se špetkou skořice. Připravíte ho z nepříliš známé čirokové mouky a budete překvapeni, že i bez lepku bude chutnat úplně skvěle.

Galetka: recept, co má šťávu

Čirokovou mouku a rebarboru využijete i v dalším jednoduchém letním dezertu. Galeta je v původním významu palačinka z pohankové mouky, nicméně dnes pod tímto názvem známe také dezert z tenkého křupavého těsta plný ovoce. Bezlepková galetka z mandlové a čirokové mouky bude vaší letní stálicí, ať už budete mít plnou zahrádku jahod nebo meruněk.

Moravské tradiční koláčky bez lepku

Bezlepková dieta vám rozhodně nemusí udělat čáru přes rozpočet ani ve chvíli, kdy jste milovníkem staré dobré klasiky. Měkoučké a vláčné kynuté koláčky plněné tvarohem, povidly nebo mákem s voňavou drobenkou si totiž můžete připravit i z bezlepkové mouky a rozdíl sotva poznáte.

Food blogerka Monika Menky je vítězkou kategorie FOOD – RESTART soutěže Restart s Dietou 2019. Vítězky letošního ročníku soutěže si můžete prohlédnout ZDE >>>

Autor: KF, Monika Menky