Milovníci smažáku, pozor! Jsme národem sýrožravců, nebo v Evropě pokulháváme?

19. března 2023 • 00:00

Smažák v housce, rizoto, které ani není vidět pod vrstvou eidamu, nebo tvarůžky na chlebu si získaly srdce nejednoho Čecha. Sýry prostě milujeme a rozhodně jimi nešetříme. Jak je to ale ve zbytku Evropy? Došlápneme si už na Italy a jejich parmazán?

Obliba sýrů v České republice stále stoupá a dokonce už i těch „kvalitnějších“ z dovozu. Stále však dáváme přednost našim unikátním skvostům! Taková niva, hermelín nebo tvarůžky se jinde v Evropě nevyrábějí a my si moc dobře uvědomuje jejich neodolatelné chutě.

Aidam neni edam! Jaký je rozdíl a čím je ten náš eidámek unikátní?

Video se připravuje ...

Stejně tak je to i v jiných zemích. Evropa je přeborníkem na výrobu sýrů, ať už z kravského, či jiného mléka a každá země převážně upřednostňuje tuzemskou produkci. Co je však zajímavé, v Evropě neochvějně vedou v konzumaci sýrů Řekové! Řekli byste to do nich?

Jak je na tom Evropa

1.         Řecko 28,4 kg - feta, kaseri, graviera, kefalotyri

2.         Francie 27,2 kg - brie, camembert, comté, rokfór

3.         Itálie 22,3 kg - mozzarella, parmazán, pecorino, gorgonzola

4.         Německo 21,7 kg - eidam, tilsit, gouda, ementál

5.         Holandsko 19,2 kg - gouda, edam, maasdam, boerenkaas

6.         Švýcarsko 19,1 kg - ementál, gruyère, appenzeller, raclette

7.         Rakousko 18,5 kg - ementál, bergkäse, käsekrainer, topfen

8.         Dánsko 17,7 kg - danablu, havarti, tilsit, gouda

9.         Španělsko 16,5 kg - manchego, tetilla, cabrales, idiazábal

10.       Finsko 16,3 kg - edam, gouda, leipäjuusto, sinihomejuusto

11.       Česká republika 14 kg - eidam, hermelín, niva, tvarůžky

12.       Polsko 11,4 kg - oscypek, koryciński, brynza, gouda

13.       Velká Británie - 11,3 kg - čedar, stilton, red leicester, wensleydale

14.       Švédsko 11,2 kg - västerbottensost, prästost, grevé, getost

(Uvedené údaje se mohou lišit, protože některé statistiky zahrnují např. tavené a pomazánkové sýry. Proto se dá najít i údaj, že v ČR se sní až 18 kg sýra ročně. V konzumaci tavených sýrů jsme totiž jedni z nejlačnějších v Evropě. Výše uvedený žebříček uvádí data z roku 2021.)

Které sýry u vás vedou? Ty naše, nebo zahraniční? Které sýry u vás vedou? Ty naše, nebo zahraniční? • Autor: iStock.com

A čím jsou některé sýry tak unikátní a k čemu se hodí?

  • Čedar: Tvrdý sýr pocházející z Anglie má výraznou, ostrou chuť. Je vhodný pro přípravu sendvičů, do hamburgerů, ale také se používá do různých omáček.
  • Parmazán: Italský sýr, který má silnou slanou chuť a je obvykle používán k ochucení těstovin a rizota. Parmazán se také využívá jako doplněk k hovězímu nebo kuřecímu masu.
  • Gouda: Tento sýr pochází z Nizozemska a má jemnou a sladkou chuť. Je oblíbený do sendvičů a hamburgerů, ale také se často používá do sýrových talířů.
  • Brie: Měkký francouzský sýr má jemnou a krémovou chuť a bílou kůrku. Brie se obvykle podává s pečivem nebo ovocem a je ideální jako předkrm či svačina.
  • Feta: Tento sýr pochází z Řecka a má křehkou a slanou chuť. Feta se nejčastěji používá do salátů nebo jako náplň do pita chlebů. Feta také může být použita jako alternativa k mozzarelle či čedaru.
  • Mozzarella: Italsý sýr s měkkou a pružnou strukturou a jemnou chutí. Mozzarella se nejčastěji používá na pizzu a jako doplněk k těstovinám.
  • Rokfór: Francouzský sýr je typem sýra s modrou plísní a má silnou a ostrou chuť. Obvykle se podává s pečivem nebo jako doplněk k masu.
  • Edam: Nizozemská klasika, která má mírnou a sladkou chuť. Edam se často používá jako sýrová náplň do sendvičů, ale také na sýrové talíře.

Ušetřete a vyrobte si sýr doma!

Video se připravuje ...

Autor: TR