3x moučník na víkend: Blesková péřová buchta, francouzský koláč a vanilkové růžičky

26. dubna 2024 • 04:52

Vypadá to konečně na krásný, slunečný a teplý víkend. To se málokomu chce trávit čas v kuchyni. A ani nemusíte. Upéct něco sladkého se dá i bleskovou rychlostí. Máme pro vás tři tipy na moučníky, jejichž příprava vám opravdu moc času nezabere a můžete si je pak vzít s sebou třeba na výlet.

Co si upečete dobrého? 

Blesková péřová buchta

Francouzský koláč

Vanilkové růžičky

A znáte Míša řezy z jednoho plechu?>>>

Video se připravuje ...

Blesková péřová buchta

Blesková péřová buchta Blesková péřová buchta • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

  • 2 větší hrušky
  • 4 vejce
  • 200 g moučkového cukru
  • 100 ml oleje + na vymazání formy  
  • 200 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • mletou skořici podle chuti

Postup:

1. Omyté hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na osminky. Troubu předehřejte na 250 °C.

2. V míse utřete vejce s cukrem, přidejte olej, hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a trochu mleté skořice a dobře promíchejte.

3. Těsto nalijte do vymazané formy a rozložte na něj osminky hrušek. Teplotu trouby stáhněte na 200 °C, vložte do ní formu s těstem a pečte 15 minut.

Francouzský koláč

Francouzský koláč Francouzský koláč • Autor: archiv redakce

Co budete potřebovat:

  • 3 vejce
  • 300 g krupicového cukru
  • 300 g polohrubé mouky
  • 2 lžíce kakaa
  • 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
  • 1 prášek do pečiva
  • 80 g rozpuštěného másla + na vymazání formy
  • 2 lžíce nasekaných ořechů
  • 300 g strouhaných jablek
  • 2 lžíce rozinek

Postup:

1. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Postupně do ní zapracujte mouku smíchanou s kakaem, citronovou kůrou a práškem do pečiva. Přidejte máslo a vše našlehejte. Nakonec do těsta vmíchejte ořechy, jablka a rozinky.

2. Těsto nalijte do formy vymazané máslem, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut. Zda je koláč upečený, vyzkoušejte špejlí, kterou zapíchnete do středu těsta. Po vytažení by měla zůstat suchá a bez drobečků.

TIP:  Po vychladnutí můžete koláč vodorovně rozříznout, potřít džemem, opět  spojit obě půlky k sobě a koláč na vrchu ozdobit šlehačkou.

Vanilkové růžičky

Vanilkové růžičky Vanilkové růžičky • Autor: archiv redakce

Co budete potřebovat:

  • 1 balení listového těsta (rozváleného)
  • 4 jablka
  • 2 vanilkové cukry
  • šťávu z 1 citronu

Postup:

1. Jablka rozkrojte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Dejte je do mísy, pokapejte citronem, zalijte vroucí vodou a nechte stát.

2. Listové těsto rozložte na pracovní desku a po delší straně ho nakrájejte na šest pruhů. Jablka osušte a na každý proužek skládejte přes sebe plátky jablek tak, aby obloučky přesahovaly přes těsto. Jablka posypte vanilkovým cukrem a pak každý proužek i s jablky stočte jako roládu.

3. Růžičky vložte do důlků ve formě na muffiny, které můžete vyložit papírovými košíčky nebo jen vytřít vodou. Vše dejte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi 20 –25 minut.

TIP: Místo vanilkového cukru můžete použít skořicový. Výborná je i broskvová nebo meruňková marmeláda zředěná troškou horké vody, kterou potřete proužky těsta.  

Výborný a rychlý je i hrnkový perník>>>

Autor: Anna Kopečková