Omáčky a dipy k masu na grilu: Tzatziki, domácí tatarka i dip k rybám | Magazín | Recepty.cz

Grilování masa: Jednoduché recepty na omáčky a dipy, které musíte zkusit!

26. května 2018 • 00:00

Grilování by bez různých omáček a dipů bylo mnohem nudnější. Naučte se pravé řecké tzatziki nebo dip s kapary ke grilované rybě. Jsou hotové za pár minut, plné voňavých bylinek, kvalitních surovin a také mnohem zdravější a levnější než ty z obchodu. Letos pryč s kupovanými dochucovadly, ty podle našich receptů dotáhnou grilované maso i zeleninu k dokonalosti.

Tvarohový dip s mátou

Nejlepší variace na všední kombinaci česneku a jogurtu je tenhle tvarohovo-mátový dip. Jemný díky tvarohu, svěží díky citronu a mátě a tak jednoduchý, že už to ani víc nejde. Tenhle dietní dip k masu by ve vašem repertoáru chybět neměl.

Tzatziki

Ke grilovaným burgerům a jiným pochoutkám z mletého masa se skvěle hodí pravé řecké tzatziki z řeckého jogurtu. Jejich příprava nezabere více než pár minut a pokud ogrilujete také pár brambor a kousky zeleniny, uctíte i vegetariány. Vyzkoušejte taky jednoduchý recept na krétské tzatziki nebo si s klasickým dipem pohrajte, přidejte bylinky a podávejte tentokrát tzatziki dip s šalvějí a koprem.

Kapary a olivy

Osvěžujících kapar a oliv se obzvlášť v létě nemůžeme nabažit. Grilované steaky navíc budou se zelenou majonézou s kapary a okurkami naprosto delikátní. Pokud chcete dip dietnější, jednoduše nahraďte majonézu nebo její část jogurtem. Vyzkoušejte také několik variací na oblíbené řecké tapenády z lilku nebo oliv. Nehodí se jen na křupavé pečivo, ale i jako dip k zelenině nebo masu.

Domácí majonéza

Ačkoliv se majonéza může zdát jako dietní prohřešek, občas si ji dopřát můžete. V malém množství je kvalitní majonéza zdrojem zdravých rostlinných tuků a pokud si ji nebudete dopřávat každý den, nemusíte si ji odpírat. Vyzkoušejte recept na skvělou domácí italskou majonézu

Dip z červené řepy

Tuhle zeleninu milujeme. Je celoročně dostupná, stojí pár kaček a receptů z červené řepy  je habaděj. V grilovací sezóně si ji nejlépe užijete v tomhle smetanovém dipu z červené řepy s česnekem a zázvorem. Dip bude pikantní díky zázvoru, s tím to ale nepřežeňte, aby svojí chutí nepřebil ostatní ingredience. K masu chutná sice bezkonkurenčně, ale klidně ho můžete jenom namazat na opečenou bagetku, dozdobit řepnými lístky a podávat jako pohoštění.

Dresing k rybám

Snažíte-li se o zdravější grilování, ryby na vašem menu určitě nechybí. Nejenže je rybí maso dietní, ale obsahuje kvalitní tuky, a proto by se mělo jíst alespoň dvakrát týdně. Pochutnat si každý týden na rybě nebude během léta problém, zvlášť s tímto domácím dresinkem s balkánským sýrem. Tohoto dipu se jenom tak nepřejíte  nejen s rybami, ale i s jakoukoliv pečenou nebo grilovanou zeleninou totiž chutná naprosto dokonale. Co se týče bylinek, svěží pažitku nebo petrželku můžete  v létě bez problému pěstovat na zahradě nebo doma v květináči.

Jogurtový dip s kari

Steaky, grilované brambory se slaninou nebo houby si říkají o pikantní jogurtový dip s kari. Jogurtu smíchanému s kari už stačí jenom pár ingrediencí a originální omáčka ke grilovaným pochoutkám s chutí orientu je na světě.

Zázvorový dip

Stejně dobrý ke grilovanému masu jako do salátu bude tenhle zázvorový dip. Chutnat bude i jako salátová zálivka. 

Hledáte tipy na saláty jinak? Vyzkoušejte 8 netradičních zálivek do salátů. Nejen zeleninové, ale i ovocné a těstovinové saláty vás s těmito zálivkami nepřestanou bavit.

Autor: Kristina Hamplová