Prášek do pečiva a jedlá soda: Víte, jaký je mezi nimi rozdíl a jak je správně používat?
Pokud rádi pečete a chcete, aby byl výsledek hezky vzdušný a nadýchaný, bez nějakého kypřidla se neobejdete. Těmi nejčastěji používanými je kypřicí prášek do pečiva a jedlá soda. Jak vlastně fungují a jaký je mezi nimi rozdíl?
Na nakypření těsta na bábovky, koláče, muffiny nebo třeba sušenky lze použít různé prostředky, například ušlehané bílky nebo droždí. Naše babičky si vystačily i s obyčejnou sodovkou, kterou přidávaly například do těsta na palačinky. Těmi nejběžnějšími jsou zcela jistě kypřicí prášek nebo jedlá soda. Seženete je v každém obchodě s potravinami, nejsou drahé a můžete je mít doma ve spíži poměrně dlouho. Je ale dobré pamatovat na to, že i tato dvě kypřidla nejsou věčná a po nějaké době ztrácejí svou účinnost.
Prášek do pečiva využijete do rychlého koláče s ovocem:
Jak fungují kypřidla?
Cílem všech kypřicích látek je dodat těstu objem a nadýchanou texturu, a to pomocí bublinek, které se v těstě vytvářejí a dodávají mu objem. Zatímco v případě droždí tyto bublinky produkují živé mikroorganismy, u jedlé sody a prášku do pečiva za to může reakce chemických látek, během níž se do těsta uvolňuje oxid uhličitý. Základní rozdíl mezi jedlou sodou a práškem do pečiva je v jejich složení.
Jedlá soda potřebuje něco kyselého
Jedlá soda nebo také soda bikarbona je hydrogenuhličitan sodný, tedy směs sodíku, vodíku, kyslíku a uhlíku. Je to zásaditá sloučenina a zdraví zcela neškodná. Kromě toho, že je to skvělý pomocník při úklidu domácnosti, bývá součástí prášku do pečiva a jako kypřidlo se dá použít i samostatně.Aby jedlá soda v pečivu fungovala tak, jak má, je potřeba ji aktivovat, a to pomocí tekutiny a hlavně kyselé nebo kyselinotvorné složky, jako je například jogurt, podmáslí, citronová šťáva nebo jablečný ocet, ale také cukr nebo vejce.
Vyzkoušejte tyto recepty s jedlou sodou:
Medovník podle časopisu F.O.O.D.
Prášku do pečiva stačí tekutina a teplo
Do těst, ve kterých není kyselá nebo kyselinotvorná složka, je lepší použít prášek do pečiva neboli prdopeč, který už kyselou složku obsahuje. Většinou se skládá z jedlé sody, kyselé složky v podobě fosforečnanu nebo fosfátu a kukuřičného škrobu (někdy se místo něj používá i mouka), jehož úkolem je snížení kontaktu prvních dvou složek a rovnoměrné rozprostření kypřidla v těstě. Aby se kypřicí prášek aktivoval a začal uvolňovat oxid uhličitý a tvořit bublinky, stačí mu spojení s tekutinou, například vodou nebo mlékem. Další plyn se pak uvolňuje díky teplu během pečení.
Pokud používáte kypřicí prášek, smíchejte ho nejdříve se suchými přísadami
Pokud se chcete vyhnout fosforečnanům, které jsou ve větším množství škodlivé, můžete si koupit i bio či bezfosfátový kypřicí prášek. V něm je fosforečnan nahrazen vinným kamenem, což je bílý prášek, který se nachází přirozeně ve víně v podobě zákalu. Počítejte ale s tím, že bezfosfátový prášek nakypří těsto o trochu méně než ten klasický. Do perníku pak můžete použít kypřicí prášek do perníku, který kromě škrobu a kypřidel obsahuje i směs koření, jako je skořice, anýz, hřebíček, badyán, koriandr nebo fenykl.
Zkuste tyto recepty s práškem do pečiva:
Strouhaný koláč s tvarohem a borůvkami
Podmáslový koláč s jablky a vanilkovým krémem
Přidávejte je až nakonec
Rozdíl mezi jedlou sodou a práškem do pečiva je i v tom, jak rychle začnou v těstě reagovat. U jedlé sody je to okamžitě po smíchání s kyselou složkou. Pokud tedy přidáte do těsta současně jedlou sodu a citronovou kůru nebo šťávu, soda vyšumí už během míchání těsta a to se během pečení dostatečně nenafoukne. Proto je dobré sodu přidávat až úplně nakonec a těsto dát hned péct. Kypřicí prášek zase začíná reagovat ve chvíli, kdy ho smícháte s tekutinou. Proto se i v receptech často uvádí, abyste ho nejdříve promíchali se sypkými přísadami, jako je mouka, cukr nebo kakao, a až pak s těmi tekutými. I v tomto případě moc dlouho nečekejte a dejte těsto co nejdříve péct.
Lze je vzájemně zaměňovat, ale…
Prášek do pečiva a jedlá soda se někdy v receptech používají společně. Důvodem většinou je, že jedlá soda by sama těsto dostatečně nenakypřila a potřebuje, aby jí kypřicí prášek trochu pomohl. Nicméně se může stát, že vám jedna z těchto přísad bude doma chybět zrovna ve chvíli, kdy se chystáte péct koláč. Můžete použít prášek do pečiva ve chvíli, kdy nemáte jedlou sodu, a naopak? Odpověď zní ano, ale za určitých podmínek. Jedlá soda je silnější, proto pokud potřebujete do receptu jedlou sodu, ale máte jen prášek do pečiva, budete ho potřebovat 3–4krát víc. Je-li tedy v receptu uvedena 1 lžička jedlé sody, budete muset místo ní přidat tři lžičky prášku do pečiva. Pokud naopak bude v receptu prášek do pečiva a vy budete mít doma jen jedlou sodu, bude vám stačit třetinové množství. A nesmíte zapomenout ani na kyselou přísadu, která jedlou sodu aktivuje, například pár kapek citronové šťávy.
Kolik kypřidla použít?
Aby bylo pečivo nadýchané tak akorát, je důležité použít kypřidla dost a na druhou stranu to s jeho množstvím nepřehnat. Výsledek by pak měl nepříjemnou pachuť. Nemáte-li přesný recept, použijte na hrnek mouky (250 ml) 1/4 lžičky jedlé sody nebo 1 lžičku prášku do pečiva.
Víte, jak se dělají oblíbené Míša řezy?