Bábovka je královnou sladkých moučníků. Jejímu kouzlu propadl i Jaromír Jágr!

15. února 2023 • 00:00

Jeden z nejlepších hokejistů všech dob oslaví 15. února 51. narozeniny. Odmalička miloval sladké a pověstná je zejména jeho obliba domácích bábovek. Jaké mu pekly jeho přítelkyně?

Jako kluk ze statku, zvyklý na dřinu na poli, ke které se přidaly ještě hokejové tréninky, zdravou životosprávu moc neřešil a v jídle se neomezoval. Jedl zkrátka to, co bylo, snad kromě papriky a čočky, které nesnáší. Naopak miluje klasickou českou kuchyni, hlavně od své maminky. Ta mu vyvařovala i během jeho působení v zámořské NHL, a tak se ani tam nemusel vzdávat svých oblíbených vepřových řízků, omáček nebo houskových knedlíků. Odmalička si potrpěl také na sladkosti. Kromě domácích moučníků to byly zejména tatranky a polomáčené sušenky. A měl štěstí, že ať si dal cokoli, pořád mu to dobře hrálo.

Jak se Jaromír Jágr za 50 let změnil? >>>

Video se připravuje ...

Změny v jídelníčku mu nedělají problém

Nicméně po čtyřicítce už musel hokejista s legendárním číslem 68 začít jídelníček upravovat. V rozhovoru pro časopis Forbes v roce 2021 prozradil, že se snaží víc naslouchat svému tělu a moc ho netrápit. Naštěstí má hodně pevnou vůli, takže mu nedělají potíže ani radikálnější změny v jídelníčku. Kdysi takto například ze dne na den vysadil kávu, kterou si dopřával klidně i desetkrát denně. Přestal ji pít během půstu před Velikonocemi, a už se k ní nevrátil. Stejně tak skončil s pitím koly, na které byl doslova závislý. Hodně také omezil červené maso a nahradil ho rybami. 

Jágrovy bábovky

Alkohol nikdy nepil, jedinou jeho neřestí jsou snad jen sladkosti. Má rád domácí perník, „suché" buchty a pověstná je zejména záliba v bábovkách. Není divu, bábovka je královna mezi moučníky. Skvěle chutná a krásně vypadá. Dříve si Jarda běžně dával bábovku před každým hokejovým zápasem. A dostává je i od svých fanoušků. Před deseti lety mu dokonce jeho věrné fanynky po zápase v Dallasu jednu vlastnoručně upečenou bábovku propašovaly až do šatny.

Od klasické k bezlepkové

O tom, že si slavný hokejista potrpí na bábovky, věděly i všechny jeho přítelkyně. Iva Kubelková nebo Inna Puhajková mu ještě pekly ty klasické, s pořádnou dávkou másla, cukru a mouky. To s Veronikou Kopřivovou, s níž chodil v letech 2015–2019, to bylo trochu jiné. Veronika má totiž celiakii, a tak Jardovi pekla bábovky bezlepkové, s menším množstvím cukru, který často nahrazovala i medem. Zdravější verze hokejové legendě zřejmě vyhovuje, protože ve stejném duchu pokračuje také jeho současná přítelkyně Dominika Branišová.  

Upečte si svou oblíbenou

Máte-li také rádi bábovku, královnu mezi moučníky, upečte si ji podle některého z těchto klasických i netradičních receptů:

Bezlepková bábovka

Rychlá tvarohová bábovka

Hrnková mramorová bábovka podle Jiřiny Bohdalové

Tvarohovo-jablečná bábovka

Kakaová bábovka s čokoládovou polevou

Hrnková bábovka s vanilkou

Vláčná mramorová bábovka s čokoládovou polevou

Citronová bábovka s mákem Citronová bábovka s mákem • Autor: F.O.O.D.

Citronová bábovka s mákem

Hrnečková pomerančová bábovka

Ořechová bábovka s mrkví a pastinákem

Bábovka ve skle

Banánové bábovičky s ananasem

Video se připravuje ...

Autor: AK