Lečo: Vyzkoušejte naše osvědčené recepty na oblíbenou prázdninovou večeři!

13. července 2023 • 10:00

Výborná zeleninová směs v podobě leča je vyhledávanou chalupářskou delikatesou. Dopřát si ji můžeme na mnoho způsobů - s vejci, masem či uzeninou. Je výborným lehkým obědem i pestrou večeří, proto na nic nečekejte a připravte si evergreen našich letních kuchyní.

Pokrm typický pro maďarskou kuchyni pevně zakotvil i u nás a stal se nedílnou součástí našich jídelníčků. Výtečnou zeleninovou směs, obohacenou o další výborné ingredience, jako jsou klobása, mleté či uzené maso, vejce, fazole, bulgur nebo cizrna, si můžeme dopřát nejen jako letní delikatesu, ale v zavařené podobě si ji snadno uchovat i na zimu.

Video se připravuje ...

Základem leča je především čerstvá zelenina, a to zejména papriky, rajčata a cibule. Chybět ale samozřejmě nesmí ani koření, jako je mletá, nejlépe pálivá, paprika, která dodá pokrmu na pikantnosti a jež je typická zejména pro pravé maďarské lečo. Hotovou směs je samozřejmě možné zakoupit i v obchodech, ale nad to domácí zkrátka není. Vyladit si jej můžete přesně podle své chuti a snadno tak zužitkujete i úrodu ze zahrádky.

Osvěžte svůj jídelníček a vyzkoušejte nápadité obměny. S našimi recepty vás již věta „Co bude dnes k večeři?“ nikdy nezaskočí.

Lečo bez masa

bezmasých variant si pochutnáte například na jednoduchém a chutném leču se sázeným vejcem, provoněném uzenou paprikou. Pokud patříte mezi vášnivé houbaře, pak vám jistě přijde k chuti lečo houbové, které si snadno připravíte i v zimě ve variantě z hub sušených. Důkazem, že lečo nemusí být vůbec obyčejné, je například zapečené lečo s bulgurem, cizrnou a sýrem halloumi, které vás opravdu zasytí, nebo pohankové lečo s tofu.   

Základem zeleninové směsi jsou papriky, rajčata a cibule Základem zeleninové směsi jsou papriky, rajčata a cibule • Autor: iStock

Pokud máte rádi uzeniny, připravili jsme pro vás sbírku receptů, kde si hlavní roli vystřihla klobása >>>

Lečo s uzeninou

Pro milovníky uzenin jsme vybrali vynikající recept na lečo po našem, ve kterém si můžete pochutnat na oblíbených špekáčcích. Vyzkoušet však lze i lečo s brokolicí a vysočinou nebo lečo cuketové s klobásou. Pokud máte rádi pikantní chutě, pak vám jistě přijde vhod lečo na pivu s papričkami jalapeňo. Vynikající je však i lečo s červenými fazolemi. Vhodnou přílohou k leču je např. čerstvý chléb nebo křupavé bramboráčky.     

Nejoblíbenější přílohou k leču je krajíc čerstvého chleba Nejoblíbenější přílohou k leču je krajíc čerstvého chleba • Autor: iStock

Lečo s masem

Jestliže si nedokážete představit oběd bez masa, jako plnohodnotný hlavní chod s rýží, kuřecími křidélky a křepelčími vajíčky si uvařte lečo pečené v trouběkotletky na leču nebo karbanátky s lečem. Za vyzkoušení rozhodně stojí také lečo s rybími filetami, které přijde k chuti nejen vášnivému rybáři. 

  

Autor: red