3x moučník na víkend: Sváteční cupcaky, mechové muffiny nebo cheesecake v mini verzi

22. března 2024 • 04:07

Přestože k blížícím se Velikonocům patří především sladcí beránci, mazance a jidáše, možná si rádi upečete i něco jiného, originálnějšího a neméně svátečního. Máme pro vás tři recepty. Přestože každý z nich chutná trochu jinak, na všechny budete potřebovat, kromě dalších, jednu typicky českou ingredienci - Salko. Tento tradiční pomocník v kuchyni sice nepatří k běžně používaným velikonočním surovinám, ale proč neudělat změnu? Také budete potřebovat formu na muffiny, díky které budou všechny moučníky tak akorát velké, abyste je mohli dát třeba i velikonočním koledníkům.. 

Co si upečete dobrého?

Mechové muffiny

Velikonoční cupcaky s krémem

Velikonoční mini cheesecaky

Tradičního velikonočního beránka si můžete upéct i bez vážení>>>

Video se připravuje ...

Mechové muffiny

Mechové muffiny Mechové muffiny • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 125 g čerstvého baby špenátu
  • 85 g slunečnicového oleje
  • 3 vejce
  • 190 g krupicového cukru
  • 75 ml polotučného mléka
  • 125 g bílého jogurtu
  • 280 g polohrubé mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • špetka soli

Na krém:

  • 200 g smetany ke šlehání
  • 250 g tučného tvarohu ve vaničce
  • 1/2 plechovky Salka
  • 3 lžíce holandského kakaa

Na ozdobení:

  • marcipánová nebo čokoládová barevná vajíčka

Postup:

1. Nejprve si připravte krém. Smetanu vyšlehejte a jakmile se začnou tvořit špičky, přišlehejte krátce tvaroh se Salkem a kakao. Ochutnejte, případně přislaďte a krém nechte dostatečně vychladit v lednici.

2. Špenát rozmixujte s olejem. Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Zašlehejte do ní mléko, jogurt a rozmixovaný špenát. Pak vmíchejte mouku smíchanou s kypřicím práškem a nakonec zlehka přimíchejte sníh z bílků.

3. Těsto rozdělte do formy na muffiny vyložené papírovými košíčky, dejte do trouby vyhřáté na 175 °C a pečte asi  25 minut.

4. Upečené muffiny nechte vychladnout, pak jim seřízněte opatrně vršky a rozdrobte je prsty na drobenku. Muffiny potřete vrstvou krému, ten hustě zasypte připravenou drobenkou, ozdobte sladkými vajíčky a nechte dobře vychladit.

Velikonoční cupcaky s krémem

Velikonoční cupcaky Velikonoční cupcaky • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 125 g změklého másla
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 vejce
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 100 ml mléka

Na krém:

  • 250 g mascarpone
  • 100 g Salka

Na ozdobení:

  • barevné cukrové kuličky, cukrová vajíčka nebo mini pusinky

Postup:

1. Změklé máslo utřete s cukrem a semínky vyškrábanými z rozříznutého vanilkového lusku dohladka. Postupně přišlehejte jedno po druhém vejce a vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta vmíchejte mléko.

2. Připravené těsto rozdělte do formy na muffiny vyložené papírovými košíčky (plňte je jen do dvou třetin), dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte 15-20 minut. Upečené cupcaky nechte vychladnout.

3. Mezitím připravte krém. Mascarpone pomalu vyšlehejte se Salkem elektrickým šlehačem. Nejprve na pomalý a pak na střední výkon.

4. Krém naplňte do sáčku se zdobící špičkou a naneste na jednotlivé cupcaky. Nakonec je ozdobte barevným cukrovým sypáním, sladkými vajíčky a pusinkami a nechte ztuhnout v lednici.

Velikonoční mini cheesecaky

Velikonoční cheesecaky Velikonoční cheesecaky • Autor: iStock

Co budete potřebovat:

Na korpus:

  • 250 g sušenek (karamelových nebo kakaových)
  • 125 g másla

Na náplň:

  • 2 balení mascarpone
  • 1 plechovku Salka
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • šťávu a nastrouhanou kůru z 1/2 citronu nebo limetky

Na ozdobení:

  • nastrouhanou čokoládu
  • barevná marcipánová nebo čokoládová vajíčka

Postup:

1. Sušenky nasypte do sáčku a rozdrťte válečkem nebo je rozmixujte. Pak je smíchejte s rozpuštěným máslem, hmotu upěchujte pomocí lžičky do formiček na muffiny vyložených papírovými košíčky a dejte vychladit do lednice.

2. Mezitím si připravte krém. Do mísy dejte mascarpone a postupně do něj zašlehejte Salko, vejce a žloutky, vanilku, citronovou šťávu a kůru.

3. Náplň rozdělte do připravených košíčků, vše dejte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte asi 20 minut.

4. Upečené cheesecaky nechte vychladnout a pak ještě přes noc vychladit v lednici. Před podáváním je ozdobte nastrouhanou čokoládou a barevnými marcipánovými nebo čokoládovými vajíčky.

Více receptů se Salkem najdete ZDE.

Video se připravuje ...

Autor: Anna Kopečková