Smažené dobroty podle cukráře Josefa Maršálka: Nadýchané koblihy, vdolky bez kynutí nebo lívance s banány v karamelu
Skvělé moučníky se dají připravit i bez trouby. To ukázal poslední díl pořadu Buchty po ránu, který vysílá Česká televize každé nedělní ráno. Cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou v něm připravili sladké dobroty, které neodmyslitelně patří k české kuchyni – koblihy, vdolky a lívance.
Skvělý cukrář Josef Maršálek ukázal v posledním dílu pořadu Buchty po ránu nejen to, že se výborné moučníky dají připravit v hrnci s olejem nebo na pánvi, ale že je zvládnou i ti, kteří se obávají kynutého těsta. U vdolků ho totiž nahradil jednodušším tvarohovým těstem, které není tak náročné na čas a výsledek je krásně nadýchaný a chuťově výborný.
Pokud si nejste přípravou koblih úplně jistí, zkuste je podle našeho videoreceptu >>>
Koblihy s vanilkovým krémem
Jako první se připravovaly dobré, pomalu kynuté koblihy, jejichž základem je kvásek, takzvaný omládek. Říká se mu tak proto, že se droždí zmladí a zaktivuje tím, že se smíchá s mlékem a moukou. Josef Maršálek do kvásku použil hrubou mouku, což není tak obvyklé. Cukráři ji ale používají (kromě drobenky) právě na koblihy, protože je lehká a dobře saje tekutinu, které je v těstě opravdu hodně. Nechybí v něm ani rum, který dodává chuť a vůni, ale především zajistí, že do sebe koblihy při smažení nenasáknou tolik oleje.

Co budete potřebovat:
- 30 g droždí
- 225 g mléka
- 150 g hrubé mouky
- 400 g hladké mouky
- nastrouhanou kůru z 1 citronu
- 3 vejce M
- 50 g krupicového cukru
- 20 g rumu
- 5 g soli
- 90 g másla
- olej na smažení
- moučkový cukr na posypání
Na krém:
- 120 g smetany ke šlehání
- 300 g mléka
- 1 vejce M
- 50 g másla
- 70 g krupicového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 25 g kukuřičného škrobu
Postup:
1. Nejdříve si připravte omládek. V míse smíchejte rozdrobené droždí, mléko ohřáté na teplotu těla (do 37 °C) a hrubou mouku. Mísu zakryjte utěrkou a nechte v teple 30 minut kynout.
2. Připravený omládek dejte do velké mísy, přisypte hladkou mouku, citronovou kůru, vejce, cukr a rum a vše zpracujte, ideálně v robotu. Přidejte sůl a změklé máslo a důkladně propracujte, ideálně 15 minut, až se těsto nebude lepit na hák ani stěny mísy. Z těsta vytvořte v míse kouli, zakryjte ho utěrkou a nechte na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
3. Vykynuté těsto přendejte na pomoučněný vál, roztáhněte ho do stran a z každé strany přeložte do středu. Pak těsto rozdělte na menší kousky (celkem asi 22) a vyválejte z nich koule. Rozložte je v dostatečných rozestupech na dva plechy posypané moukou, zakryjte utěrkou a nechte opět kynout, až dvojnásobí svůj objem.
4. Mezitím si připravte krém. Všechny přísady přiveďte za stálého míchání k varu a povařte asi minutu. Krém přelijte do misky, na hladinu položte potravinářskou fólii, která zabrání tomu, aby se na krému vytvořil škraloup, a krém nechte vychladnout.
5. Ve velkém hrnci zahřejte litr oleje na 170 °C. Vkládejte do něj postupně koblihy a smažte je 2 minuty z jedné a pak dvě minuty z druhé strany. Usmažené koblihy vyndejte děrovanou naběračkou a nechte odkapat na plechu vyloženém papírovými utěrkami. Pak koblihy naskládejte do mísy tak, aby byly hranou dolů, a do každé udělejte ostrým nožem malý, ale hlubší zářez.
6. Vychladlý krém naplňte do cukrářského sáčku, zapíchněte špičku do každé koblihy v místě zářezu a vymáčkněte trochu krému. Nakonec koblihy pocukrujte.
TIP: Vychladlý olej po smažení můžete přecedit přes plátýnko nebo husté sítko a znovu použít.
Vdolky s tvarohem bez droždí
Další smažená dobrota – vdolky se obvykle dělají z kynutého těsta. Na něj ale potřebujete mít dostatek času. Pro tyto případy má Josef Maršálek recept na tvarohové těsto, které je díky kombinaci prášku do pečiva, tvarohu a oleje velmi podobné tomu kynutému. Je ale hotové mnohem rychleji, i tak je ale potřeba nechat ho odpočinout, aby měla krupice čas nasát do sebe tekutinu.

Co budete potřebovat:
- 250 g měkkého tučného tvarohu
- 1 vejce M
- 5 g soli
- 20 g krupicového cukru
- nastrouhanou kůru z 1 citronu
- 40 g oleje
- 300 g dětské krupice
- 6 g prášku do pečiva
- hladkou mouku na vál
- olej na smažení
Na náplň:
- 1 plnotučný tvaroh
- 250 ml smetany ke šlehání
- cukr podle chuti
- povidla na ozdobení
Postup:
1. Tvaroh dejte do misky, přidejte vejce, sůl, cukr a citronovou kůru. Promíchejte dohladka, pak přilijte olej a vše propracujte stěrkou nebo vařečkou. Přisypte krupičku s práškem do pečiva a zamíchejte, abyste získali kompaktní hmotu. Ze začátku se těsto může zdát trochu řidší, ale to je v pořádku. Krupice do sebe postupně tekutinu nasaje. Těsto dejte na 12–15 minut odpočinout do ledničky.
2. Těsto dejte na pomoučněný vál, poprašte ho i navrchu moukou a rozválejte jej na plát silný asi 1 cm. Z těsta pak vykrajujte kolečka pomocí kulatého vykrajovátka nebo obrácené skleničky, jejíž okraj namočíte v mouce. Uprostřed každého vdolku můžete ještě formičkou vykrojit dírku.
3. Vdolky smažte v oleji rozpáleném na 170 °C dozlatova a nechte je odkapat na savém ubrousku.
4. Mezitím si připravte náplň z tvarohu, smetany a cukru. Vše prošlehejte elektrickým šlehačem do pevna (pozor, ať náplň nepřešleháte). Krém naplňte do cukrářského sáčku a nastříkejte ho ozdobně na vychladlé vdolky. Nakonec je ozdobte povidly.
Kakaové lívance s karamelem a banány
Posledním receptem, který se v pořadu Buchty po ránu připravoval, byly lívance. Ovšem ne tak ledajaké. Z velmi jednoduchého litého těsta vylepšeného kakaem a nadlehčeného sněhem z bílků. A přelité lahodnými banány v karamelu.

Co budete potřebovat:
- 180 g hladké mouky
- 240 g mléka
- 2 vejce M
- 50 g rozpuštěného másla
- 20 g kakaa
- 20 g rumu
- 6 g prášku do pečiva
- 60 g krupicového cukru
- olej na smažení
Na banány v karamelu:
- 2 větší banány
- 60 g třtinového cukru
- 60 g másla
- 1 g soli
- 1 g mleté skořice
- 100 g smetany ke šlehání
- med na pokapání
Postup:
1. Do mísy nasypte mouku, přidejte mléko, žloutky, rozpuštěné vlažné máslo, kakao, rum, prášek do pečiva a cukr a umíchejte řidší těsto. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a po částech ho zlehka pomocí metly vmíchejte do těsta.
2. Lívanečníkovou pánev dobře rozpalte, vymažte olejem a usmažte na ní z těsta lívance. Pokud nemáte pánev na lívance, použijte obyčejnou pánev, lehce ji vymažte olejem a naběračkou na ni lijte kolečka.
3. Připravte si banány v karamelu. Banány oloupejte a nakrájejte na plátky. Do pánve dejte cukr a máslo, nechte je společně rozpustit a krátce povařte do zlatohnědé barvy. Odstavte z ohně, opatrně přilijte asi polovinu vařící smetany, promíchejte, přidejte zbytek smetany, špetku soli a mleté skořice a opět promíchejte. Do karamelu přidejte nakrájené banány a v karamelu je obalte a prohřejte.
4. Lívance přelijte banány v karamelu, lehce pokapejte medem a můžete podávat.
TIP: Chcete-li mít lívance hezky kulaté a nemáte lívanečník, použijte kulaté vykrajovátko. Položte ho do pánve, nalijte do něj trochu těsta a jakmile se zatáhne, vykrajovátko odstraňte a těsto domažte i z druhé strany.