Česká jídla bez masa: 5 receptů, na kterých si pochutnají i chlapi | Magazín | Recepty.cz

Česká jídla bez masa: 5 receptů, na kterých si pochutnají i chlapi

6. dubna 2020 • 00:00

Lednici a špajz máte ještě docela zásobené, ale došlo vám čerstvé maso a v současné situaci se vám kvůli jedné položce do obchodu nechce? Nedělejte si těžkou hlavu. Vsaďte na klasické bezmasé recepty české kuchyně.

Bramborový guláš

Klasika, která nikdy neomrzí. Buřtguláš rychle hotový a z minima ingrediencí, leccos se dá nahradit, přidat či vynechat. Všechny potřebné suroviny určitě máte doma. Kromě brambor vám stačí už jen rajčatový protlak, mletá červená paprika, česnek, sůl a pepř. Pokud ale najdete kousek uzené slaniny, určitě ji přidejte, případně i nějakou tu uzeninu, jako jsou špekáčky, párky, točeňák nebo klobása. Další chutnou variantu s názvem bramborovo-zeleninový guláš získáte přidáním zeleniny, jako jsou rajčata, pórek a paprika. Určitě neuděláte chybu, když tohoto guláše navaříte plný hrnec, nejlepší je totiž odleželý, až druhý či třetí den.

Koprová omáčka

Někdo ji miluje, někdo ji nemůže ani cítit. Příjemně nasládlá a zároveň mírně nakyslá omáčka ze smetany a kopru se obvykle servíruje s plátkem vařeného hovězího masa, vychutnáte si ji ale i v bezmasé verzi s vejcem, a to buď natvrdo uvařeným, nebo oblíbeným ztraceným s tekutým žloutkem uvnitř. Kopr je nejlepší použít čerstvý, nahradit ho ale můžete i mraženým, sušeným či sterilovaným. Vhodnou přílohou ke koprové omáčce jsou vařené či opečené brambory nebo kynutý houskový knedlík.

Svíčková omáčka

Další oblíbenou tradiční českou omáčkou, kterou si vychutnáte i bez masa, je ta smetanová z kořenové zeleniny. Nevěříte? Připravit falešnou svíčkovou omáčku zvládnete hravě a vystačíte si s mrkví, kořenovou petrželí, celerem, cibulí, smetanou ke šlehání a trochou octa a špetkou cukru na dochucení. I když nejlepší je samozřejmě s prošpikovaným pečeným hovězím, v nouzi si ji vychutnáte i ve vegetariánské verzi, případně můžete přidat tempeh, tofu nebo seitan. Nezapomeňte pokrm ozdobit kopečkem naložených brusinek. A pokud náhodou na dně mrazáku objevíte balíček mletého masa, ať už vepřového, mix, kuřecího nebo třeba krůtího, udělejte z něj kuličky, opečte je a servírujte zalité svíčkovou omáčkou.

Čočka na kyselo

Sedí vám na dně spíže nerozbalený pytlík čočky? Překvapte rodinu klasickým pokrmem našich babiček a prababiček, který je nabitý rostlinnými bílkovinami. Na čočku na kyselo stačí jen uvařit předem namočenou čočku do měkka, zahustit ji cibulovou jíškou a dochutit octem. Vynikající je s volským okem nebo zastřeným vejcem, posypaná dozlatova osmaženou cibulkou. Pokud ale v lednici najdete nějakou uzeninu, můžete ji naservírovat třeba s párkem nebo opečenými kolečky točeňáku či špekáčku.

Nudle na sladko

Jestli dáváte přednost spíše sladkým pokrmům, sáhněte po nějakých těstovinách, které jste si nakoupili do zásoby. Způsobů, jak je připravit, je celá řada. Určitě potěšíte děti, pochutnají si na nich ale i dospělí. Uvařené těstoviny polijte rozpuštěným máslem, posypte cukrem a přidejte třeba osmaženou strouhanku, kakao, tvaroh s rozinkami a podobně. Skvělá je i varianta nudlí s ořechy. Když najdete doma pytlík máku, připravte nudle s mákem a ovocem. Vynikající jsou švestky či blumy, použít můžete jak čerstvé ovoce, tak mražené nebo kompotované.

Dochází vám inspirace? Podívejte se na 10 receptů do karantény, které budou chutnat i vašim dětem >>>

Autor: Lenka Chvostová