Upečte si zahrádku: Rozkvetlé slané koláče jsou skvělé k obědu i večeři

4. dubna 2024 • 10:01

Jsou krásné, dobré a máte-li v sobě jen trochu kreativního ducha, tak vás bude jejich příprava hodně bavit.

Jednoduché kynuté těsto jako základ

Ideálním základem  těchto slaných koláčů je jednoduché kynuté těsto na italský chléb focaccia, které připravíte jen z pár ingrediencí. Počítejte jen s tím, že těsto musí přibližně hodinu kynout, proto je dobré s přípravou začít včas. Nebo si můžete těsto připravit den předem, nejlépe večer, a nechat ho v míse zakryté fólií do druhého dne kynout v lednici. Díky pomalému kynutí bude těsto nadýchanější. Po vyndání z lednice těsto nechte asi půl hodiny ohřát na pokojovou teplotu, pak ho roztáhněte prsty na placku (je jedno, zda bude kulatá, obdélníková, nebo čtvercová), potřete ji olivovým olejem, osolte a můžete začít zdobit.

Vyzkoušet můžete i těsto na arabský chléb nebo těsto na pizzu podle videoreceptu>>>

Video se připravuje ...

Jde to i s listovým těstem

Na rozkvetlé slané koláče se dá použít i listové těsto. Po rozválení ho přeneste na plech vyložený papírem na pečení a centrimetrové okraje přehněte dovnitř. Tím vytvoříte jakýsi rámeček. Aby listové těsto nebylo příliš suché, je dobré ho před zdobením potřít náplní:

  • Potřete těsto smetanou na vaření a posypte nastrouhanou nivou.
  • Smíchejte 200 g lučiny, 100 ml smetany, 2 vejce, trochu soli a pepře.
  • 200 g ricotty smíchejte s 1/2 šálku nastrouhaného parmazánu, 1 nasekaným stroužkem česneku, 1 vejcem, lžičkou citronové šťávy, trochou soli a pepře.
  • Smíchejte 200 ml zakysané smetany, 100 ml smetany na vaření, 100 g nadrobno nakrájené mozzarelly, osolte a opepřete.

U krémových náplní je dobré těsto před naplněním propíchat na několika místech vidličkou a 10 minut nechat zapéct ve vyhřáté troubě, aby zůstalo křupavé a nenasáklo tolik tekutiny.

Čím koláče ozdobit?

Na zdobení rozkvetlého koláče můžete využít nejrůznější druhy zeleniny i bylinek. Ideální jsou různé druhy cibule, žluté, červené i zelené papriky, cherry rajčátka, mrkev, chřest, špenát, hrášek, brokolice, pažitka, petrželka, rozmarýn, tymián, bazalka, medvědí česnek, kopr, kopřivy, šalvěj, olivy, nebojte se použít ani česnek, žampiony, strouhaný parmazán, mák, kapary, jedlé květy nebo třeba kousek dobré klobásky. V naší galerii najdete spoustu inspirace a fantazii se v tomto případě rozhodně meze nekladou.

Nezapomeňte před pečením všechny ingredience, kterými jste koláč ozdobili, ještě potřít olejem, aby se nepřipálily. Počítejte také s tím, že během pečení jejich barva ztratí na intenzitě. Aby byl hotový koláč opět hezky barevný, můžete ho po upečení dozdobit ještě pár čerstvými cherry rajčátky, lístky zelených bylinek nebo jedlými kvítky.

Autor: Anna Kopečková