Naked cake: "Nahý" dort, za který se nemusíte stydět na žádné svatbě ani oslavě
Ať už připravujete svatbu, narozeninovou oslavu nebo čekáte návštěvu, naked cakes mezi dorty zkrátka vedou. Vybírejte z námi ověřených tipů a prohlédněte si galerii plnou nahých dortů. Který z nich bude ten váš?
Kdo by to byl řekl, že největší popularitu začnou sklízet právě naked cakes neboli nahé dorty. Přezdívá se jim tak proto, že nemají vrchní vrstvu. K přípravě nahého dortu nebudete tak potřebovat polevu, marcipán ani žádný fondán. Vystačíte si pouze s korpusem a lahodným krémem. Dominantou nahých dortů bývá zdobení. Zdobit můžete čokoládou, všemožným ovocem, květinami, ale i makronkami nebo jiným cukrářským zdobením.
Můžete si také připravit snadnou nepečenou verzi "naháče" >>>
Nahé dorty jsou méně sladké, snadné na přípravu a také vyjdou levněji než dorty klasické. Zároveň jsou lehké, takže kousek zvládnete i po vydatném obědě či večeři.
Dort se slaným karamelem a medovými plástvemi
Naprosto chuťově neotřelou kombinaci přinese nahý dort se slaným karamelem a medovými plástvemi. Čokoládový korpus je promazaný dokonalým karamelovým krémem a vršek je zdoben sladkými medovými střípky, které svým vzhledem připomínají pravé včelí plástve.
Mrkvový dort s ananasem a banány
Jste milovník tzv. mrkváčů? Pak je mrkvový dort s ananasem a banány pro vás ten pravý. Tuto chuťovou kombinaci skvěle doplní krém ze smetanového sýra s citronovou šťávou. Vše dolaďte ještě mrkvovými loknami, nasekanými pistáciemi a lístky máty.
Duhový dort
Přidejte nahému dortu ještě více na jeho originalitě. V duhových barvách bude vypadat výsledek zkrátka senzačně. Duhový dort je skvělý nápad na dětské oslavy, nejen pro malé princezny milující jednorožce.
Nahý dort s malinami a tymiánem vás mile překvapí!
Tento dort je delikatesa, kterou ocení i náročnější strávníci. Famóznímu krému z mascarpone ve spojení s malinami a tymiánem jen tak někdo neodolá. Na ozdobení dortu využijte zbylé maliny, tymián a také moučkový cukr.
Suroviny na těsto:
- 6 vajec
- 200 g cukru
- 150 ml slunečnicového oleje
- 400 g polohrubé mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Suroviny na krém:
- 250 g mascarpone
- 125 g krémového sýra Philadelphia
- 200 ml smetany ke šlehání
- 100 g třtinového cukru
- 200 g malin
- tymián
- moučkový cukr
Pokud budete chtít zdobit květinami, poradíme vám, které jsou ty pravé >>>
Postup:
1. Vejce vyšlehejte v kuchyňském robotu na vyšší rychlost do husté světlé pěny, asi 10 minut. Poté tenkým proudem pomalu přilévejte olej a dál šlehejte. Pěna získá konzistenci podobnou majonéze. Nyní již opatrně stěrkou spojte vaječnou pěnu s mouku promíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli. Ze vzniklého těsta upečte 3 korpusy ve formě o průměru 20 cm.
2. Mascarpone s krémovým sýrem, smetanou a cukrem vyšlehejte do krému – šlehejte jen krátce, aby se krém nesrazil. Nakonec do krému vmíchejte polovinu malin a lístky tymiánu ze 3 snítek. Krémem postupně promažte všechny tři korpusy a sestavte dort. Vršek ozdobte zbylými malinami, tymiánem a poprašte moučkovým cukrem.