Cupcakes 6x jinak: Mrkvové, jahodové, red velvet nebo s ořechovým krémem
Máte chuť upéct si o víkendu nějakou neobvyklou sladkost? Poradíme vám, jak si připravit sladké zdobené bábovičky zvané cupcakes, které už pár století dobývají svět.
Možná se budete divit, ale první zmínka o miniaturním dortíku zvaném cupcake pochází už z roku 1796. Tehdy se recept na něj objevil v knize americké kuchařky Amelie Simmons. Samotný název ale vznikl až později, poprvé byl použit roku 1828. A proč se tak jmenuje? Tyto dortíky byly často pečené v jednotlivých keramických šálcích, kterým se v angličtině říká cup. Od té doby se proto jméno cupcake používá pro malé dortíky o velikosti čajového šálku. A důležité je i to, že jde o dortíky. Právě to je totiž odlišuje od muffinů. Cupcakes i muffiny se sice pečou ve stejné formě, cupcakes se pak ale ještě dále zdobí krémem nebo například potahovací hmotou.
Jaké si upečete?
Čokoládové cupcakes s ořechovým krémem
Cupcakes s vanilkovým krémem a ovocem
Nebo si cupcakes upečte podle videonávodu>>>
Čokoládové cupcakes s ořechovým krémem

Co budete potřebovat:
- 150 g polohrubé mouky
- 3 vejce
- 150 g Hery máslová příchuť
- 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
- 2 lžíce kakaa
- 75 g tmavé čokolády
- nasekaná čokoláda a ořechy na ozdobení
Na krém:
- 150 g Hery máslová příchuť
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 150 g moučkového cukru
Postup:
1. Cukr rozmíchejte se změklým tukem, přidejte vejce a kakao, mouku s kypřicím práškem a vypracujte těsto, do kterého vmíchejte kousky čokolády.
2. Formičky na muffiny vyložte papírovými košíčky a naplňte je do dvou třetin připraveným těstem. Vše dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 20–25 minut.
3. V rendlíku zahřejte mléko, přisypte mleté ořechy, umíchejte kašičku a nechte ji vychladnout. Změklý tuk vyšlehejte s cukrem a postupně do něj zašlehejte ořechovou směs.
4. Krém nastříkejte pomocí cukrářského sáčku na upečené vychladlé košíčky a každý ozdobte nasekanou čokoládou a ořechy.
Mrkvové cupcakes

Co budete potřebovat:
- 175 g nastrouhané mrkve
- 175 g změklého másla nebo rostlinného tuku
- 75 g třtinového cukru
- 1 vejce
- 150 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžičku mleté skořice
- špetku strouhaného muškátového oříšku
- špetku soli
- marcipánové mrkvičky na zdobení
Na krém:
- 200 g krémového sýru (Lučina, Philadelphia apod.)
- 1 lžíci smetany
- 1–2 lžíce moučkového cukru
Postup:
1. V míse utřete změklé máslo nebo rostlinný tuk s cukrem, vešlehejte vejce a postupně vmíchejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, špetku soli, skořici a muškátový oříšek. Těsto důkladně promíchejte a pak do něj zapracujte nastrouhanou mrkev.
2. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky, naplňte je až po okraj těstem, dejte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte asi 35 minut.
3. Upečené cupcakes nechte vychladnout. Pak je ozdobte krémem umíchaným z krémového sýru, smetany a moučkového cukru a nakonec marcipánovými mrkvičkami.
Cupcakes s vanilkovým krémem a ovocem

Co budete potřebovat:
- 115 g změklého másla
- 200 g krystalového cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 175 ml mléka
- 200 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- špetku soli
Na krém:
- 200 g změklého másla
- 200 g moučkového cukru
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 2 lžíce smetany ke šlehání
Na ozdobu:
- čerstvé drobné ovoce (např. jahody, maliny, borůvky)
Postup:
1. V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do pěny. Postupně zašlehejte vejce a vanilkový extrakt a dobře promíchejte. V další míse smíchejte mouku, kypřicí prášek a sůl. Suchou směs střídavě s mlékem přidávejte do máslové směsi a umíchejte hladké těsto.
2. Těsto rozdělte ve formě na muffiny do důlků vyložených papírovými košíčky, dejte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte asi 20 minut.
3. Mezitím připravte vanilkový krém. Změklé máslo vyšlehejte dohladka a postupně do něj zašlehejte moučkový cukr. Přidejte vanilkový extrakt a smetanu a šlehejte, dokud není krém hladký a nadýchaný.
4. Upečené cupcakes nechte dobře vychladnout a pak na každý nastříkejte pomocí cukrářského sáčku připravený krém a ozdobte ho čerstvým ovocem.
Jahodové cupcakes

Co budete potřebovat:
- 115 g změklého másla
- 225 g krupicového cukru
- 2 velká vejce
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 175 ml mléka
- 210 g hladké mouky
- 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- špetku soli
- 150 g jemně nakrájených čerstvých jahod + na ozdobení
Na krém:
- 300 g mascarpone
- 150 g smetany ke šlehání
- 70 g moučkového cukru
- 2 lžíce jahodové marmelády
Postup:
1. V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do pěny. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a dobře promíchejte. Postupně zašlehejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí a mléko a nakonec opatrně vmíchejte drobně nakrájené jahody.
2. Těsto rozdělte ve formě na muffiny do důlků vyložených papírovými košíčky, dejte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte asi 20 minut dozlatova.
3. Mezitím připravte krém. Mascarpone vyšlehejte se smetanou, moučkovým cukrem a jahodovou marmeládou do hladkého nadýchaného krému.
4. Upečené cupcakes nechte vychladnout, pak na ně pomocí cukrářského sáčku nastříkejte připravený krém a ozdobte je čerstvými jahodami.
Red velvet cupcakes

Co budete potřebovat:
- 115 g změklého másla
- 300 g cukru
- 2 vejce
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- 240 ml zakysané smetany
- 1 lžíci červené potravinářské barvy
- 240 g hladké mouky
- 15 g kakaa
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžičku jedlé sody
- 1 lžičku bílého vinného octa
Na krém:
- 125 g změklého másla
- 250 g krémového sýra (např. Lučina nebo Philadelphia)
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- moučkový cukr podle chuti
Postup:
1. V míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem do pěny. Přidejte vejce a vanilkový extrakt a pak smetanu smíchanou s červenou barvou. V jiné míse smíchejte mouku, kakao a sůl a postupně je přidejte do směsi. Nakonec přimíchejte jedlou sodu smíchanou s octem. Těstem ihned naplňte ve formě na muffiny důlky vyložené papírovými košíčky, dejte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte asi 20–25 minut.
2. Mezitím připravte krém. Změklé máslo vyšlehejte do pěny a postupně do ní zašlehejte sýr, vanilkový extrakt a nakonec podle chuti cukr.
3. Krém naneste pomocí cukrářského sáčku na upečené vychladlé cupcakes a ozdobte je například rozdrobenými lyofilizovanými jahodami nebo malinami a cukrovými srdíčky.
Perníkové cupcakes

Co budete potřebovat:
- 150 g polohrubé mouky
- 150 g krupicového cukru
- 150 g Hery máslová příchuť
- 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
- 3 vejce
- 5 perníčků + malé perníčky na ozdobení
Na krém:
- 150 g moučkového cukru
- 150 g Hery máslová příchuť
- 1 lžičku perníkového koření
Postup:
1. Cukr vyšlehejte s tukem do pěny. Postupně do ní zašlehejte vejce, pak přisypte prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem a rozdrcené perníčky a umíchejte těsto.
2. Důlky ve formě na muffiny vyložte papírovými košíčky a naplňte je do dvou třetin těstem. Dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 20 minut.
3. Mezitím připravte krém. Tuk vyšlehejte s cukrem, vmíchejte perníkové koření a krém nechte trochu ztuhnout v ledničce.
4. Upečené vychladlé cupcakes ozdobte pomocí cukrářského sáčku připraveným krémem a dozdobte je malými perníčky.
Při pečení se vám určitě bude hodit domácí vanilkový extrakt>>>