Milovníci smažáku, pozor! Jsme národem sýrožravců, nebo v Evropě pokulháváme?
Smažák v housce, rizoto, které ani není vidět pod vrstvou eidamu, nebo tvarůžky na chlebu si získaly srdce nejednoho Čecha. Sýry prostě milujeme a rozhodně jimi nešetříme. Jak je to ale ve zbytku Evropy? Došlápneme si už na Italy a jejich parmazán?
Obliba sýrů v České republice stále stoupá a dokonce už i těch „kvalitnějších“ z dovozu. Stále však dáváme přednost našim unikátním skvostům! Taková niva, hermelín nebo tvarůžky se jinde v Evropě nevyrábějí a my si moc dobře uvědomuje jejich neodolatelné chutě.
Aidam neni edam! Jaký je rozdíl a čím je ten náš eidámek unikátní?
Stejně tak je to i v jiných zemích. Evropa je přeborníkem na výrobu sýrů, ať už z kravského, či jiného mléka a každá země převážně upřednostňuje tuzemskou produkci. Co je však zajímavé, v Evropě neochvějně vedou v konzumaci sýrů Řekové! Řekli byste to do nich?
Jak je na tom Evropa
1. Řecko 28,4 kg - feta, kaseri, graviera, kefalotyri
2. Francie 27,2 kg - brie, camembert, comté, rokfór
3. Itálie 22,3 kg - mozzarella, parmazán, pecorino, gorgonzola
4. Německo 21,7 kg - eidam, tilsit, gouda, ementál
5. Holandsko 19,2 kg - gouda, edam, maasdam, boerenkaas
6. Švýcarsko 19,1 kg - ementál, gruyère, appenzeller, raclette
7. Rakousko 18,5 kg - ementál, bergkäse, käsekrainer, topfen
8. Dánsko 17,7 kg - danablu, havarti, tilsit, gouda
9. Španělsko 16,5 kg - manchego, tetilla, cabrales, idiazábal
10. Finsko 16,3 kg - edam, gouda, leipäjuusto, sinihomejuusto
11. Česká republika 14 kg - eidam, hermelín, niva, tvarůžky
12. Polsko 11,4 kg - oscypek, koryciński, brynza, gouda
13. Velká Británie - 11,3 kg - čedar, stilton, red leicester, wensleydale
14. Švédsko 11,2 kg - västerbottensost, prästost, grevé, getost
(Uvedené údaje se mohou lišit, protože některé statistiky zahrnují např. tavené a pomazánkové sýry. Proto se dá najít i údaj, že v ČR se sní až 18 kg sýra ročně. V konzumaci tavených sýrů jsme totiž jedni z nejlačnějších v Evropě. Výše uvedený žebříček uvádí data z roku 2021.)
A čím jsou některé sýry tak unikátní a k čemu se hodí?
- Čedar: Tvrdý sýr pocházející z Anglie má výraznou, ostrou chuť. Je vhodný pro přípravu sendvičů, do hamburgerů, ale také se používá do různých omáček.
- Parmazán: Italský sýr, který má silnou slanou chuť a je obvykle používán k ochucení těstovin a rizota. Parmazán se také využívá jako doplněk k hovězímu nebo kuřecímu masu.
- Gouda: Tento sýr pochází z Nizozemska a má jemnou a sladkou chuť. Je oblíbený do sendvičů a hamburgerů, ale také se často používá do sýrových talířů.
- Brie: Měkký francouzský sýr má jemnou a krémovou chuť a bílou kůrku. Brie se obvykle podává s pečivem nebo ovocem a je ideální jako předkrm či svačina.
- Feta: Tento sýr pochází z Řecka a má křehkou a slanou chuť. Feta se nejčastěji používá do salátů nebo jako náplň do pita chlebů. Feta také může být použita jako alternativa k mozzarelle či čedaru.
- Mozzarella: Italsý sýr s měkkou a pružnou strukturou a jemnou chutí. Mozzarella se nejčastěji používá na pizzu a jako doplněk k těstovinám.
- Rokfór: Francouzský sýr je typem sýra s modrou plísní a má silnou a ostrou chuť. Obvykle se podává s pečivem nebo jako doplněk k masu.
- Edam: Nizozemská klasika, která má mírnou a sladkou chuť. Edam se často používá jako sýrová náplň do sendvičů, ale také na sýrové talíře.
Ušetřete a vyrobte si sýr doma!