Prášek do pečiva a jedlá soda: Víte, jaký je mezi nimi rozdíl a jak je správně používat?

18. října 2022 • 00:00

Pokud rádi pečete a chcete, aby byl výsledek hezky vzdušný a nadýchaný, bez nějakého kypřidla se neobejdete. Těmi nejčastěji používanými je kypřicí prášek do pečiva a jedlá soda. Jak vlastně fungují a jaký je mezi nimi rozdíl?

Na nakypření těsta na bábovky, koláče, muffiny nebo třeba sušenky lze použít různé prostředky, například ušlehané bílky nebo droždí. Naše babičky si vystačily i s obyčejnou sodovkou, kterou přidávaly například do těsta na palačinky. Těmi nejběžnějšími jsou zcela jistě kypřicí prášek nebo jedlá soda. Seženete je v každém obchodě s potravinami, nejsou drahé a můžete je mít doma ve spíži poměrně dlouho. Je ale dobré pamatovat na to, že i tato dvě kypřidla nejsou věčná a po nějaké době ztrácejí svou účinnost. 

Prášek do pečiva využijete do rychlého švestkového koláče >>>

Video se připravuje ...

Jak fungují kypřidla?

Cílem všech kypřicích látek je dodat těstu objem a nadýchanou texturu, a to pomocí bublinek, které se v těstě vytvářejí a dodávají mu objem. Zatímco v případě droždí tyto bublinky produkují živé mikroorganismy, u jedlé sody a prášku do pečiva za to může reakce chemických látek, během níž se do těsta uvolňuje oxid uhličitý. Základní rozdíl mezi jedlou sodou a práškem do pečiva je v jejich složení.

Jedlá soda potřebuje něco kyselého

Jedlá soda nebo také soda bikarbona je hydrogenuhličitan sodný, tedy směs sodíku, vodíku, kyslíku a uhlíku. Je to zásaditá sloučenina a zdraví zcela neškodná. Kromě toho, že je to skvělý pomocník při úklidu domácnosti, bývá součástí prášku do pečiva a jako kypřidlo se dá použít i samostatně. Aby jedlá soda v pečivu fungovala tak, jak má, je potřeba ji aktivovat, a to pomocí tekutiny a hlavně kyselé nebo kyselinotvorné složky, jako je například jogurt, podmáslí, citronová šťáva nebo jablečný ocet, ale také cukr nebo vejce.

Vyzkoušejte tyto recepty s jedlou sodou:

Banánové bábovičky s ananasem

Dort Míša

Dýňové muffiny

Medovník podle časopisu F.O.O.D.

Prášku do pečiva stačí tekutina a teplo

Do těst, ve kterých není kyselá nebo kyselinotvorná složka, je lepší použít prášek do pečiva neboli prdopeč, který už kyselou složku obsahuje. Většinou se skládá z jedlé sody, kyselé složky v podobě fosforečnanu nebo fosfátu a kukuřičného škrobu (někdy se místo něj používá i mouka), jehož úkolem je snížení kontaktu prvních dvou složek a rovnoměrné rozprostření kypřidla v těstě. Aby se kypřicí prášek aktivoval a začal uvolňovat oxid uhličitý a tvořit bublinky, stačí mu spojení s tekutinou, například vodou nebo mlékem. Další plyn se pak uvolňuje díky teplu během pečení.

Pokud se chcete vyhnout fosforečnanům, které jsou ve větším množství škodlivé, můžete si koupit i bio či bezfosfátový kypřicí prášek. V něm je fosforečnan nahrazen vinným kamenem, což je bílý prášek, který se nachází přirozeně ve víně v podobě zákalu. Počítejte ale s tím, že bezfosfátový prášek nakypří těsto o trochu méně než ten klasický. Do perníku pak můžete použít kypřicí prášek do perníku, který kromě škrobu a kypřidel obsahuje i směs koření, jako je skořice, anýz, hřebíček, badyán, koriandr nebo fenykl.

Zkuste tyto recepty s práškem do pečiva:

Hraběnčiny řezy

Madlenky

Strakaté blondie

Tvarohové řezy s mákem

Podmáslový koláč s jablky a vanilkovým krémem

Přidávejte je až nakonec

Rozdíl mezi jedlou sodou a práškem do pečiva je i v tom, jak rychle začnou v těstě reagovat. U jedlé sody je to okamžitě po smíchání s kyselou složkou. Pokud tedy přidáte do těsta současně jedlou sodu a citronovou kůru nebo šťávu, soda vyšumí už během míchání těsta a to se během pečení dostatečně nenafoukne. Proto je dobré sodu přidávat až úplně nakonec a těsto dát hned péct. Kypřicí prášek zase začíná reagovat ve chvíli, kdy ho smícháte s tekutinou. Proto se i v receptech často uvádí, abyste ho nejdříve promíchali se sypkými přísadami, jako je mouka, cukr nebo kakao, a až pak s těmi tekutými. I v tomto případě moc dlouho nečekejte a dejte těsto co nejdříve péct. 

Lze je vzájemně zaměňovat, ale…

Prášek do pečiva a jedlá soda se někdy v receptech používají společně. Důvodem většinou je, že jedlá soda by sama těsto dostatečně nenakypřila a potřebuje, aby jí kypřicí prášek trochu pomohl. Nicméně se může stát, že vám jedna z těchto přísad bude doma chybět zrovna ve chvíli, kdy se chystáte péct koláč. Můžete použít prášek do pečiva ve chvíli, kdy nemáte jedlou sodu, a naopak? Odpověď zní ano, ale za určitých podmínek. Jedlá soda je silnější, proto pokud potřebujete do receptu jedlou sodu, ale máte jen prášek do pečiva, budete ho potřebovat 3–4krát víc. Je-li tedy v receptu uvedena 1 lžička jedlé sody, budete muset místo ní přidat tři lžičky prášku do pečiva. Pokud naopak bude v receptu prášek do pečiva a vy budete mít doma jen jedlou sodu, bude vám stačit třetinové množství. A nesmíte zapomenout ani na kyselou přísadu, která jedlou sodu aktivuje, například pár kapek citronové šťávy.

Kolik kypřidla použít?

Aby bylo pečivo nadýchané tak akorát, je důležité použít kypřidla dost a na druhou stranu to s jeho množstvím nepřehnat. Výsledek by pak měl nepříjemnou pachuť. Nemáte-li přesný recept, použijte na hrnek mouky (250 ml) 1/4 lžičky jedlé sody nebo 1 lžičku prášku do pečiva.

Autor: Anna Kopečková