3x moučník na víkend: Blesková péřová buchta, francouzský koláč a vanilkové růžičky
Vypadá to konečně na krásný, slunečný a teplý víkend. To se málokomu chce trávit čas v kuchyni. A ani nemusíte. Upéct něco sladkého se dá i bleskovou rychlostí. Máme pro vás tři tipy na moučníky, jejichž příprava vám opravdu moc času nezabere a můžete si je pak vzít s sebou třeba na výlet.
Co si upečete dobrého?
A znáte Míša řezy z jednoho plechu?>>>
Blesková péřová buchta
Co budete potřebovat:
- 2 větší hrušky
- 4 vejce
- 200 g moučkového cukru
- 100 ml oleje + na vymazání formy
- 200 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- mletou skořici podle chuti
Postup:
1. Omyté hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na osminky. Troubu předehřejte na 250 °C.
2. V míse utřete vejce s cukrem, přidejte olej, hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva a trochu mleté skořice a dobře promíchejte.
3. Těsto nalijte do vymazané formy a rozložte na něj osminky hrušek. Teplotu trouby stáhněte na 200 °C, vložte do ní formu s těstem a pečte 15 minut.
Francouzský koláč
Co budete potřebovat:
- 3 vejce
- 300 g krupicového cukru
- 300 g polohrubé mouky
- 2 lžíce kakaa
- 1/2 lžičky strouhané citronové kůry
- 1 prášek do pečiva
- 80 g rozpuštěného másla + na vymazání formy
- 2 lžíce nasekaných ořechů
- 300 g strouhaných jablek
- 2 lžíce rozinek
Postup:
1. V míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Postupně do ní zapracujte mouku smíchanou s kakaem, citronovou kůrou a práškem do pečiva. Přidejte máslo a vše našlehejte. Nakonec do těsta vmíchejte ořechy, jablka a rozinky.
2. Těsto nalijte do formy vymazané máslem, dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 minut. Zda je koláč upečený, vyzkoušejte špejlí, kterou zapíchnete do středu těsta. Po vytažení by měla zůstat suchá a bez drobečků.
TIP: Po vychladnutí můžete koláč vodorovně rozříznout, potřít džemem, opět spojit obě půlky k sobě a koláč na vrchu ozdobit šlehačkou.
Vanilkové růžičky
Co budete potřebovat:
- 1 balení listového těsta (rozváleného)
- 4 jablka
- 2 vanilkové cukry
- šťávu z 1 citronu
Postup:
1. Jablka rozkrojte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Dejte je do mísy, pokapejte citronem, zalijte vroucí vodou a nechte stát.
2. Listové těsto rozložte na pracovní desku a po delší straně ho nakrájejte na šest pruhů. Jablka osušte a na každý proužek skládejte přes sebe plátky jablek tak, aby obloučky přesahovaly přes těsto. Jablka posypte vanilkovým cukrem a pak každý proužek i s jablky stočte jako roládu.
3. Růžičky vložte do důlků ve formě na muffiny, které můžete vyložit papírovými košíčky nebo jen vytřít vodou. Vše dejte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi 20 –25 minut.
TIP: Místo vanilkového cukru můžete použít skořicový. Výborná je i broskvová nebo meruňková marmeláda zředěná troškou horké vody, kterou potřete proužky těsta.
Výborný a rychlý je i hrnkový perník>>>