Nezbavujte se ředkvičkových listů. Skvěle se hodí do salátů nebo na přípravu pesta

29. března 2022 • 06:00

Ředkvička je nenáročná na pěstování a daří se jí téměř všude. Proto bývá oblíbenou zeleninou českých zahrádek. Nejen plody ředkviček jsou doslova nabité vitaminy, také její listy jsou zdrojem cenných živin. Přesto v drtivé většině končí v odpadkovém koši, což je veliká škoda. Jak tedy celou rostlinu smysluplně zužitkovat?

Ředkvičky patří mezi jednu z mála zelenin, kterou si můžete pořídit od českých pěstitelů už na jaře. Pěstují se částečně také na podzim, rostlina totiž snese i lehké mrazíky. Ředkvičky však nejsou na trhu celoročně, patří mezi zeleninu s krátkou vegetační dobou, proto se na českých farmách a polích v létě téměř nepěstuje. Letní horka neumožní vytvářet dostatek listů, které v sobě mají také mnoho vitaminů, a právě listy jsou v mnoha domácnostech často vyhazovány. Dají se však zužitkovat dál do receptů.

Co takhle zkusit ředkvičky trochu netradičněji než jen jako ozdobu či do salátu? >>>

Jak využít ředkvičkové listy

Listy jsou výjimečné vysokým obsahem kyseliny listové, která je nezbytná pro správné fungování našeho těla. Obsahují mimo jiné i železo, vitamin C, fosfor, vápník, stejně jako glukosinoláty s protirakovinným účinkem (obsažené rovněž v brokolici nebo květáku). Mladší nať se skvěle hodí do zeleninových salátů nebo do sendvičů. Má lehce štiplavou chuť, ostatně jako ředkvička samotná, a má detoxikační účinky. Avšak ani starší listy nepatří do koše, z déle skladovaných listů se dá připravit skvělé pesto nebo se mohou přidat do krémových polévek. 

Pesto z ředkvičkové natě

Doba přípravy: 10 minut

Počet porcí: 4

Cena cca: 40 Kč

Suroviny na pesto: 

  • 80 g ředkvičkových listů
  • 80 g kešú ořechů
  • 80 g parmazánu
  • 160 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • sůl

Postup:

Do mixéru nalijeme olivový olej a přidáme čistou a osušenou nať. Mixujeme, dokud nevznikne řídká konzistence s kousky lístků. Ke směsi přidáme 2 stroužky česneku, kešú ořechy a opět krátce rozmixujeme. Na závěr osolíme a přisypeme najemno nastrouhaný parmazán. Opět vše krátce rozmixujeme. Pesto podáváme čerstvé.

Pesta se hodí nejen na těstoviny a dají se připravit skoro ze všech zelených listů. Jak na to klasické vám prozradí známý šéfkuchař >>>

Video se připravuje ...

Autor: red