Bramborové knedlíky, vdolky i šišky, nasladko i naslano: 5 receptů, na které je škoda zapomenout

30. června 2020 • 00:00

Těsto, ze kterého připravíte řadu příloh, ale také samostatných pokrmů a dezertů. A to jak slaných, tak sladkých. Řeč je o bramborovém těstě, které je neprávem tak trochu opomíjené. Vybrali jsme proto pět nejlepších receptů, které rozhodně stojí za vyzkoušení.

Plněné bramborové knedlíky

Přemýšlíte, co rychlého připravit k večeři? Uvařte si den předem brambory a dopřejte si oblíbenou českou klasiku. Plněné kulaťoučké knedlíky můžete podávat na stůl už za půl hodiny a zasytí i ty největší hladovce. Záleží jen na vás, zda dáte přednost masové náplni, tvarohu, nebo třeba ovoci. Zkuste bramborové knedlíky plněné cibulovo-masovou směsí a nezapomeňte je na talíři přelít rozpuštěným sádlem s dozlatova osmaženou cibulkou a naservírovat k nim kysané zelí nebo špenát. Jestli máte chuť spíše na sladkou verzi, sáhněte do mrazáku pro loňské ovoce a udělejte knedlíky švestkové. Na talíři je bohatě posypte mákem smíchaným s cukrem a přelijte rozpuštěným máslem.

Bramborové šišky

Ještě rychlejší variantou jsou bramborové šišky se strouhankou a ořechy. Podávejte je bohatě polité rozpuštěným máslem, posypané cukrem a na másle orestovanou směsí strouhanky a ořechů nebo mákem, případně s povidly. Skvěle ale chutnají také na slano, třeba s osmaženou cibulkou a kostičkami slaniny nebo se špenátem a smetanou. Uvařené šišky můžete i zamrazit a v případě potřeby je jen ohřát na páře nebo v mikrovlnce.

Bramborové placky

Staročeskou lahůdkou, na kterou naše babičky nedaly dopustit, jsou z bramborového těsta připravené placky. Pekly se nasucho na plotně či tálu, vy ale klidně použijte pánev, nejlépe litinovou. Placky pečte po obou stranách vždy tak dlouho, až se na nich udělají hnědé flíčky připomínající puchýřky. Upečené placky pak potřete rozpuštěným máslem nebo sádlem. Stejně jako předchozí pokrmy z bramborového těsta i placky jsou skvělé jak nasladko, tak naslano. Ochutnejte bramborové placky se špenátovým nákypem. Základní těsto můžete ještě ochutit nasekanými škvarky, čerstvými bylinkami, parmazánem nebo jiným strouhaným sýrem. Milovníci sladkých chutí je zase mohou pomazat povidly nebo posypat mletým mákem s cukrem.

Bramborový závin

Z bramborového těsta snadno připravíte i vynikající moučník, který si můžete vychutnat třeba ke kávě, čaji, ale i kakau. Jde o bramborový závin s povidly, připravený z těsta z uvařených brambor. Závin ovšem můžete naplnit také kysaným zelím, na kostičky nakrájenou slaninou nebo mletým uzeným masem.

Bramborové vdolky

A pokud nemáte čas nebo chuť vařit si brambory předem a čekat, než vystydnou, vyzkoušejte báječně jemné, nadýchané a dozlatova upečené bramborové vdolky se skořicí, připravené ze syrových brambor. Před podáváním je obalte v cukru smíchaném se skořicí.

Autor: Lenka Chvostová