Novoroční čočka trochu jinak: Ochutnejte pomazánku, salát, karbanátky nebo ragú

1. ledna 2020 • 00:00

Také se musí na Nový rok objevit na vašem stole pokrm z čočky? Zapomeňte letos na obligátní a tak trochu nudnou novoroční čočku na kyselo s vejcem nebo na čočkovou polévku s párkem! Z chutné luštěniny svým blízkým tentokrát připravte pokrm, na který hned tak nezapomenou. Ať už to budou čočkové karbanátky, pomazánka, salát nebo třeba ragú.

Lidová tradice velí dát si na Nový rok čočku, aby se nás v tom nadcházejícím roce držely peníze. Proč právě tu? Zdravá a chutná luštěnina totiž svým tvarem připomíná mince. A i když podle průzkumů dodržují tento zvyk jen dvě pětiny Čechů, není důvod proč si novoroční jídelníček neozvláštnit právě některým z méně známých čočkových pokrmů. Konkrétní postup a recept zobrazíte kliknutím na název pokrmu.

Pomazánka z čočky za pár kaček

Co takhle vyměnit přesolené kupované paštiky za něco zdravějšího. Pomazánka z čočky je vynikající, rychle hotová a navíc vás vyjde na pár korun. Na její přípravu potřebujete jen uvařenou čočku, nadrobno nakrájenou cibuli, kousek změklého másla, kapku octa a špetku soli a pepře na dochucení.

Luštěninová polévka na šest způsobů

Klasickou čočkovou polévku ze zelené čočky, případně tu čočkovou s párkem určitě znáte. Vyzkoušejte ale také méně známé recepty na polévky z červené a černé čočky. Vynikající jsou třeba zeleninová polévka s černou čočkou s rajčaty, červenou paprikou a řapíkatým celerem, které šmrnc dodává čerstvý zázvor, nebo zelňačka s černou čočkou. Stejně báječně budou chutnat také polévky z červené čočky, inspirované asijskou kuchyní. Ochutnejte jednoduchou polévku z červené čočky s mletým koriandrem nebo nepřekonatelnou dýňovou polévku s červenou čočkou, zjemněnou kokosovým mlékem a provoněnou skořicí.

Salát z čočky naslano i s ovocem

Skvělé luštěninové saláty si už pomalu nacházejí cestu i do českých kuchyní a výhodou je, že chutnají i studené. Ochutnejte je i vy. Připravte třeba jednoduchý čočkový salát s hořčicí s kořenovou zeleninou. Vyzkoušet ale můžete i některé méně tradiční chuťové kombinace. Skvělý je čočkový salát s ředkvičkami a fetou z méně známé černé čočky beluga. Báječná je i kombinace s uzenou rybou v salátu s treskou. A dokážeme vám, že čočka si dobře rozumí i s ovocem. Důkazem je čočkový salát s hruškami a plísňovým sýrem ze zelené čočky, čočkový salát s fíky a meruňkami z červené čočky nebo třeba čočkový salát se švestkami se zálivkou připravenou ze švestkových povidel.

Karbanátky z červené čočky

Milovníky smažených jídel možná zaujme zdravější odlehčená verze karbanátků připravených z červené čočky doplněné pohankou, sladkou mrkví a hromadou strouhaného tvrdého sýra. Skvěle chutnají s ve slupce uvařenými novými bramborami, podávat je ale můžete i s bramborovou kaší. Výhodou červené čočky je, že se nemusí předem namáčet, je rychle uvařená a má jemnou chuť.

Čočkové ragú dvakrát jinak

Čočkové ragú se skvěle hodí například na těstoviny, jako bezmasá alternativa boloňské omáčky, chutnat vám ale bude i s čerstvým chlebem nebo křupavou francouzskou bagetou. Připravte třeba chutné čočkové ragú z hnědé čočky nebo zeleninové ragú s červenou čočkou.

Dali byste si přeci jen čočku tak, jak ji znáte? Podívejte se na všechny recepty ZDE >>>

Autor: Lenka Chvostová