Léto v zavařovačkách: 10 nejlepších receptů na zpracování úrody

22. srpna 2020 • 00:00

Léto je v plném proudu a s ním i sezóna zavařování. Třešně, meruňky, švestky, hrušky, jahody. To vše můžete využít při přípravě skvělých marmelád a zavařenin. A až se zima zeptá, co jste dělali v létě, vy budete připraveni.

Třešňová marmeláda

S marmeládou dostane každá snídaně úplně jiný rozměr. Urodilo se vám letos hodně třešní? Pak z nich připravte skvělou třešňovou marmeládu. Vychutnejte si ji s pečivem, palačinkou anebo ji využijte jako přísadu do dezertů.

Marmeláda v pekárně

Vyzkoušejte marmeládu v pekárně z jakéhokoliv ovoce. Vlastníte-li domácí pekárnu, zapněte program MARMELÁDA a pochoutka je za chvíli na světě. Marmelády jsou oblíbené dětmi i dospělými a tahle vychytávka vám ušetří práci i čas!

Jahodovo-malinová zavařenina

Báječná chuť lesního ovoce dokonale vynikne v jahodovo-malinové zavařenině. V horkých dnech jistě oceníte rychlou přípravu, která vám zabere pouhých 30 minut času. Klasická sladkokyselá chuť v kombinaci s máslem a čerstvým chlebem poslouží jako skvělá snídaně pro celou rodinu!

Hrušková povidla

Sezóna hrušek je tu a tato hrušková povidla si prostě zamilujete. Lahodná pochoutka ovoněná badyánem, skořicí, hřebíčkem s trochou oblíbeného a nenahraditelného tuzemáku vykouzlí skvělou přísadu do koláčů, buchet i dalších ovocných dezertů.

Meruňková zavařenina s vanilkou

Sklizeň meruněk je právě teď v plném proudu a tržiště jich jsou doslova plná. I z nich můžete připravit senzační džem za pár minut. Vyzkoušejte meruňkovou zavařeninu s vanilkou a nechte se překvapit, jak se po ní zapráší.

Angreštová marmeláda s medem

Připravte si angreštovou marmeládu s medem a zažijte tu pravou chuť léta na chalupě, kdykoliv si zamanete. Angrešt je šťavnaté a osvěžující ovoce, na které se bohužel trochu zapomnělo. Přesvědčte se, že palačinky namazané touto dobrotou budou mizet pod rukama rychlostí blesku.

Zimní rakytníková vzpruha

Božský rakytník má tolik benefitů a blahodárných účinků na organismus, že tuto zimní rakytníkovou vzpruhu prostě chcete mít ve spíži. Navíc je jedním z nejlepších zdrojů vitaminu C. Zkuste recept na lahodný džem s vůní zimy a buďte na chladné večery připraveni včas. Rakytníku v kombinaci hruškami, badyánem a skořicí zkrátka neodoláte.

Šípková zavařenina

Co byste řekli na šípkovou marmeládu? Její nepřeberné využití vás jistě potěší. Namažte ji na křupavý chléb, využijte ji při servírování omáčky k masu místo otřepaných brusinek nebo ji ponechte na slepování lineckého cukroví.

Švestková povidla bez míchání

Oblíbená klasika ve stylu švestkových povidel nikdy neomrzí. Můžete je přidat do buchet a dalších moučníků, naplnit jimi oblíbené mrkvové rohlíčky nebo si je namazat na palačinku. Zaručeně vás potěší recept na švestková povidla bez míchání. Šetřete čas, ovoce nechte vařit 4–5 hodin na plotně a mezitím se vrhněte do něčeho jiného! 

Cibulová marmeláda

Dodejte masu na originalitě a dopřejte si k němu cibulovou marmeládu. Skvěle poslouží jako doplněk také ke kvalitním sýrům, do sendvičů, slaných palačinek nebo burgerů. Díky vínu má jinak sladká "cibuláda" ten správný jemně nakyslý šmrnc. Přesvědčte se sami!

Autor: DF