Skvělé moučníky bez vajec: Upečte si koláč, muffiny, rohlíčky nebo buchty!
Vejce jsou čím dál dražší, to ale neznamená, že musíte omezit vše, do čeho jsou potřeba. Například moučníky. Myslíte si, že se bez vajec při sladkém pečení nelze obejít? Máme pro vás dobrou zprávu. Jde to a výsledek rozhodně stojí za to!
Při pečení sladkých moučníků patří vejce zpravidla mezi základní ingredience. Fungují především jako pojidlo, které drží ostatní suroviny pohromadě. Také se postarají o to, aby byl moučník hezky nadýchaný, vláčný a v troubě získal lákavou zlatavou barvu.
Co znamenají čísla na vejcích? >>>
Nic ale není nenahraditelné a vejce nejsou výjimkou. Existuje celkem dost možností, jak se vejce dají nahradit při vaření i pečení. A další variantou je, že se bez nich obejdete úplně.
Vyzkoušejte recepty na skvělé moučníky, do kterých nepotřebujete ani jedno vajíčko!
Muffiny s karamelovým krémem

Doba přípravy: 30 minut, doba pečení: 20 minut
Suroviny:
Těsto:
- 300 g polohrubé mouky
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 3/4 hrnku mléka
- 1/2 hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžíce kakaa
Krém:
- 200 g másla
- 1 karamelové salko
Na ozdobu:
- nakrájené karamelové tyčinky
Postup:
1. Všechny suroviny na těsto promíchejte v míse. Těsto nalijte do formy na muffiny vyložené papírovými košíčky. Nalévejte vždy do dvou třetin košíčků, muffiny při pečení vyběhnou. Pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut.
2. Změklé máslo vyšlehejte do pěny a potom přimíchejte karamelové salko. Krém naneste na vychladlé muffiny. Dozdobte nakrájenými čokoládovými tyčinkami.
Mrkvová buchta s ořechy

Doba přípravy: 30 minut, doba pečení: 50 minut
Suroviny:
- 400 g hladké mouky
- 250 g krupicového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
- špetka soli
- 200 g nastrouhané mrkve
- 200 ml mléka
- 250 ml oleje
- 1 lžíce jablečného octa
- máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy
Krém:
- 400 g krémového sýra (lučina, žervé, Philadelphia)
- 100 g másla
- 5 lžic javorového sirupu
Na ozdobu:
- kandovaný zázvor
- vlašské ořechy
Postup:
1. Troubu předehřejte na 170 °C. V míse promíchejte mouku, cukr, kypřicí prášek, mleté ořechy, sodu, skořici, zázvor a sůl. V další míse smíchejte nastrouhanou mrkev a zbytek surovin. Obsah mísy přidejte k sypkým surovinám a dobře promíchejte. Vznikne hutné těsto.
2. Těsto nalijte do máslem vymazané a jemnou strouhankou vysypané formy (těsta je hodně, použijte spíš větší formu). Pečte 45–50 minut, ke konci pečení vyzkoušejte špejlí, jestli je těsto propečené.
3. Buchtu nechte krátce vychladnout ve formě a pak ji vyklopte na mřížku. Po zchladnutí ji podélně rozkrojte a spodní část potřete částí krému vyšlehanéhom z krémového sýra, másla a javorového sirupu. Zakryjte ji vrchní částí, tu potřete zbytkem krému a posypejte kandovaným zázvorem a nasekanými vlašskými ořechy.
Povidlové rohlíčky

Doba přípravy: 40 minut, doba pečení: 20 minut
Suroviny:
Těsto:
- 150 g mrkve
- 250 g másla
- 300 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- hladká mouka na vál
Náplň:
- povidla nebo džem
Postup:
1. Mrkev nastrouhejte na jemné straně struhadla. Přidejte změklé máslo a hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vypracujte těsto.
2. Těsto rozválejte na pomoučněném válu na plát. Nakrájejte ho na trojúhelníky, ty pak potřete povidly a srolujte do rohlíčků.
3. Rozložte je na plech vyložený papírem na pečení, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte dozlatova 15–20 minut.
TIP: Pokud jsou povidla tuhá, rozmíchejte je s trochou rumu.
Pomerančový koláč

Doba přípravy: 1 hodina, doba pečení: 20 minut
Suroviny:
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce citronové kůry
- 1 lžíce citronové šťávy
- špetka soli
- 100 g hery
- 2 lžíce rumu
- mléko podle potřeby
Náplň:
- 350 g měkkého tvarohu
- 125 g másla
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžíce moučkového cukru
Na dokončení:
- 400 ml vody
- 100 ml pomerančového sirupu
- 4 lžíce krupicového cukru
- 1 vanilkový pudink nebo zlatý klas
- 100 g mandlových lupínků
Postup:
1. Na vále vypracujte ze surovin těsto. Vyválejte plát a dejte ho na plech s pečicím papírem. V troubě předehřáté na 180 °C pečte asi 20 minut a nechte vychladnout.
2. Změklé máslo s tvarohem a cukry vyšlehejte v mixéru. Náplň rozetřete na korpus. Dejte do ledničky ztuhnout.
3. Mezitím smíchejte vodu a sirup. Polovinu tekutiny nalijte do hrnce, přidejte cukr a přiveďte k varu. Ve druhé polovině rozmíchejte pudinkový prášek. Přilijte do hrnce a uvařte pudink. Nalijte ho na koláč, posypte mandlovými lupínky a nechte v chladu ztuhnout.
Makové buchty

Doba přípravy: 30 minut + 75 minut kynutí, doba pečení: 25 minut
Suroviny:
- 250 ml mléka
- 80 g cukru
- 30 g droždí
- 100 g másla
- 500 g hladké mouky (lze i špaldové)
- sádlo nebo máslo na plech a na potření
Maková náplň:
- 100 g mletého máku
- 150 ml mléka
- 2 lžíce krupicového cukru
- 3 lžíce povidel
- špetka vanilky
- špetka mleté skořice
- rum a nastrouhaná citronová kůra podle chuti
Postup:
1. Do 100 ml vlažného mléka se lžící cukru rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek. V jiné míse smíchejte změklé máslo s cukrem a zbytkem vlažného mléka, přidejte vykynutý kvásek a přisypte mouku. Promíchejte a hněťte, dokud se nezačnou tvořit bubliny. Těsto přikryjte utěrkou a nechte v teple hodinu kynout.
2. Mezitím si připravte náplň. Mléko přiveďte k varu, vsypte mák a za stálého míchání několik minut vařte. Odstavte, přidejte cukr, povidla, vanilku a skořici. Podle chuti přilijte rum a přidejte citronovou kůru a nechte vychladnout.
3. Vykynuté těsto nakrájejte na 20 kousků. Tvořte placky, na každou naneste lžíci makové náplně a dobře zabalte. Buchty dávejte spojem dolů na tukem potřený plech a nechte ještě 15 minut kynout. Pak je potřete rozpuštěným tukem, vložte do dobře rozehřáté trouby a pečte při 190 °C 20–25 minut.
Koláč s jablky a drobenkou

Doba přípravy: 1 hodina, doba pečení: 30 minut
Suroviny:
- 250 g hladké mouky
- 1 lžíce kakaa
- 5 lžic jablečného pyré (použijte dětskou přesnídávku)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 125 g moučkového cukru
- 125 g másla
- 1 lžíce strouhané citronové kůry
- 1 lžíce citronové šťávy
- 4 jablka
- 1/2 lžičky mleté skořice
Krém:
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 vanilkový pudink
- 300 ml mléka
- 3 lžíce cukru
Drobenka:
- 130 g polohrubé mouky
- 70 g krupicového cukru
- 70 g másla
Postup:
1. Mouku, kakao, cukr, máslo, citronovou kůru a šťávu dejte do mísy. Přidejte jablečné pyré promíchané s kypřicím práškem. Těsto důkladně prohněťte do tuhé hmoty a nechte odpočinout v ledničce.
2. Připravte si krém. Polovinu mléka přiveďte k varu. Ve zbylém mléce rozmíchejte pudinkový prášek. Vlijte k vroucímu mléku a uvařte hustý pudink. Nechte ho zchladnout, pak vmíchejte tvaroh a cukr.
3. Na drobenku nasypte do misky mouku a cukr. Přidejte nakrájené tuhé máslo a prsty promněte, až vzniknou hrudky.
4. Troubu předehřejte na 170 °C. Těsto vyjměte z ledničky a rozprostřete do formy. Na těsto nalijte tvarohový krém. Nahoru rozložte jablka nakrájená na měsíčky. Posypte je skořicí a drobenkou. Pečte 25–30 minut.
TIP: Před podáváním ozdobte koláč šlehačkou.
Crumble s jablky a ostružinami

Doba přípravy: 20 minut, doba pečení: 45 minut
Suroviny:
Drobenka::
- 120 g hladké mouky
- 60 g moučkového cukru
- 60 g másla
Náplň:
- 400 g jablek
- 80 g moučkového cukru
- 150 g ostružin
- 2 lžičky kukuřičného škrobu
Postup:
1. Předehřejte troubu na 170 °C. Do mísy dejte mouku a cukr. Přidejte máslo a prsty zpracujte drobenku.
2. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky. Přisypte ostružiny. Cukr smíchejte se škrobem, přidejte do mísy s ovocem a promíchejte, Nechte několik minut odstát, pak vše ještě jednou promíchejte.
3. Ovocnou směs rovnoměrně rozprostřete do zapékacích misek. Drobenkovou směs naneste v rovnoměrné vrstvě na ovoce. Pečte 45 minut dozlatova. Vyndejte z trouby a nechte 5–10 minut odpočívat.
TIP: Crumble podávejte se šlehačkou, zmrzlinou nebo s jogurtem.
Hrnkový perník s malinami

Doba přípravy: 15 minut, doba pečení: 30 minut
Suroviny:
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 hrnek oleje
- 2 hrnky mléka
- 1 prášek do pečiva
- 1 prášek do perníku
- 2 lžíce kakaa
- 2 lžíce marmelády nebo povidel
- 100 g malin (lze i mražených)
- tuk a strouhanka na formu
Postup:
1. Prosetou mouku smíchejte s ostatními surovinami. Vznikne hladké řídké těsto.
2. Perník můžete péct na plechu nebo ve formě. Plech vyložte pečicím papírem, formu vymažte tukem a vysypte jemnou strouhankou nebo kokosem. Vlijte těsto, přisypte maliny a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 30 minut (vyzkoušejte špejlí).
TIP: Po vychladnutí perník potřete polevou ušlehanou z moučkového cukru, horké vody a citronové šťávy.