Přírodní repelenty, které si můžete vyrobit doma: Udržte od sebe hmyz v dostatečné vzdálenosti a bez chemie

25. června 2023 • 00:00

Boj proti hmyzu se zdá být v létě nekonečným úkolem. Ale co kdybychom vám řekli, že existují přírodní a účinné repelenty, které si můžete vyrobit přímo v pohodlí vašeho domova? Přinášíme vám osvědčené tipy a triky, které vám pomohou udržet obtížný hmyz v bezpečné vzdálenosti, aniž byste museli sahat po chemických přípravcích.

S létem přichází také nezvaní hosté: komáři, mouchy a další hmyz. Přírodní repelenty jsou skvělou volbou pro ty, kteří preferují přírodní a bezpečné řešení bez chemických látek. Některé běžné repelenty totiž obsahují složky, které mohou být nežádoucí pro naše zdraví nebo životní prostředí. Naštěstí existuje mnoho přírodních látek, které mají na hmyz odstrašující účinky a zároveň jsou šetrné k tělu i planetě.

Jak si vyrobit levandulový repelent >>>

Video se připravuje ...

Citronela a eukalyptový olej

Citronela je známá tím, že odpuzuje komáry. Smíchejte několik kapek citronelového a eukalyptového oleje s rostlinným olejem (kokosovým, mandlovým, olivovým...) a aplikujte na kůži. Tento repelent je účinný a má příjemnou vůni.

Levandulový olej

Levandule je nejen krásná rostlina, ale také má silný odpuzující účinek na hmyz, zejména komáry. Přidejte několik kapek levandulového oleje do vody ve spreji a postříkejte si s ním tělo. Tento přírodní repelent také pomáhá uklidnit pokožku po bodnutí hmyzem.

Vůně levandule odpuzuje komáry Vůně levandule odpuzuje komáry • Autor: iStock

Ocet

Ocet je skvělý přírodní repelent proti mouchám. Použít můžete klasický kvasný lihový nebo jablečný. Naplňte malou misku octem a přidejte pár kapek tekutého mýdla. Misky umístěte na okna a vstupní dveře, díky tomu se bude hmyz držet od vašeho domova dál.

Rozmarýnový extrakt

Další účinný repelent proti komárům. Smíchejte 10 kapek rozmarýnového oleje s půl sklenicí vody a aplikujte na odhalené části těla. Tato směs nejenže odrazuje komáry, ale také má osvěžující vůni.

Rozmarýn a citron patří k nejlepším odpuzovačům hmyzu Rozmarýn a citron patří k nejlepším odpuzovačům hmyzu • Autor: Foto scom

Cibule a hřebíček

Připravte si repelent proti mouchám tak, že rozkrojíte cibuli na poloviny a do každé z nich zapíchnete několik hřebíčků. Cibule položte na talířek a dejte je na stůl během venkovního posezení. Hmyz se bude od této vůně držet dál.

Mátový extrakt

Máta je známá svou silnou vůní, která odpuzuje hmyz. Vytvořte si vlastní repelent tím, že rozemelete čerstvé mátové lístky a vzniklou pastou si potřete tělo. Mátový extrakt můžete také přidat do vody ve spreji a použít ho jako repelent na tělo nebo oblečení.

Pomůže i máta Pomůže i máta • Autor: iStock

Česnek

Česnek obsahuje látku nazývanou alicin, která odpuzuje hmyz. Nemusíte se česnekem přímo potírat, stačí, když ho budete pravidelně konzumovat (skvělá je česnečka, česneková pomazánka nebo třeba pečený česnek namazaný na chlebu či bagetě). Komáři pak na kůži, která vylučuje vůni česneku, ani nesednou. A pro klidný spánek bez obtížného hmyzu si můžete dávat stroužek česneku pod polštář. 

Pomerančový olej

Tento přírodní repelent má nádhernou vůni. Smíchejte několik kapek tohoto oleje s vodou ve spreji a roztokem postříkejte okolí nebo kůži.

Vanilkový extrakt

Extrakt z královny koření má omamnou vůni a je účinný proti mouchám a komárům. Smíchejte vanilkový extrakt s vodou ve spreji a postříkejte okolí. Můžete také přidat pár kapek vanilkového extraktu do krému nebo oleje a aplikovat na kůži.

Bazalkový olej

Bazalka nejenže obohacuje chuť pokrmů, ale také odpuzuje hmyz. Vytvořte si směs bazalkového oleje s vodou a směsí se pomažte nebo postříkejte okolí. Tento přírodní repelent je ideální pro odrazení komárů.

I bazalka odpuzuje komáry I bazalka odpuzuje komáry • Autor: iStock

Mýdlová voda s pepřem

Smíchejte vodu s tekutým mýdlem a přidejte trochu mletého pepře. Roztok poté nalijte do lahve s rozprašovačem a použijte ho na postřik okolí. Pepř má silný odpuzující účinek na hmyz. Také můžete mýdlovou vodu nalít do lavoru a ten umístit poblíž místa venkovního sezení. Hmyz poletí raději jinam než do vašich talířů.

Nejen repelent: Klíště může odradit i správná barva oblečení. A funguje droždí?

Video se připravuje ...

Autor: TR