Potraviny jako repelent: Porazte hladový hmyz vlastním plným žaludkem, a dokonce si pochutnejte

  • 16. července 2021 • 00:00

    Je známo, že některé bylinky a esenciální oleje z nich přirozeně odpuzují hmyz a tím vás ochrání od jeho poštípání či pokousání. Co když vám ale řekneme, že stejně působí také vybrané potraviny? Nevěříte? Tak se prolistujte naším článkem a zjistěte, které to jsou a jak vás ochrání.

    Mnozí z nás řeší v létě dvě otázky. První je, jak nakrmit sebe a popřípadě další hladovce, a druhá zní trochu méně romanticky. Jak se zbavit všude létajícího hmyzu, co nám pije krev? Máme pro vás odpověď na obě otázky zároveň.

  • Česnek

    Video se připravuje ...

    Pokud nemáte v plánu prožít romantický večer, je pro vás tato surovina jako dělaná. Česnek odpuzuje snad všechny krvesajce, jako jsou klíšťata, komáři nebo upíři. Může za to enzym alicin, který mění vůni vašeho těla a tím vás dělá pro hmyz nepřitažlivou kořistí. Pokud se u komárů už najde nějaký odvážlivec, který by přeci jen chtěl vaši krev okusit, nebude mu chutnat a on si tento zážitek rozhodně nebude chtít zopakovat.

    Česnek odstraší hmyz i upíry Česnek odstraší hmyz i upíry • Autor: iStock

  • Droždí a kvasnice

    Video se připravuje ...

    Další surovinou potěšíme snad všechny. Dle odborníků z Oxfordské univerzity komáry odpuzují jedinci, kteří často konzumují potraviny bohaté na vitamin B15, jinak řečeno kyselinu pangamovou. Jak je všem známo, tuto substanci obsahují především pivovarské kvasnice nebo droždí. Ideálním pokrmem tedy pro vás bude například polévka s drožďovými knedlíčky a kynutým pečivem, zapitá vychlazeným pivíčkem a jako dezert kynuté knedlíky. Nebojte, nezapomněli jsme na hlavní chod. Co takhle buřty na pivě?

    Droždí a kynuté pokrmy si s komáry poradí Droždí a kynuté pokrmy si s komáry poradí • Autor: iStock

  • Cibule

    A jsme zpět u voňavých potravin. Nemůžeme opomenout cibuli, která vylučuje sírové složky, jež jsou pro hmyz odpudivé. Po konzumaci cibule se vám na pár hodin změní vůně dechu i potu a máte nad komáry vyhráno. Nemusíte ji však okusovat syrovou! Dopřejte si luxusní francouzskou cibulačku nebo toasty s karamelizovanou cibulkou či cibulovou marmeládu. Také mnoho šťavnatých masíček je s cibulovým základem absolutní delikatesa.

    Cibule vás zachrání od hmyzu Cibule vás zachrání od hmyzu • Autor: iStock

  • Kari

    Vůně kari s sebou nese nezaměnitelný nádech exotiky. Toto aroma také získáte po chutné večeři, do které koření zařadíte. Vůně se skrze vaše póry bude vylučovat z celého těla a tím odradí hmyz. Vy se bát nemusíte, tento odér většina z nás ani nezaznamená, a ještě si skvěle pochutnáte. Zvolit můžete z klasických asijských pokrmů nebo kari přimíchat do smetany a zalít touto směsí maso. Uvařit si také můžete květákové kari, kde se kombinuje chuť evropských a zámořských surovin.

    Kari dodá vůni exotiky Kari dodá vůni exotiky • Autor: iStock

  • Chilli

    Pálivé papričky bojují nejen proti nepříjemnému hmyzu, ale také jsou známým afrodiziakem. Pokud chcete mít večer plný vášně či jen dobré nálady bez neustálého bzučení u ucha, dopřejte si sexy plněné chilli papričky. Pokud jste milovníci sladkého, chilli se skvěle hodí k čokoládě, a tak máte na výběr z nepřeberného množství dezertů. Od základní chilli čokolády, po dorty s chilli krémem, ale i žlutý meloun s chilli chutná úžasně.

    Chilli papričky vás nažhaví a hmyz odradí Chilli papričky vás nažhaví a hmyz odradí • Autor: iStock

Autor: TR